Doplňky

Krásné nové stroje: Jarní tipy na hodinky, které snadno sladíte s outfitem

Když výrobce hodinek slyší slovo trend, neprodleně se obalí kopřivkou. Hodináři si užívají luxusu času, své časomíry vyvíjejí roky a s lupou zabodnutou vysoko na čele se úspěšně tváří, že nepodléhají módě. Vám to ale může být jedno. Pokud prostě hodláte sladit hodinky se svými jarními outfity, zde je několik tipů na krásné nové stroje.
Foto: Hublot
Karolína Plíšková
Ne. Fakt, že Rihanna loni vynesla hodinky Jacobs and Co. kolem kotníku i coby choker na krku a že se Taylor Swift na udělování letošních cen Grammy připojila se stejným trikem, opravdu není trend. Je to jenom marketingový tah. Vždyť co přitáhne pozornost publika víc než luxusní hodinky, které celebrita zpovykaně nosí tak, že jí jsou k ničemu, protože na ně prostě nevidí? Hodinář, který daný stroj desítky hodin v nepohodlné pozici s lokty na úrovni uší dával dohromady, byl jistě přešťastný, když spatřil, jak o ně celebrita vlekoucí se na večírek pěkně brnká kotníkem druhé nohy.

Jak si správně vybrat hodinky

Trend, který byste měli následovat, je spíš správný výběr časomíry, aby odpovídala vašim potřebám a osobním hodnotám. Někteří tvůrci hodinek dbají na udržitelnost. Značka Chopard si například dala závazek, že do konce roku 2024 bude vyrábět 80 % svých ocelových hodinek z recyklovaného materiálu, a dokonce vyvinula novou technologii, jak takovou ocel zpracovávat. Velmi mladá a úspěšná značka Norqain zase z prodejů svých výrobků podporuje jihoafrickou rezervaci Hakuna Mipaka, kterou založil Dean Schneider. Materiál pouzdra jedné edice hodinek této značky dokonce obsahuje dvanáctiprocentní příměs z půdy z této rezervace. Někteří výrobci zdobí své hodinky lab grown diamanty, jejichž výroba je ekologicky a hlavně sociálně šetrnější než těžba v dolech (například hodinky s číselníkem v holubičí šedi z limitovaná fashion edice Chronomat x Victoria Beckham od Breitling). Jiní odmítají coby materiál pro výrobu řemínku organickou kůži a sahají po veganských materiálech, třeba německý Nomos Glashütte nabízí některé modely z uhlíkově neutrálního vegan materiálu zvaného @Alcantara. 
Foto: Breitling x Victoria Beckham
Katie Holmes, Victoria Beckham, Misty Copeland

Quartzové, nebo mechanické hodinky?

A ještě pro jednu věc se potřebujete rozhodnout, když si hodinky vybíráte, totiž pro systém jejich pohonu. Někomu vyhovuje více quartzový strojek, který je napájený baterií. Takové hodinky mají tu výhodu, že fungují velmi přesně, mohou mít i drobný rozměr pouzdra, takže se hodí pro štíhlá zápěstí, a bývají cenově snadno dostupné. Nicméně je třeba baterii čas od času nechat vyměnit.
Na hodinky s manuálním nátahem se můžete spolehnout v tom smyslu, že nejsou závislé na jiném pohonu nežli na vašem vlastním. Natáhnete je korunkou, vaše energie se uloží do pérovníku a odtud se přes ozubená kolečka postupně přenáší na ručky, které ukazují čas. Jejich chod je tedy absolutně ekologický. Vyšší dívčí v tomto směru představují mechanické hodinky automatické, které se sice také natahují, ale díky rotoru využívají pohybu vaší ruky a „donatahují" tak strojek při nošení. Nevýhodou bývá, že automatické hodinky mívají větší průměr pouzdra, tak od 38 mm, ale existují i drobné dámské automaty, u nichž můžete funkci strojku sledovat dokonce skrz prosklené dýnko, a to například u značky Rado. Jestli se vůbec u hodinek dá cokoliv nazvat trendem, pak je to zvýšená poptávka právě po automatických strojcích v ocelovém pozdře u dámských modelů.
Vybírejte z našich tipů hodinek pro denní nošení. O těch šperkových nebo sportovních zase až příště.