Móda

Ženy o sobě chtějí dát vědět, říká Miro Sabo před pražskou přehlídkou

Přesvědčte se, že barokní minimalismus není oxymóron. Rozhodně ne v podání Mira Saba a jeho kolekce pro podzim a zimu 2019.
Foto: Miro Sabo
Na lokální módě je rozhodně nejlepší to, že její tvůrce můžete znát a často potkávat a celkem přirozeně si tak k jejich návrhům vytvořit vztah. Třeba s Mirem jsme se nedávno potkali na jedné party. Jeho zvolání „Já žiju baroko!“ přes půlku stolu mi uvízlo v paměti. Nejde ani tak o skutečnost, že šlo o vtipnou reakci na přeslechnutou otázku „Jaké je Maroko?“, ale o to, jak pravdivé je. 
U nikoho z české návrhářské scény mi nepřijde pátraní v minulosti a archivech přirozenější než u Mira Saba. Miro baroko opravdu žije. To své, ve verzi 2019.
Foto: Miro Sabo
„Dorazila objednávka kovových patentů, zatímco já jsem narazil na (a dorazil) čokoládu hned vedle v průběhu pěti minut...“
Foto: Miro Sabo
„Na poslední chvíli vznikají šaty inspirované Velazquézovými portréty členů španělské královské rodiny.“
Foto: Miro Sabo
„Během přípravy kolekce někdy vznikají i zátiší, vedle kterých by zbledl závistí nejeden vlámský mistr.“
V ateliéru v centru Prahy se potkáváme asi deset dnů před přehlídkou na pražském Mercedes-Benz Fashion Weeku. Jeho šestou na této akci, mimochodem. Jde z posilovny, takže u společného prohlížení moodboardu, na kterém je nejvýraznější vytisknutá fotka fuchsiového kabátu Balenciaga v klasickém střihu, ještě dopíjí proteinový drink. Přitom mi povídá o své inspiraci a historii, kterou tak rád míchá se současnými vlivy. „Kromě střihů ze 17. století jsem se hodně koukal na tvorbu Cristóbala Balenciagy. Čerpal jsem i z kolekcí módního domu, když byl pod vedením Nicolase Ghesquièra. Část looků navíc přímo vychází z mé vlastní kolekce jaro–léto 2013,“ vysvětluje. 
Foto: Miro Sabo
„Nápady na další kolekci se sbíhají, ještě než se dokončí ta současná.“
Foto: Miro Sabo
„Šaty, co už čekají nastoupené na přehlídku.“
Jak jsme u Mira zvyklí, skoro každý oděv má nějakou formu volánů a řasení. Pořádný objem vytvářejí hlavně balonové rukávy a jako v předchozí kolekci nechybí aplikace krajky. Ta tentokrát vypadá, jako kdyby vypadla z Velázquezova portrétu Infantky Margarity. Z materiálů pak nechybí Mirovo tradiční dupionové hedvábí nebo typická košilovina. Oproti třem štendrům s kolekcemi minulých sezon ta aktuální na první pohled působí o něco méně romanticky a už není tak naivně dívčí. Neschovává se za jemnost ani rozevlátost, tyto looky nejsou křehké, naopak. Působí sexy a přímočaře. Bold.
Foto: Miro Sabo
„Když nemáš po ruce modelku ke zkoušení, poraď si sám.“
„Čím déle to dělám, tím více jsem ovlivněný svými zákaznicemi. Ale beru to pozitivně. Naučil jsem se, co reálně chtějí vidět a hlavně nosit. Nežiju ve svém uzavřeném světě a nevytvářím jen pro sebe,“ svěřuje se Miro, zatímco v rukou drží kobaltově modré šaty ze šantungu a čechrá nízko posazené opulentní rukávy. Šaty jsou jedny z pěti delších modelů. Celá kolekce se jinak nese hlavně v mini duchu. I to podle slov designéra vychází z konkrétní zkušenosti: „Mám pocit, že ženy chtějí být vidět a dát o sobě vědět. Mé zákaznice po mně chtějí minisukně.“
Sebejistota nepřišla jen díky komerčnímu úspěchu Mirova rukopisu. Za poslední tři roky, co ho znám a vídám, změnil svůj lifestyle i osobní styl v oblékání. A díky němu i vystupování a přístup k navrhování. „Fitness totálně ovlivňuje moji tvorbu, nejenom protože mám lepší pracovní morálku. Cíleně zjednodušuji. Už prostě vím, co dělám. Své hlavní téma mám jasně dané – i do budoucna. Jsem ztotožněný s tím, že vždy vycházím a budu vycházet z evropské historie. To mi jde a baví mě to a snadno se mi pak kombinuje s dalšími podněty,“ vysvětluje a dodává, že tak redefinoval a posilnil styl své značky. „Ta odezva je navíc jasná i u lidí, zákaznice to baví. Je to ženské a romantické. Ne každému však perfektně sedne, do dnešní doby a života to musím umět i ztlumit. Nové kolekci tak říkám barokní minimalismus. Anebo také od baroka po rokoko. A přijde mi, že takhle je kolekce i víc cheerful, ne?“
Foto: Miro Sabo
„Rozměrné střihy se nejlépe skladují na zemi.“
Foto: Miro Sabo
„Šaty stále v 2D formě.“
Cheerful rozhodně. A také hodně out there. V kolekci plné kabátků, které se dají svázat i jako šaty, je kromě elektrické modré nejvýraznější žakár s pastelově růžovým květinovým a černobílým leopardím vzorem. To zní trochu divoce v teorii, ale v realitě celek působí nohama na zemi a neuvěřitelně sebevědomě. Opulence, která však umí splynout s dobou. 
Foto: Miro Sabo
„The doctor said: 5 minutes with a muse a day, keeps the sickness away.“
Jestli hledáte kolekci, která volá po rovnoprávnosti i body positivity a řekne I am a woman and I am here, deal with it bez toho, aniž by to musela mít vytištěné na tričku, tak prosím – Miro is here, deal with it.
Za zapůjčení fotoaparátu Polaroid děkujeme firmě Polagraph.