Móda

Pletený kousek milovaný princeznou Dianou i Gigi Hadid

Že za trenchcoat vděčíme armádě a že pruhovaný svetr původně nosili námořníci, už asi víte. Věděli jste ale, že i kardigan neboli propínací svetr má neméně zajímavou historii? Gigi Hadid v kardiganu letos vsadila na trendy červenou barvu. Komu však vděčí tento kus oděvu za svou popularitu?
Foto: Getty images
Gigi Hadid
Původ revoluční historie pleteného svetru, který se dá nosit i jako kabátek, najdete už v jeho názvu. Svým vojákům totiž prý kardigany během krymské války pořídil britský generál James Brudenell, 7. hrabě z Cardiganu. A právě armáda se po válce zasloužila o jejich stoupající popularitu v Evropě, především mezi muži. Kdo se postaral o popularitu propínacích svetrů mezi ženami? Sama Coco Chanel. Podle magazínu The Atlantic ,,nenáviděla, jak jí svetry bez zapínání cuchaly vlasy, když si je přetahovala přes hlavu.” 
Hrabě z Cardiganu ale rozhodně propínací svetr nevynalezl. ,,Pletené kabátky pro muže, ženy i děti existovaly už po staletí, jen pod jinými názvy,” uvedla pro magazín HuffPost módní historička Abby Cox a dodala, že za popularitu vděčí kardigan i technologickému pokroku v 19. a 20. století, který umožnil masovou výrobu konfekčních pletenin.
Elsa Schiaparelli a Jean Patou do nich oblékali tenisovou legendu Suzanne Lenglen. Kardigany měla v oblibě i princezna Diana, jsou spojovány s univerzitní kulturou a Kurt Cobain miloval vintage kardigany. Taylor Swift dokonce napsala píseň s názvem Cardigan. Jsou pohodlné, praktické a jejich stylingu se meze nekladou, právě proto nesmí chybět v šatníku moderní ženy. To dokazuje i Gigi Hadid, která se nedávno rozhodla zářivě červený kardigan zkombinovat se stejně červeným svetrem a bledě modrý kardigan doplnila barevnou šálou a hnědou, koženou bundou. Najde si kardigan cestu i do vašeho šatníku?