Celebrity

Catherine Deneuve a Yves Saint Laurent: Skandální milostná aféra

Když se v roce 1965 francouzská herečka Catherine Deneuve obrátila na módního návrháře Yves Saint Laurenta, aby jí navrhl šaty na setkání s anglickou královnou, ani jeden z nich netušil, že se zrodí přátelství na celý život. 
Foto: James Andanson/Sygma via Getty Images
Yves Saint Laurent a Catherine Deneuve na otevření beauty institutu YSL, prosinec 1992
Rok před osudovým setkáním ji Vogue označila za jednoduchou stejně jako abeceda, jakmile ji však začal couturiér oblékal, získala titul „dívka snů“. Pro Saint Laurenta byl rok 1965 zlomový i v tom, že představil svou slavnou kolekci s šaty inspirovanými plátny Pieta Mondriana a tisk ho označil na krále Paříže. 

Le Smoking

Dámský smoking, který Saint Laurent představil v rámci haute couture kolekce podzim-zima 1966, se stal pro vycházející hvězdu a následně superstar francouzské kinematografie jedním z pilířů soukromého šatníku. Paradoxem je, že v době svého uvedení se prodal jeden jediný kus. Teprve až v rámci prêt-à-porter linie Saint Laurent rive gauche znamenal úspěch a mladá klientela z něj udělala jednu z ikon 20. století. Návrhář do každé své kolekce až do roku 2002 navrhl alespoň jeden dámský smoking. Na poslední show si ho oblékla i Deneuve, která se spolu s modelkami objevila na přehlídkovém mole. 
Ve druhé polovině 60. let Saint Laurent objevoval Marrákeš, Warhola, africký design a spolu s ním i safari styl, navrhoval své první průhledné modely a první overaly, otevřel butik na levém břehu Seiny zaměřený na mladou klientelu. Deneuve natočila svůj zásadní film Belle de Jour (Kráska dne). U režiséra Luise Buñuela si prosadila, že kostýmy pro ni navrhne právě Yves. Po Krásce dne následovaly kostýmy pro filmy Šamáda a Siréna od Mississippi

Skandál za skandálem

V sedmdesátých a osmdesátých letech se vztahem YSL a božské Deneuve prolínaly skandály. On se nechal v roce 1971 vyfotit nahý pro kampaň na svůj první pánský parfém a v haute couture kolekci se inspiroval válečnou módou a Palomou Piccaso, která se oblékala na bleších trzích. Obojí znamenalo samozřejmě nejedno zvednuté obočí. To samé platilo i o výběru rolí blonďaté ikony. 
Začala totiž hrát lesbičky a bisexuálky v době, kdy se o ženské sexualitě veřejně moc nemluvilo. Ve filmu Écoute voir se líbala s Anne Parillaud, v americkém thrilleru Hlad si zahrála bisexuální upírku. 
Často jsme si psali. Já jí říkal moje sladká Catherine, ona mně posílala pastelové růže.
Deneuve byla na konci 70. let Saint Laurentovi nevěrná. On uvedl na trh ikonický parfém Opium, Deneuve se upsala módnímu domu Chanel a stala se tváří Chanel No. 5. Když ale v pařížském Lido slavil 20. výročí své značky, Catherine mu stála po boku v černém smokingu. 
Foto: ARNAL/PICOT/Gamma-Rapho via Getty Images
Yves Saint Laurent a Catherine Deneuve na přehlídce jaro-léto 1990
Foto: ARNAL/GARCIA/Gamma-Rapho via Getty Images
Catherine Deneuve a Yves Saint Laurent na přehlídce jaro-léto 1992
Foto: William STEVENS/Gamma-Rapho via Getty Images
Catherine Deneuve a Yves Saint Laurent na přehlídce podzim-zima 1993
Do 90. let vykročil Saint Laurent kolekcí, kterou věnoval svým múzám. Marilyn Monroe, Zizi Jeanmaire, Marcel Proust, Christian Dior a samozřejmě jeho milovaná Catherine se stali hlavní inspirací pro haute couture jaro-léto 1990. Protože couturiér miloval večírky a liboval si v pompézních oslavách, s krásnou herečkou po boku oslavil 30. výročí značky v Opéra de Bastille se 3000 hosty. 
Foto: James Andanson/Sygma via Getty Images
Yves Saint Laurent a Catherine Deneuve při otevření beauty institutu YSL v Paříži, prosinec 1992
Catherine v té době potvrdila status talentované herečky s výborným vkusem na oblečení a scénáře hlavní rolí v dramatu Indočína. Zatímco ona bojovala o Oscara za Nejlepší cizojazyčný film, Yves uvedl na trh parfém Champagne. Během pár měsíců se novinka katapultovala mezi top 3 nejprodávanější vůně v Evropě. Ale zase z toho byl skandál. Výrobci šampaňského se ozvali a parfém se po třech letech musel přejmenovat na Yvresse. 
Konec 90. letech Catherine přinesl sérii úspěšných filmů a stále častější společnost Saint Laurenta. Nechybí na žádné jeho přehlídce.
Její šatník se rozrůstá o desítky haute couture kreací s podpisem jednoho z největších couturiérů 20. století. „Jste si více vědomi toho, co máte na sobě. Cítíte se úplně jinak,“ řekla na adresu oblečení od Yvese. „Když žijete na veřejnosti, dává vám pocit sebevědomí a jistoty i v přítomnosti lidí, které neznáte.“
Nemyslím si, že je správné nazývat mě jeho múzou. Těmi byly Betty a Loulou.
Svou show 12. července 1998 Saint Laurent zaměstnal přes 900 lidí. Francie vyhrála Mistrovství světa ve fotbale a pařížský Stade de France zaplavily před samotným finále stovky modelek včetně Carly Bruni, Adriany Sklenaříkové, Katouchy a Laetitie Casty. Byl to jeden z historických momentů pro francouzskou módu. Patnáctiminutovou přehlídku sledovalo přes 1,7 miliardy lidí po svém světě. 
Ještě emotivnější byla retrospektivní show v Centre Pompidou mapující čtyřicetiletou kariéru Saint Laurenta. Catherine Deneuve a Laetitia Casta, obě oblečené v černém smokingu, zazpívaly Ma plus belle histoire d’amour, c’est vous. Přehlídka se konala 22. ledna 2002, dva týdny poté, co Saint Laurent oznámil, že končí svou kariéru módního návrháře. Couturiér a herečka se spolu ukazovali i v dalších letech. Jejich platonický příběh lásky skončil 1. června 2008, kdy Yves Saint Laurent zemřel v Paříži ve věku 71 let.