Móda

Legendy neumírají aneb pětsetjedničky slaví

V tmavší kůži vyvedený štítek nad pravou zadní kapsou, na němž koně roztahují tkané, přesto nesmírně pevné nohavice, to je symbol jednoho z nejstarších kusů našeho šatníku. Svému stáří navzdory zůstávají Levi’s 501 tím nejmodernějším, co si můžeme obléct, už 150 let. 
Spojují dobu Tolstého s dobou digitální módy, Baracka Obamu s Václavem Neckářem, nedělají rozdíly, nikoho nesoudí. Napsat, že jsou univerzální, se zdá být málo. Legendární pětsetjedničky jsou věčné, ale i to se zdá být nedostačující. Jen pro představu doplním: Levi Strauss svůj obchod v San Franciscu otevřel už v roce 1853. Odolné kalhoty pro zlatokopy s velkými kapsami na uložení materiálu se staly start-upem doby. Ke Straussovi se později přidal i jeho věrný zákazník Jacob Davis, který mu poradil, aby kapsy zpevnil měděnými nýty. Z nápadu vzešel patent a z patentu nejprodávanější kalhoty všech dob. 
Je jedno, jak staré jsou ty vaše, pokud drží pohromadě, nic je ve vašem šatníku netrumfne. Můžou být vším, můžou svádět, být konzervativní uniformou, věřím, že i večerním stylingem, pohodlným evergreenem. Je těžké je čímkoliv nahradit. Otázkou zůstává, co nás na nich tak fascinuje? Je pátek večer jedno kdy, nalívám si skleničku vína, jsem doma sám a ze seznamu videí na Youtube si dělám skromný kompilát kampaní na pětsetjedničky. Tak jde čas! 
Začínám u roku 1983, končím někdy před pandemií, džíny zůstávají takřka beze změny, mění se jen kulisy, tváře a hudba. Od sexismu příhodného době až po otevřenost v přístupu k tělesným proporcím. Hodnoty se mění, pevnost tkaného vlákna nikoliv. Když se v jednom z videí Brad Pitt rozkročí nad vyprahlou polopouštní zeminou, mám pocit, že neusnu. Levisky ustály zkouškám času jednoduše proto, že se mu nepodřizovaly. Nepsaným pravidlem všech nesmrtelných kousků je jakási bohatost vnitřní struktury; vždycky nás přitahuje a vždycky vyznívá moderně vše, co dokáže podnítit náš pohled svou složitostí a jakýmsi řádem v nepravidelnosti.
A protože podobné principy jsou nesmrtelné, neumírají ani legendární 501. Ostatně legendy neumírají. Legends Never Dies je i série fotografií a video, která doprovází aktuální kampaň k výročí značky. Celková kampaň Greates Story Ever Worn poběží takřka celý rok a vyvrcholí během předávání cen Grammy. Když pak tmavé 501 se sakem sám oblékám do Národního na Kytici, nestydím se. Erbenovo nadčasové dílo tím neshazuji, naopak pozvedám. Nejlepší příběh, co jsem si mohl obléct, vskutku.