Móda

Sarah Burton končí u McQueena

Nová kapitola se brzy začne psát v příběhu značky Alexandra McQueena. Správkyně odkazu slavného britského návrháře Sarah Burton totiž po třinácti letech v čele ateliéru říká sbohem.  
Foto: Getty Images
Sarah Burton
Ona se tou dobou o světě módy teprve učí, on je na úplném vrcholu. Přesto se setkají. V roce 1996. Sarah Burton poprosí o doporučení do ateliéru Alexandra McQueena svého tehdejšího profesora Simona Unglesse, ten jí ale napoprvé nic zařídit nechce. Když si však uvědomí, že její hlavní předností je pečlivost a neuvěřitelný zájem o pozadí oděvní produkce, usoudí, že bude pro McQueena ideální technoložkou.

Svou loajalitou a důsledností si Sarah rychle získala náklonnost chaotického designéra, kterého po roce 2005 stále častěji sužovaly deprese. Kolekci za kolekcí mu pomáhala zhmotňovat vnitřní svět plný temných pohnutek. Intenzivně se přitom učila. O vzniku kaligrafických potisků, o couturiérských technikách nebo prvotřídním tailoringu. 
McQueen se zabil v únoru roku 2010, pitva odhalila, že se o to samé pokoušel už půl roku předtím. Sarah o jeho bitvách věděla, stejně jako zbytek týmu. Nikdo se však neodvážil vyhodnotit, zda si situace žádá intervenci, či je to jen další z pomyslné přeháňky stínu, z níž zase vzejde nečekaný poryv kreativity. Když však McQueen své poslední dílo skutečně dokonal, měli všichni jasno: Sarah musí jeho odkaz vést dál, a to nejen kvůli drsnému kontraktu, který Lee s tehdejší společností Gucci Group (dnešní Kering) podepsal.
Úroveň zpracování udržela Sarah Burton celých třináct let beze změn. To je bez debat. Na poli inspirací však její mysl tu Alexandrovu doháněla jen stěží. A čím dál častěji si toho začali všímat nejen kupci, ale i editoři. Opatrné a úslužné komentáře se začaly měnit v ostrou kritiku. Ale o odstoupivších jedině dobře.
Sarah vydržela ve studiu dlouhých dvacet šest let. To je věrnost, která se v módě vídá jen zřídka. Ač během své kariéry o přízeň a zásluhy příliš nestála, nebo se to tak alespoň zdálo, jednou se jí podařilo zazářit – když pro princeznu z Walesu vysekla perfektní svatební šaty, o kterých pak dlouho snila nejedna žena. 
Rozhodnutí odejít, zdá se, vzešlo ze vzájemné dohody, i když prohlášení, které bylo společností Kering vydáno, je k Sarah velmi milosrdné a prezentuje exit jako její vlastní rozhodnutí. Zprávu dnes první přinesl server Vogue Business. V prohlášení stojí mnoho díků. Sarah neopomněla zesnulého McQueena ani generálního ředitele Françoise-Henriho Pinaulta. V jedné z citací zároveň mluví o další kapitole. Jaká asi bude?