Móda

Proč už možná brzy budeme všichni nosit mořské řasy

Klíč k módní produkci bez negativních dopadů na životní prostředí nacházíme i na dně moří. Mořské řasy totiž umí to, co jiné materiály ne, a v přírodě se samy rozloží. Které značky s nimi už experimentují?
Foto: Pamela Hanson
Eva Herzigová pro Vogue CS, 2019
„Mořským řasám se v jejich přirozeném prostředí dobře daří a my je navíc sklízíme velmi šetrným způsobem tak, že nijak nenarušujeme jejich ekologickou hodnotu,“ tvrdí Amanda Parkes, ředitelka inovací značky Pangaia, která mořské řasy do svých kolekcí poprvé zahrnula už před čtyřmi lety. Řasy jsou cenným přírodním zdrojem, ale mají také mnoho důležitých benefitů pro svoje okolí, díky nimž je nemůžeme jen tak sklízet, ale musíme jejich výskyt zachovat. Různé studie z roku 2019, s nimiž už některé značky pracují, však dokazují, že vlákna z řas bychom do budoucnosti dokázaly stoprocentně přírodně odbourat. Kromě ekologického aspektu však přinášejí i nové, kreativní výzvy.

Scarlett Yang, absolventka Central Saint Martins a vítězka ceny LVMH's Maison/0 Green Trail Award, kombinuje řasy s dalšími přírodními materiály a pomocí 3D tisku vytváří novou generaci přízí, ale i hotových oděvních produktů. Práci s řasou si přitom pochvaluje, jde podle ní o velmi univerzální materiál. „Skrze digitální editory jsem schopni dosáhnout velmi komplikovaných tvarových řešení a textur,“ zmiňuje návrhářka.  
Otázkou však zůstává, jak zařadit užití mořských řas ve velkém. Museli bychom přebudovat celé industriální nastavení, nebo by stačilo jen pár malých změn? A jak dosáhnout skutečně stoprocentního textilního vlákna z moře? V Pangaia zatím řasy, stejně jako Yang, míchají s ostatními vlákny, ale jejich předsevzetí do budoucnosti je vytvořit stoprocentní vlákno z mořských řas. Do diskuze se svým příspěvkem vstupují i textilní inovátoři, jako je Living Ink Technologies, společnost zabývající se přírodními barvivy, která dle vlastního tvrzení začíná v raných fázích investovat do biologického materiálu budoucnosti.  
Kromě módy jsou mořské řasy populární i v kosmetickém průmyslu. Sortiment péče o pleť značky Haeckels je založen na řasách, které se ručně sklízejí v Margate. „Mořské řasy jsou proslulé svými antioxidačními a hojivými vlastnostmi, díky čemuž jsou hvězdnou složkou v péči o pleť,“ vysvětluje Charlie Vickery, výkonný ředitel značky. „Mořské řasy se při rituálních koupelích využívají po staletí,“ dokazuje. 
Produkci výrobků s obsahem mořských řas nedávno usnadnila Karen Scofield Seal, podnikatelka a návrhářka oceněná titulem Veuve Clicquot's Bold Future Award. Spolu s biotechnologem Charliem Bavingtonem v roce 2018 založila společnost Oceanium a vyvinula patentovanou technologii přeměňující pěstované mořské řasy na přírodní ingredience do kosmetických i potravinářských produktů. „Tato technologie extrakcí maximalizuje účinek, a tím pádem i hodnotu mořských řas. Z celé rostliny dostáváme to nejlepší, jakousi esenci. Díky tomu zároveň dokážeme zpět investovat do pěstování mořské řasy, platit dobře farmářům, kteří pak mohou i lépe rozvíjet svoje pěstování,“ vysvětluje Scofield Seal.
I když za sebou ještě nemáme průmyslově angažované uvedení mořské řasy do výrobního oběhu, už teď je jasné, že se jedná o materiál budoucnosti. Na tom se ostatně i všichni výše zmínění odborníci jasně shodují. Co vy, jste připraveni na večerní róbu z mořské řasy? 
Článek vyšel v originále na vogue.com.