Móda

Momenty, které definovaly rok 2023 na módní scéně

Někteří nahlížejí na uplynulé roky s ohledem na čas: čas strávený v práci, mimo zaměstnání, před obrazovkou, mimo ni. Jiní na ně vzpomínají dle milníků, jakým je třeba povýšení, nový byt, přírůstek do rodiny... A Vogue má v hledáčku módní sezonu a její nejvýraznější momenty. 
Leden, 2023. Vzpomínáte, jak se Daniel Roseberry stal virální hvězdou internetu díky své kolekci pro Schiaparelli se zvířecími hlavami, aby se pak znovu ohlásil v listopadu, kdy se objevil po boku North West v seriálu The Kardashians? 
A co teprve ten překvapivý okamžik během přestávky amerického Super Bowlu? Neptejte se nás, kdo tehdy vyhrál, ani kdo hrál; řeč je o Rihanně, která tam oznámila své druhé těhotenství – v outfitu od značek Loewe a Alaïa.
Ale jak už to tak bývá, i v roce 2023 jsme byli svědky kariérních odcházení, konkrétně dvou. Jedno z nich se týkalo Sarah Burton, která na postu u Alexandera McQueena působila celých šestadvacet let. Loučení přitom proběhlo jak jinak než na přehlídce a bylo velmi dojemné. Zároveň odstartovalo podnětnou diskuzi na téma: proč většinu postů kreativních ředitelů v luxusních módních domech obsazují muži evropského původu? Toť otázka, kterou se ve Vogue budeme (a musíme) intenzivně zabývat i v nadcházejícím roce. 

Daniel Roseberry s kontroverzní kolekcí pro Schiaparelli

Během lednového Haute Couture Weeku Daniel Roseberry šokoval s kolekcí pro Schiaparelli, do které zasadil trojici realistických šelem. Shalom Harlow tak na mole přitáhla pozornost korzetem s leopardem, Naomi Campbell s vlkem kolem pasu, zatímco Irina Shayk (taktéž na mole) a Kylie Jenner (coby host v první řadě) oblékly šaty se lví hlavou. Šlo o ukázky působivých dovedností ateliéru Schiaparelli, anebo to měl být jen výstřelek s jediným cílem: pobouřit? Ať tak, či onak, následující, komorní přehlídka podzimní ready-to-wear kolekce dokázala, že je Roseberry stejně tak schopen nenápadné elegance; mimochodem, jeden z jeho all-black looků oblékla herečka Michelle Williams na předávání The Gotham Awards.

Návrat Haidera Ackermanna 

Druhou nejdiskutovanější přehlídkou lednového Haute Couture Weeku byla přehlídka Haidera Ackermanna v roli hostujícího návrháře ateliéru Jean Paul Gaultier. Kolekce s večerními elegantními šaty a prodlouženými střihy byla okouzlující připomínkou Ackermannova talentu. Nicméně je tu i další důvod, proč rozruch kolem přehlídky dosud neutichl; internetové publikum je totiž přesvědčeno, že právě tady se Timothée Chalamet a Kylie Jenner dali dohromady. Je to dvojice stejně tak překvapivá jako duo Ackermann a Gaultier (a pravděpodobně i tak strhující).

Rihanna oznamuje své druhé těhotenství 

Žádný výčet zásadních módních momentů letošního roku by nebyl úplný bez zmínky o Rihanně a její show v poločase Super Bowlu. O umělkyni, která se po pětileté pauze vrátila na pódium – a odhalila své těhotenské bříško v overalu Loewe a koženém kabátu Alaïa. Už jsme to zmínili dříve, a řekneme to znovu: nikdo to neumí tak jako ona.
Foto: Getty Images
Rihanna během přestávky Super Bowlu, 2023

Vítejte v nové éře!

Nic nezaujme módní nadšence tak jako debuty a rok 2023 jich přinesl hned několik: Sabato De Sarno obsadil místo kreativního ředitele Gucci, Peter Hawkings nahradil Toma Forda v brandu Tom Ford a Peter Do se ujal vedení módního domu Helmut Lang. Žádný moment se však nevyrovnal nástupu Pharrella Williamse na pozici kreativního ředitele pánské divize Louis Vuitton, který módnímu domu zajistil MIV (Media Impact Value) ve výši 42,6 milionů dolarů (a to nejen díky tomu, že svou hned první kolekci prezentoval na ikonickém pařížském mostě Pont Neuf). Designér navázal na práci Virgila Abloha a současně se opřel o osobitost svého vlastního stylu, který byl, bez pochyby, cítit napříč celou kolekcí. 

Rok, kdy se přestaly nosit kalhoty

Je rozdíl mezi tím projít se bez kalhot na přehlídkovém mole a chodit bez nich na ulici. Ať žije Edie Sedgwick, která v 60. letech minulého století proslavila no-pants look, a celebrity od Hailey Bieber přes Emmu Corrin po Jodie Turner-Smith nebo Nicki Minaj, které trend v roce 2023 vzkřísily.

Chanel znovu ožil na Met Gala

Loni se mluvilo o Kim Kardashian v šatech Marylin Monroe „Happy Birthday, Mr. President“ a letos byl ve středu pozornosti archivní Chanel. Margot Robbie, Nicole Kidman a spolupořadatelky Dua Lipa a Penelope Cruz vynesly modely z raných kolekcí Karla Lagerfelda (jeho tvorba byla ostatně tématem výstavy v Kostýmním institutu). Ačkoli dress code pro galavečer v nadcházejícím roce 2024 ještě nebyl oznámen, téma „Sleeping Beauties: Reawakening Fashion“ napovídá, že na vstupním schodišti Metropolitního muzea uvidíme další várku vintage skvostů.

Beyoncé a její turné Renaissance jako přehlídkové molo

Loewe, Courrèges, Mugler, Marni, Diesel, Jean-Paul Gaultier, Alexander McQueen; a seznam by mohl pokračovat dál a dál. Beyoncé se letos v létě vydala na světové turné ke svému sedmému studiovému albu Renaissance, které se těšilo obrovskému zájmu kritiků i veřejnosti. Koncerty samozřejmě svědčily o jejím mimořádném talentu, ale byly to také na míru šité outfity, o kterých jsme prostě nemohli přestat mluvit. Na konci celého turné se seznam návrhářů, jejichž modely Beyoncé oblékla, podobal spíše indexu nejžádanějších módních jmen na platformě Lyst. 

100 let velké tvorby Richarda Avedona 

Letos by Richard Avedon oslavil 100. narozeniny. Na oslavu jeho úctyhodné kariéry proto newyorská galerie Gagosian představila výstavu Avedon 100 a doprovodný soubor ikonických snímků z jeho ohromujícího portfolia, na kterém se kurátorsky podílely i některé z osobností, jež fotografoval. 150 umělců, návrhářů, hudebníků a dalších osobností kulturního dění – od Eltona Johna a Hillary Clinton po Cindy Crawford a Veruschku – bylo osloveno, aby zvolilo Avedonův snímek, který pro ně nosí v srdci určitý význam. Není nutno dodávat, že květnová vernisáž výstavy přilákala dav módní smetánky a stala se jednou z klíčových událostí roku.

Stávka SAG-AFTRA

Sdružení Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists odstartovalo 14. července 2023 stávku. Ta trvala 118 dní. Spolu se stávkou Writers Guild of America, která vedla ke ztrátě více než 40 000 pracovních míst, tak šlo o nejdelší přerušení práce v historii odborů.
Méně zdokumentované jsou však dopady stávek na módní průmysl: stylisté, krejčí, švadleny a další profesionálové z odvětví, ti všichni se totiž neplánovaně ocitli bez práce, jelikož neměli o koho pečovat. Mimochodem, v roce 2023 jsme neviděli například film Dune: Part Two, ale ani snímek Challengers, takže jsme na stříbrném plátně byli ochuzeni také o Zendayu, novou ambasadorku Louis Vuitton.

Efekt Jane Birkin

Kabelka Birkin od Hermès je kabelkou s největším popkulturním úspěchem za celou historii. Od zápletek ve filmu Sex ve městě a Gilmore Girls až po zmínky v písních od Beyoncé a Cardi B – tuto kabelku zná jménem každý. To možná vysvětluje fakt, proč smrt její jmenovkyně, Jane Birkin v roce 2023, měla takový vliv na letošní módu. 
I za hranicemi přehlídkového mola Hermès jsme si mohli všimnout kabelek nesoucích charakteristický styl zesnulé herečky. Ukázalo se, že Birkin měla po celou dobu pravdu v tom, jak bychom měli své kabelky nosit – a přehlídková mola jí přitakala. TikTok tento mikrotrend nazval „efekt Jane Birkin“, přičemž hledaný výraz má v současnosti téměř miliardu zobrazení.

Daria je zpět, jen ne tam, kde byste ji čekali

Když Phoebe Philo v roce 2021 oznámila svůj návrat, jedno z prvních jmen, které každého tehdy napadlo, byla Daria Werbowy. Werbowy, částečně múza a částečně dvojnice, sehrála klíčovou roli při definování estetiky značky Celine (a to od chvíle, kdy se poprvé objevila v kampani značky na jaře 2011). Poté, co v roce 2016 odešla z módy, bylo těžké přimět kanadsko-ukrajinskou modelku k návratu. Pokud to někdo dokáže, říkalo se, že to bude právě Philo. Ačkoliv se Werbowy letos doopravdy vrátila k modelingu, stalo se to nečekaně v kampani Sabata De Sarna pro Gucci. Tato dvojice si přitom udržuje přátelství přes více než dvě dekády od počátků Werbowy v modelingu a začátků samotného Sarna jako asistenta u Prady. Možná nešlo o návrat, jaký jsme očekávali, ale radost byla ryzí.
Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for Gucci
Daria Werbowy na přehlídce Gucci v Miláně, 22. září 2023

Super Fever: Linda, Naomi, Christy a Cindy opět spolu

Linda, Naomi, Christy, Cindy. Ze všeho, co bylo o původních supermodelkách řečeno, stojí za to probrat jejich neutuchající sílu. Od konce 80. let, kdy se začaly procházet po přehlídkových molech, každý jejich krok přetvářel celý průmysl, přičemž letošní rok byl možná jedním z jejich největších. Na Apple TV+ se zrodil seriál The Super Models, který zdokumentoval jejich vzestup; kromě toho vyšla kniha Lindy Evangelisty se Stevenem Meiselem a dvě obálky americké Vogue, na kterých se poprvé po mnoha letech objevily všechny společně. Rozruch se ale šířil i mimo tuto čtveřici — Claudia Schiffer se totiž vrátila na molo, a to na přehlídce Versace pro jaro 2024.

„And You, You Will Be Queen“: Sarah Burton opouští Alexandra McQueena dojemnou show

V roce 2010, kdy Sarah Burton převzala štafetu po zesnulém Lee Alexandru McQueenovi, byl dům svěřen do rukou osoby, jíž sám nejvíce důvěřoval. Během následujících třinácti let ve vedení si Burton vytvořila vlastní stopu, respektujíc po celou dobu odkaz svého mentora. Letos v září odešla s brilantní kolekcí, kterou věnovala právě Leemu, „jehož přáním bylo vždy posílit postavení žen, a vášni, talentu a loajalitě svého týmu“. Při její poslední úkloně zazněla píseň „Heroes“ od Davida Bowieho — a jediné oko nezůstalo suché.
Foto: Getty Images
Sarah Burton

PETA proniká na přehlídková mola jara 2024

Během každé módní sezony se objeví alespoň jedno dvě překvapení nebo osoba, kterou byste v první řadě nebo na molu rozhodně nečekali. V září to byli zástupci organizace PETA. Ti se po úspěšném prosazení názoru, že nošení kožešin je za hranou (a za zenitem), zaměřili na vytěsnění nového cíle: kůží, i těch exotických. A aktivisté byli slyšet v každém z hlavních měst módy.

Proč všichni kreativní ředitelé vypadají stejně 

Po odchodu Sarah Burton z Alexandera McQueena se internet zaměřil na otázku: Kde jsou ženy návrhářky? Aktuálně totiž ve značkách portfolia Kering figurují pouze bílí muži. Zajímavé návrhářky jsou přitom všude kolem nás, avšak do vedoucích rolí v největších luxusních domech světa nejsou najímány. Místo toho si budují vlastní značky jako Tory Burch, Martine Rose, Grace Wales Bonner, Emily Adams Bode, Aujlii, Hillary Taymour z Collina Strada nebo Rachel Scott z Diotimy.

Maggie Smith

Jonathan Anderson vyniká ve vyhledávání nových talentů, které výborně začleňuje do kampaní značky Loewe. Pro svou nejnovější kampaň si vybral herečku Maggie Smith (znáte ji ze seriálu Downton Abbey nebo filmů o Harrym Potterovi. Dáma oblečená do elegantního kožichu a s novou, barevnou variantou tašky Puzzle, oslnila internet.
Foto: Courtesy Of Loewe
Maggie Smith v kampani pro prekolekci Loewe Spring Summer 2024

Phinally! Phoebe Philo se vrací

Bylo někdy něco tak sledovaného jako návrat Phoebe Philo? V roce 2017 návrhářka opustila značku Celine a své klienty nechala doslova ve štychu. V roce 2021 Philo ohlásila svůj návrat s eponymní značkou. První kolekce byla konečně představena letos v říjnu a žádný kritik nemohl nic jiného než chválit.

Hunter Schafer na premiéře nových Hunger Games

Po téměř čtyřech měsících bez červených koberců Hunter Schafer a její nová stylistka Dara Allen vrátily chuť do oblékání na filmové premiéry. A i když Schafer nikdy nehrála na jistotu, s šaty z kolekce Schiaparelli podzim 2023, které měla na sobě v Berlíně, kde představila snímek Hunger Games: Balada o ptácích a hadech, a vlastním setem Prada, inspirovaným přehlídkou z jara 2009, a květinovými šaty Marni z kolekce Franceso Risso pro sezonu jaro 2024, rozhodně nadchla. Navíc skutečnost, že Schafer a Allen jsou obě transsexuálky, jen umocňuje výjimečnost celého okamžiku. 
Článek vyšel v originále na vogue.com.