Celebrity

Monica Bellucci: Z přehlídkových mol k filmu a zase zpátky

Monica Bellucci je vzácným příkladem toho, že se z velmi úspěšné modelky můžete stát ještě úspěšnější a respektovanou herečkou. To totiž nebývá pravidlem, ale spíš ojedinělou výjimkou. Podívejme se na její cestu do světel reflektorů a nezaměnitelný styl potvrzující úsloví „Italians Do It Better.
Foto: Paolo Roversi for Vogue CS
Monica Bellucci
Psal se rok 1988, když podepsala smlouvu s mezinárodní modelingovou agenturou Elite. Díky tomu se blýskla nejen na přehlídkách ceněných tvůrců, ale i na stránkách Vogue. Tehdy bylo Monice třiadvacet. V módní branži však posbírala zkušenosti už jako teenagerka: chodila přehlídky nebo fotila pro lokální italské značky.
V roce 1993 zazářila na show francouzského módního domu Guy Laroche, v té době pod kreativním vedením Angela Tarlazziho, umělce, kterému se přezdívá „nejpařížštější ze všech Italů.“ Právě on tým supermodelek doplnil o tuto italskou krásku. A není divu, vizáž Moniky Bellucci se definuje jako typicky středomořská: olivová pleť, tmavé, silné, dlouhé vlasy. Zkrátka „signature“, na kterém není třeba nic měnit.
Foto: Pool ARNAL/PICOT/Gamma-Rapho via Getty Images
Monica Bellucci, Christy Turlington, kreativní ředitel módního domu Guy Laroche Angelo Tarlazzi a Helena Christensen na přehlídce v roce 1993

Italská tradice: Bellucci, Dolce & Gabbana

A nemůžeme vynechat ani módní dům, který je pro Itálii typický stejně jako třeba pizza či espresso v baru u římského Pantheonu: Dolce & Gabbana. Pro Domenika Dolceho a Stefana Gabbanu představuje Monica Bellucci múzu ztělesňující tradiční italskou estetiku. Ostatně, od 90. let její go-to-look v podobě rudé rtěnky a černého outfitu (kostýmek, či přiléhavé pouzdrové šaty) umí zapůsobit. „Mám křivky a nejraději mám jednoduché střihy. V létě nosím i barvy, ale obvykle se oblékám do černé,“ potvrdila v ekluzivním rozhovoru svoji lásku k tmavým, klasickým modelům. Její nezaměnitelný styl se nám zaryl do paměti nejen díky jejímu účinkování ve filmu Maléna, ale i dlouhodobé spolupráci se zmíněnými návrháři, jejichž přehlídky zdobí již tři dekády.

Model z kolekce na jaro - léto 1995, který Monica Bellucci předvádí, je příkladem typického stylu návrhářského dua, doznívání osmdesátkového trendu powersuits — a také ódou na silnou ženu, která se, podobně jako v italských neorealistických filmech, snaží vzepřít nepřízni osudu i tíze svazujících tradic, jež nejvíce dopadají právě na ženy. Když jsme se božské Bellucci zeptali, jestli ukrývá ve svém šatníku kousky, které jednou podědí její dcery, s úsměvem opáčila, že už teď si její ratolesti berou z její skříně věcí: „Jsem pyšná na to, že je můj styl stále baví.“

La dolce vita v záři diamantů

Luxusní šperky k Monice Bellucci neodmyslitelně patří. Coby člověk proškolený roky v módní branži nikdy nezapomíná na to, jak důležitý je pro finální styling výrazný, nebo naopak decentní šperk. Dokladem toho, že ví, o čem mluví, je fakt, že dlouhé roky spolupracuje také se značkou Cartier, přičemž okázalé náhrdelníky z tohoto  klenotnictví ji často zdobí na červených kobercích — od filmového festivalu v Cannes po ty hollywoodské. 
Praha je jedno z nejkrásnějších měst na světě, moc jsem si užila procházky uličkami a architekturu.
Na pozvání společnosti Cartier se Monica podívala také do Prahy. Pražský hrad se totiž stal v roce 2010 romantickou kulisou pro výstavu těchto šperků. Na slavnostní večeři, které se tehdy účastnil i prezident republiky, tehdy supermodelka a herečka v jedné osobě dorazila se svoji druhorozenou dcerou Leonií, které bylo tehdy jen pár týdnů: „Praha je jedno z nejkrásnějších měst na světě, moc jsem si užila procházky uličkami i architekturu. Doufám, že se do Prahy vrátím,“ prozradila italská hvězda v aktuálním čísle Vogue CS, kde ji snově zachytil Paolo Roversi, s nímž si podle svých slov spolupráci vždy užívá. Naposledy to bylo v roce 2021, kdy Bellucci s dcerou Devou Cassel zachytil na titulku italské Vogue. 
Foto: profimedia
Monica Bellucci a její signature look: černé večerní krajkové šaty a výrazný náhrdelník Cartier
„Říká se, že každý kámen má svou vlastní energii, takže pokaždé, když podobné umělecké kousky nosíte, jste s touhle energií ve spojení. Je fascinující jít do ateliéru Cartier a pozorovat klenotníky při práci, dokážete pak ten zážitek z nošení ocenit ještě více. Vidíte tu preciznost, řemeslnost a lásku, která se za šperky skrývá.“ A jak si sama klenoty vybírá? „Finální volba je často instinktivní, prostě to cítíte. Cítíte to ‚něco navíc‘, co se nedá racionálně vysvětlit, ale přitahuje vás to. A často ten výběr není o tom, že by ten kousek byl nejdražší nebo nejdůležitější, je o tom, jak dokáže zachytit určitou chvíli v čase,“ prohlásila Monica Bellucci v rozhovoru pro Vogue v roce 2021 o spolupráci s Cartier. Ta, mimochodem, trvá dodnes, jak se můžete přesvědčit při pohledu na obálku březnového vydání Vogue Czechoslovakia, kde šarm Moniky Bellucci pověstné šperky doplňují.