Doplňky

Víc je víc. Jessica Chastain představuje novou kolekci šperků od Alessandra Micheleho

V hlavní roli držitelka letošního Oscara za nejlepší ženský herecký výkon a třetí high jewelry kolekce módního domu Gucci, ve které se jeho kreativní ředitel znovu vyznává z vášně pro opulentní šperky s drahokamy většími než jeho sláva.
Foto: Mert & Marcus
Jessica Chastain se šperky z kolekce Gucci High Jewelry Hortus Deliciarum
Foto: Mert & Marcus
Jessica Chastain se šperky z kolekce Gucci High Jewelry Hortus Deliciarum
Foto: Mert & Marcus
Jessica Chastain se šperky z kolekce Gucci High Jewelry Hortus Deliciarum
Kdybyste chtěli hřích převést do drahých kamenů a vzácných kovů, zcela určitě by vám vyšlo to, co dneska oficiálně představuje Alessandro Michele jako třetí dějství haute joaillerie kolekce Hortus Deliciarum. Téměř tři desítky šperků rozdělil do pěti sekcí, které představují imaginární cestu v čase od druhé poloviny 19. století až do 70. let století dvacátého. Stejně jako v jeho rozsáhlých módních kolekcích, i zde stírá hranice mezi dekádami, styly, boří pravidla včetně toho, kde končí tzv. dobrý vkus a začíná kýč. 
V kampani, kterou nafotila dvojice Mert & Marcus, vystupuje v roli múzy herečka Jessica Chastain. Tu s Michelem pojí dlouholeté přátelství, a právě v jeho šatech si letos v březnu došla pro Cenu akademie za roli Tammy Faye Bakker v životopisném dramatu Očima Tammy Faye, na němž se podílela také jako producentka. Chastain předvádí tři masivní náhrdelníky doplněné neméně opulentními náušnicemi a pestrobarevným prstenem a náramkem. 

Alessandrovy cesty

Třetí část kolekce Hortus Deliciarum na první pohled připomíná až dětsky naivní hru s barevnými kamínky, když se podíváte pozorněji, najdete odkaz na starořímské mozaiky, ruiny paláců i typickou krajinu kolem italské metropole. Před očima se odehrává pohádkový příběh plný nečekaných zvratů a detailů, pro které se ke šperkům budete chtít neustále vracet. 
Zlatníci pracovali se smaragdy, akvamaríny, rubelity, spinely, morganity a ametysty. V odkazech na Koloseum, fontánu Trevi a Pantheon použili zlato s peridoty, žlutým berylem, červenými a růžovými spinely, topazy. Pizza San Pietro ožívá díky ohnivým spinelům, růžovým turmalínům a modrému topazu. Z milovaného Říma se kreativní ředitel Gucci v kolekci vydává do Indie; její královské paláce, okázalé zahrady a hedvábné oděvy v zářivých odstínech předělává s pomocí rudých drahokamů. Císařský topaz, rubelit, žlutý beryl, turmalín, temně červené granáty dávají výrazným klenotům na ještě větší dramatičnosti. Perly odkazují na egyptskou královnu Kleopatru i na exotické ostrovy v Indonésii, Polynésii, stejně jako na portrét anglické panovnice Alžběty I. a slavné zobrazení Venuše od Botticelliho. 
Michele se inspiroval také textilními technikami a architekturou newyorských mrakodrapů. Přesná geometrie se tu setkává s eklektickou asymetrií, pop kultura s barokem, imaginární místa s těmi skutečnými.
Designér propojuje časová období, styl a kultury a ve výsledku se odráží jeho životní styl, cesty po celém světě a sběratelská vášeň. Barevné kameny k sobě skládá jako střípky vzpomínek a vytváří z nich základ pro nový příběh, který ale bude psát už někdo jiný. Ten, kdo tyto excentrické klenoty bude nosit a předávat z generace na generaci spolu s historkami, které se teprve odehrají.