Fotografie

Nejlepší fotka ve Vogue 100: A century of style? Vybírá redakce VOGUE CS osobně!

Emoce. Příběhy. Trendy i krása člověka či okamžiku. To vše spojuje kniha Vogue 100: A century of style, kterou nyní můžete získat k předplatnému Vogue Czechoslovakia. A protože se jedná o redakční srdcovou záležitost, osobně vám náš VOGUE CS tým představí své nejoblíbenější fotky i prozradí, čím si právě tyto snímky získaly naši pozornost i obdiv.

Andrea Běhounková - Editor-in-Chief

V prosinci 2000 vytvořil Nick Knight pro speciální vydání UK Vogue portrét s názvem Gold Kate Moss. Pamatuji si, že jsem si tohle číslo koupila v trafice na Václavském náměstí a nemohla se od něj několik dní odtrhnout. Patří k mým nejoblíbenějším fotografiím a přála bych si vlastnit originál. Nesplnitelné přání? Proč? Myslíte, že by mě tehdy napadlo, že za 18 let... no nic, děkuju Ti Ježíšku.
Foto:  Andrea Běhounková
 

Cindy Kerberová - Fashion & Beauty Editor

Lednová obálka z roku 1990 byla vůbec první Vogue, kterou jsem kdy viděla. Fascinuje mě dodnes. Když slavila britská Vogue sto let a měla velkou výstavu v National Portrait Gallery, tuhle obálku jsem si koupila a vystavila doma. 
Portrét Yves Saint Laurenta od Irvinga Penna miluju, protože má v sobě všechno. Hrůzu i krásu. Irving ho vyfotil před jeho první samostatnou přehlídkou pro Diora. 
Alexander McQueen od Tima Walkera. Tady slova nestačí. Lepší fotka Leeho neexistuje. 

Martin Váša - Fashion Features Editor

Mou nejmilejší fotkou z knihy je portrét princezny Diany od Patricka Demarcheliera z roku 1990. Česal ji Sam McKnight; za pomoci sponek se mu podařilo zastrkat její po ramena dlouhé vlasy pod tiáru tak, že to ve výsledku působilo, jako by byla na krátko. Dianě se to moc líbilo a zeptala se ho, co by udělal, kdyby mu dala volnou ruku. „Ostříhal bych vás,“ odpověděl. A tak se taky stalo. Ikonický účes chtěly ženy po celém světě. Mou maminku, která je kadeřnice, nevyjímaje. Na snímku dole je vyfocená s mým bratrem po pravici, mnou po levici. V ruce držím trolla s dlouhými růžovými vlasy – tenhle účes jsem chtěl pro změnu já.
Foto: Martin Váša

Josef Šlaich - Beauty Editor

Great, Great, Great Britain! Kdo jiný, než má milovaná Kate Moss, zvěčněná fotografem Nickem Knightem v devadesátých letech? 
Foto: Josef Šlaich

Mikuláš Brukner - Junior Fashion Editor

Vybral jsem z knihy fotku Sofie Coppoly, od Corinne Day. Fotka ukazuje Sofiu jen ve spodním prádle, u sebe doma, kde ji Corinne zastihla uprostřed úklidu, možná balení na další natáčení. Co mě na fotce fascinuje je bezprostrednost se kterou Coppolu pozorujeme. Ta ani nepózuje, naopak je zachycena uprostřed věty. Mužem jen hádat o čem se spolu v tu chvíli bavily, kam se chystá, odkud přijela...
Foto: Mikuláš Brukner

Natálie Debnárová - Online Editor

Karen Elson s krokodýlem. V knize je nepřeberné množství fotek, které si moji pozornost zasloužily také, ale momentálně je pro mě číslo jedna tento snímek z roku 2008. Fotograf Tim Walker dokázal přesně vystihnout to, co modelka říká očima a já nemohu nic jiného než souhlasit. “Never smile at a crocodile…Unless you’re wearing Giles’s blood-curdling red silk dress.”  
Foto:  Natálie Debnárová

Roční předplatné + kniha Vogue 100: A Century of Style
1750 Kč