Cuisine

Winter bodies made in autumn aneb Nejlepší pražské pekárny, v nichž přibrat do zimy

Dietáři a bezlepkáři se teď možná budou dívat jinam, ale my ostatní vyrazme bez výčitek na turné po úžasných pražských pekárnách. V místech z následujícího seznamu se budete rozplývat nad každým kouskem. 
Foto: Profimedia.cz
Kirsten Dunst ve filmu Marie Antoinette
Místo drog sladkosti. Palmovka vydala jeden ze svých skrytých prostor, areál bývalé papírny, v kterém se otevřel sesterský podnik oblíbené kavárny EMA — Alf & Bet (Světova 454/2).  Proč se rozhodně vyplatí tenhle podnik navštívit? Třeba proto, že zdejší pekaři se školili v proslulé londýnské E5 Bakehouse, kde dbají na kvalitní moučný základ bez přílišné CO2 stopy. Švéd, jejich žitný kváskový chléb, je vláčný, s lehce nakyslou chutí a ladí po ránu kozímu žervé s pažitkou. 
S ovocem umí kouzlit v Podskalí. Ve štědrém, cukernatém zálivu si dejte danish pastry U Kalendů (Rašínovo nábřeží 58, Praha). Ve všem pocítíte poctivý máselný základ, který se vedoucí zdejší pekárny Sláva Grigoryk učil až v kodaňských pekárnách Mirabelle a Andersen & Millard. 
Argentinskou panaderii Cruz (Milady Horákové 70) najdete na Letné. Juan Cruz je rodák z Buenos Aires a v Praze už provozuje známé restaurace Gran Fierro. V jeho řemeslné dílně stoprocentně ochutnejte medialunas, verzi sladkého croissantu z vláčného těsta — s pudinkovým krémem a čerstvým ovocem. 
Další osobnost na pomyslné pekárenské mapě Prahy je Giacomo Candido, který stojí za svatostánkem sladkostí a chlebů Arte Bianca (Bělehradská 88), a jehož cannolli nemají konkurenci. Aby ne, tradiční Pane di Pompei se tu prý peče dle receptu, který byl objeven v popelu po výbuchu Vesuvu. Jestli tomu chcete věřit, věřte, pravdou však je, že chutná dobře, vzadu nasládle, jako by byl přošpikovaný čokoládou. Já se tu nejčastěji nacpávám maritozzem, což je taková italská kobliha. Brioškové těsto je rozpůlené vedví a ven teče, jako láva, náplň dle chuť. Tu aktuální v Arte Bianca určují pistácie. 
Pod názvem Bakery60 (Jugoslávských partyzánů 1091) ve smíchovském Manifestu peče korejsko-nepálský pár Mari a Loki. Pokud chcete super junky dobrotu, zkuste jejich sýrový corn dog. Anebo zkuste tradiční asijský milk bread. Chléb sice nebyl v Japonsku původně tradičním jídlem, kulinářsky se na Dálním východě začal používat až po americké reakci na nedostatek rýže po druhé světové válce. Každopádně, výsledkem je tahle nadýchaná buchta. 
Co do velikosti tvoří největší sladkosti v nuselské pobočce pekárny La Forme Bakery (Nuselská 53), která už našla své místo na Vinohradech a také v Dejvicích. V nové pobočce navíc mají právě akci, která myslí i na vaši linii — s desátou návštěvou pekárny totiž dostanete zdarma lekci jógy od @pragueyogacollective