Celebrity

Gwen Stefani, královna odvážných outfitů

Gwen Stefani se proslavila již v 90. letech, a to nejen zpěvem, ale také originálním způsobem oblékání. V roce 2019 se dokonce na udílení cen People's Choice Awards stala oficiální módní ikonou. A i když čas plyne, svými modely tato muzikantka a cover star říjnového vydání Vogue CS fascinuje dodnes. Pojďme si proto připomenout evoluci jejího stylu a prohlédnout ty nejvýraznější outfity z jejího šatníku. 
Jejím charekteristickým lookem byly cropped topy a bokové džíny s výraznými opasky. „Módu miluju, nikdy mě nepřestane bavit, z nového outfitu jsem vždycky nadšená,“ říká o sobě Gwen Stefani, která o kostýmech, v kterých zazáří na pódiu, snila už jako malá. Značný podíl na jejím snu nesl i fakt, že vyrůstala blízko Disneylandu, kde její bratr pracoval. Jednoduše ji proto fascinovaly barvy animovaných postaviček, jak uvedla v rozhovoru pro Teen Vogue v roce 2014. „Tím, že jsem byla blízko L.A., mě inspirovaly také staré filmy, Marilyn Monroe a glamour Hollywoodu.“ V dalším interview pro Vogue v roce 2016 zase uvedla, že v době svých začátků experimentovala v módě hlavně proto, že v branži mladých žen, kterými by se mohla inspirovat, zrovna moc nebylo.
Foto: Getty Images
Gwen Stefani
Foto: Getty Images
Gwen Stefani
Foto: Getty Images
Gwen Stefani, 1995
„Upřímně, je to trochu bizarní, šílené,“ prohlásila zpěvačka a coverstar Vogue CS hned po tom, co obržela cenu za módní ikonu roku 2019. „Vzpomínám na časy v Anhaimu, když jsem si prohlížela Vogue a říkala si, že ty holky ani nejsou skutečné, že já se k takovému oblečení v životě nedostanu. Prostě jsem počítala s tím, že vyrazím do sekáče a poskládám si svůj vlastní outfit.“ 
Od nákupů v second-handu se však dostala mnohem dál. V roce 2003, tedy v době, kdy ještě nebylo běžné, aby celebrita měla vlastní brand, si založila vlastní značku oblečení — L.A.M.B. Pod názvem, který představuje akronym jejího debutového solo alba „Love. Angel. Music. Baby“, prodávala nejen oblečení, ale také obuv, kabelky, hodinky, ale i parfémy. I tím předvedla svou oblibu v mixování různých stylů — inspirací jí byly kultura indická, japonská nebo třeba jamajská. A její značku si tehdy oblíbily třeba Paris Hilton nebo Nicole Kidman. 
Foto: Getty Images
Gwen Stefani při představení linie pánské obuvi L.A.M.B., 2005
„Naučila jsem se být velmi otevřená, neustále se totiž vyvíjíme, ostatně úplně stejně jako móda,“ prozradila Gwen Stefani roku 2018 v rozhovoru pro deník the Hollywood Reporter v souvislosti s 15. výročím svojí značky a dodala: „Moje máma mi šila šaty, když jsem byla ještě dítě. Moje babička šila oblečení mé mámě. Moje prababička šila každý rok pyžama pro celou rodinu. Vyrostla jsem se snem mít svou vlastní módní značku.“
Foto: Getty Images
Gwen Stefani
Foto: Getty Images
Gwen Stefani, 2001 Billboard Music Awards
Foto: Getty Images
Gwen Stefani a Lenny Kravitz, 1998 MTV VMA Maverick Party
Žádný div, že kromě pěveckého talentu to byly právě její outfity, které budí pozornost — dodnes. I po třiceti letech se tato ikona vrací k průsvitným látkám, pestrým barvám a flitrovaným doplňkům. Některé z jejích modelů se staly doslova nezapomenutelnými. Například když v roce 1998 dorazila na udělování cen MTV v chlupatém bikinovém svršku, který měl tehdy stejně modrou barvu jako její vlasy. V roce 2002 si zase na party cen Grammy oblékla průsvitné leopardí šaty. O rok později se zase objevila v outfitu à la Marilyn Monroe s výstřihem až do pasu. Chcete další odvážné kostýmy v jejím podání? V galerii si připomínáme další throwback kousky z jejího  šatníku.