Vůně

Nové podzimní vůně, do nichž se zahalíte jako do kašmíru

Zatímco květiny předávají žezlo kořeněným nótám, lákavá vanilka se opět dostává na scénu. Novinky ze světa parfémů ale nejsou jen o výčtu ingrediencí jako spíše o emocích a touze doslova se zachumlat. Když to uděláte, garantujeme vám, že bezpečnou auru těchto vůní neopustíte minimálně do jara příštího roku.
Foto: Pauline Suzor
Zvykli jsme si posuzovat vůně dle jejich flakonů, průvodních kampaní či seznamu hlavních ingrediencí. Jenže to je špatně. Samotný výčet esenciálních olejů nikdy moc neřekne, protože každý parfémář s nimi pracují odlišným způsobem. Ve výsledku dva parfémy s dominantní vanilkou, ambrou (nebo čímkoliv, co vás jen napadne) voní úplně jinak. Ostatně vizuál nebo video také nemusí být tím správným vodítkem... Jak si tedy vybrat v obrovském množství novinek? Řiďte se svým stylem, ale nebojte se experimentovat. 
Podzimní novinky od velkých i niche značek přináší různé pohledy na gurmánské esence, pohrávají si s kořením i dřevitými nóty. Škála stylů je jednoduše pestrá a kreativní.
Quentin Bisch si pro Maison Crivelli vybral ambrový extrakt, aby notoricky známé ingredienci vtiskl nový rozměr — s pomocí vonokvětky a davany, které vnášejí do celé kompozice Ambre Chromatique nádech čistoty. 
Nejnovější přírůstek do portfolia Toma Ford Noir Extreme Parfum zase na první pohled dává jasně najevo, že nejde o nic pro plaché duše. Celozlatý flakon je předzvěstí opulentní kompozice, skvěle navazující na jeho osmdesátkovou kolekci. 
Kdyby na vás ale dolehl pocit, že ani Noir Extreme Parfum nestačí, pak je k mání novinka od Matiere Premiere. Crystal Saffron je natolik výrazná vůně, že ji ze svého oblečení budete cítit i po dvojím vyprání. Pouhých pár střiků na krk a zápěstí vám vydrží déle než 48 hodin. 
Výrazná, ovšem ne až tak extrémně, je i parfémová voda Fleur du Désert, jejíž autorem se stal Jacques Cavallier. Tento in-house parfémář Louis Vuitton vzdává hold tradičnímu umění arabských mistrů. Jasmínu, květům pomeračovníku a růži dává svůj nezaměnitelný rukopis. Honosná vůně vás přitom přenese na poušť, která se právě probouzí do nového dne. Ach.
Umí-li někdo pokaždé příjemně překvapit, je to bezesporu in-house parfémářka Hermès Christine Nagel. Ta po bazalkové kolínské přichází s novou Hermessence Violette Volynka, která v sobě kombinuje křehké fialky a intenzivní aroma kůže. I protikladné ingredience tu zde se základem vstupují do absolutní harmonie. 
U takzvaných butikových novinek ale ještě chvíli zůstaneme. Například u řady Les Infusions de Prada, jejíž nový parfém spadá do kategorie dřevitě-ambrových vůní. Vanilka v něm vystupuje jako pojítko mezi citrusovým začátkem a kouřovým zakončením. Nehledejte tu ale gurmánské tóny, tato vanilka není sladká, ani těžká, zato velmi sofistikovaná a elegantní. 
Z maistreamových novinek si nenechte ujít Libre Le Parfum od YSL. Anne Flipo a Carlos Benaïm se zaměřili na hřejivou stránku dámské vůně, především pak na kořeněné složky v čele s šafránem. Jeho ohnivost podpořili kombinací vanilky, zázvoru a medu, díky kterým vůně vydrží na kůži neskutečně dlouho. Ze začátku vám může připadat hodně podobná verzi Intense, ale čím déle budete Le Parfum zkoumat, tím detailněji oba flankery rozlišíte.
Parfémy nesoucí jmého vizionáře Thierryho Muglera patří tradičně mezi ty, které buď milujete, nebo nenávidíte. . Alien již od své premiéry představuje únik z reality do jiných světů. Temné, chladné zákoutí vesmíru v nové „mimozemské“ verzi ovšem nenajdete — Alien Goddess Intense, která vznikla pod rukama Marie Salamagne, vás nejprve zasáhne mocí kokosu a bergamotu. Posléze se rozline exploze jasmínu, vanilky, benzoinu (sladké pryskyřice) a syntetické molekuly kašmírového dřeva.
Příval novinek uzavírá poslední flanker ikonické vůně Shalimar, u které Thierry Wasser, in-house parfémář Guerlain, rozvinul téma hřejivých faset a přísad, které se dávají v hojné míře do dezertů, zejména pak tonka boby, jejichž mandlovo-pudrové nuance spolu s mechem a levandulí dodávají kombinaci honosný koncept a až androgenní nádech. Jinými slovy, Shalimar Millésime Tonka balancuje na hraně a hlásí návrat k vintage puncu   této slavné značky a dobám, kdy se vůně ještě neškatulkovaly.