Doplňky

Diorama & Diorigami: Šperk jako pohled do lesa, parku a zahrady

Zlato, drahé kameny. Zajíc na broži ohlodává zelný list, z tyrkysového hájku v náhrdelníku vyhlíží jelen a z náušnice se směje veverka. Módní dům Dior právě uvedl svou letošní kolekci vysokého šperkařství. 
Foto: Dior
Kolekce haute joaillerie Dior Diorama & Diorigami
Látkové tapety potištěné žánrovými obrázky. Pro francouzského aristokrata to bylo něco trochu jako televize – výjevy ze života pastevců, obrázky z lovu, pohled do zahrady... Na bavlněné plátno v městečku Jouy-en-Jousas za zhruba stoletou existenci manufaktury od roku 1790 natiskli více než 30 000 vzorů, které navrhovali nejlepší malíři té doby. 

Ve stylu toile de Jouy

Toile de Jouy, jak se bavlněnému plátnu s monochromatickým potiskem říká, si oblíbila nejen Marie Antoinetta, ale i Christian Dior. Ten jím dekoroval svůj původní butik Colifichets. Značka Dior používá toile de Jouy při šití šatů dodnes. Právě výjevy z toile de Jouy se inspirovala Victoire de Castellane. Victoire je uměleckou ředitelkou šperkařské divize Dior od roku 1999. Kombinuje opulenci drahých kamenů a kovů s překvapivě moderními tvary a prvky, například smajlíky. Drží si výrazný rukopis a jednotný styl, díky němuž je možné kombinovat kusy šperků napříč kolekcemi. Pro vytvoření Diorama & Diorigami se inspirovala světem lesů, parků a zahrad, konkrétně zahradou Christiana Diora v Milly-la-Forêt, kde žil a kde byla na začátku 7. století vložena na hlavu Dagoberta I. královská koruna. 

Malé divadlo

Designérka ve šperku sleduje hlavní linku motivu, ale ve stylu slavných tapet k němu přidává nezávislé výjevy a odbočky v podobě rostlinných shluků, květin a zvířátek. Zatímco náhrdelníkový les pravidelně splétá své zlaté větvičky, zpod kapradí se na vás nečekaně dívají lišky. Veverky se houpou na větvích. Srnky a jeleni vyhlížejí zpoza tyrkysových stromů. Na prstenech plují labutě u studánek z modrých nebo opalizujících kamenů. Žába se skrývá pod listem. Ze zlatých větviček orosených perlami vyrůstají šťavnaté červené plody. Motýli se nemohou odtrhnout od věnce spleteného z opulentních květin. Sovy třepetají rubínovými křídly ve větvích. Zajíc skáče do křoví. Na každém šperku se odehrává malé divadlo.
Victoire de Castellane nikdy nešlo jen o skládání kamenů „do krásy“, vždycky dokáže vnést do šperků moderní zpracování a vpašovat do nich i zábavu a humor. Podívejte se sami.