Móda

Britcore aneb Kostýmy z netflixového hitu Gentlemani jsou skvělým vzorem pro všechny girlbosses

I v seriálovém přepracování slavného filmu se o kostýmy postaral návrhář Michael Wilkinson, který se pyšní Oscarem za šatník k filmu Špinavý trik. Kromě gangsterů však tentokráte oblékl i gangsterky. 
Foto: Netflix
„Každou čtvrť definuje jiná kultura, a tím pádem i jiný způsob oblékání. Při tvorbě kostýmů jsem objížděl puby od West Endu až po Peckham. Károvaná teplákovka, nebo dokonale padnoucí trojvrstvý oblek? Londýn představuje obojí,“ uvedl Michael Wilkinson pro Vanity Fair v roce 2019 po premiéře snímku Gentlemani. A dva roky nato odstartovala produkce stejnojmenného seriálu. 
„Práci na seriálu nemám tak zažitou. Musím při ní uvažovat nad drobnějším vývojem postavy, a tím pádem zohledňovat i vliv střednědobých rozhodnutí. To pak hlavní roli hrají detaily,“ přiznal Wilkinson pro online magazín Hollywood Reporter. Zadání bylo v případě seriálové podoby slavného filmu v něčem podobné. Vyobrazení vrstevnaté elegance moderní britské společnosti s příchutí gangsterky si Wilkinson už osahal. Tentokrát se však do moodboardu streamovacího díla připletla fotka aristokratického sídla.
Foto: Netflix
Bylo to jako nahlédnout do truhly prarodičům a vytáhnout z ní jejich nejlepší nedělní šatstvo — ostrovní venkovský styl může být přízemní, ale i ušlechtilý. Proto designér, dle vlastních slov, vycházel z hlubokých barevných odstínů, které dobře spojují obojí. V každé postavě je cítit temně zelená, modrá i vínová. „V seriálu jsem pracoval s rozmanitější paletou materiálů, které jsem stavěl do protikladů — třeba samet a tvíd nebo kůže a bavlna,“ vyjmenovává Wilkinson.

Pro umocněný pocit gangsterky ve šlechtickém balení přitom tento tvůrce posbíral co nejširší spektrum vintage střihů, do kterých oblékl především nejsilnější ženskou postavu příběhu Sussie Glassovou. „Nejraději mám outfit, který jsem pro Sussie vybral do scény v automobilové dílně, a to trodjílný sametový obleky od Stelly McCartney dokonale vyjadřuje její girlboss status,“ chválí se dál kostýmér pro Hollywood Report. 
Foto: Netflix
Ostatně Sussie Glassová nabízí mnoho inspirace, a to po celou dobu seriálu. Její styl přechází od archivních kusů Ralpha Laurena až po přepracování chanelovského tweedu.