Cuisine

#VogueCSUndiscovered: Novinky pražské gastro scény

Čtyři místa, z nichž každé provází odlišná atmosféra i příběh. Co je spojuje? To, že se v každém nezapomenutelně najíte i napijete. Více se dozvíte zde, v novém vydání našeho seriálu.
Monkey Bar: Bar patřící k hotelu The Falkensteiner oslavil v květnu rok svého fungování. Nenápadné místo v nenápadném hotelu tvoří perfektní spot — nachází se totiž naproti Hlavního nádraží — v ulici Opletalova. Extrémně frekventované okolí vlakového nádraží je ovšem tak trochu mrtvý bod, mimo jiné i kvůli nechvalně známému parku „Sherwood“ a jeho obyvatelům. Proto všichni často spěchají na kávu nebo oběd do centra. My však doporučujeme Monkey Bar. Zelená oáza se zahrádkou ve vnitrobloku je perfektní v teplých měsících. V nabídce Monkey Bar objevíte i jídlo — snídaně, víkendový brunch a nově také polední nabídku. O kulinářský zážitek se tu stará šéfkuchař Nenad Jovanovic. V baru kromě koktejlů s ginem Monkey 47 můžete ochutnat také speciální drinky či nealkoholické míchané nápoje. O víkendových večerech zde hrají DJs. 
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Monkey Bar
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Monkey Bar
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Monkey Bar
Kookie: Malá kavárna v Ostrovní ulici existuje již dva roky, ale mohli jste ji jednoduše minout. Jedná se o první espresso cookie bar koncept v Praze. Majitelka Giang Tien Tranová kromě výběrové kávy, například z Nizozemí, nabízí sušenky cookies (jak již název podniku napovídá). Peče si je sama a vybrat si můžete z šesti druhů jako salted caramel pretzel, brownie seasalt nebo lotus lime cream. Dokonale ochucené dark chocolate cookies jsou bezlepkové a veganské, na chuti jim to ale vůbec neubírá. Specialitou zde je nápoj matcha tonic, nebo tradičnější espresso tonic.
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Kookie
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Kookie
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Kookie
Vila 63 : Další projekt vršovického CAFÉ JEN je tato vinohradská vila v ulici Hradešínská. Velký prvorepublikový dům, který se postupně rekonstruuje, obklopuje krásná, rozlehlá zahrada. Právě ta je momentálně primárně využívaná. Posadit se můžete ke stolkům, nebo přímo na trávu. Jedna místnost vily slouží jako bar, zatímco v suterénu se nachází kuchyně. Momentálně má Vila 63 otevřeno jen v určitých dnech, protože má zatím sloužit především jako eventové místo.  Z letních nápojů tu ale doporučujeme rebarborovou mimosu nebo ledový filtr. 
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Vila 63
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Vila 63
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Vila 63
Chi Xiao Mian: Nově otevřená, nenápadná čínská restaurace u náměstí Jiřího z Poděbrad nabízí autentickou kuchyni pocházející z oblasti na jihozápadu země, konkrétně města Chongqing. Majitelka Wen, která z něj pochází, studovala v Praze a rozhodla se vyměnit práci v korporátu za dobrodružnější profesi. Nejdříve fungoval její koncept příležitostně — jako stánek na různých akcích. „Mojí ambicí zde v Praze je renesance tradičního čínského jídla více zaměřeného na kreativitu a současné menu,“ popisuje Wen. 
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Chi Xiao Mian
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Chi Xiao Mian
„Pokud bych měla jmenovat zálibu, kterou mají všichni lidé společnou, tak je to skvělé jídlo. Upřímně věřím, že jídlo z mého rodného města může oslovit všechny, a to i co se týče pikantnosti pokrmů,“ vysvětluje Wen svoji filozofii a doplňuje: „Chuť nudlí xiao mian zrcadlí osobnosti lidí, kteří vyrostli v Chongqingu. Většinu pokrmů z menu je přitom možné sdílet, což je odkaz na tradiční čínské stolování. Číňané si jídla velmi váží, slouží pro ně jako průsečík vztahů a rozličných spojení, proto je nutná kreativita a versatilita. Čínská tradiční kuchyně nepostrádá lidskost. Nasycuje nejen tělo, ale také duši.“ 
Kromě polévek s nudlemi můžete vyzkoušet plněné knedlíčky, zeleninové předkrmy nebo želé dezerty. Nabízí zde i vegetariánské verze.