Vůně

Seznamte se: Fantasticky zábavná vonokvětka, nečekaná trendy ingredience roku 2021

Jeho jemné kvítky s omamnou vůní si nelze nezamilovat. Přitom na rozdíl od jasmínu nebo tuberózy není tak známý a jen málokdo opravdu tuší, jak voní, přestože se z něj stává jedna z nejzářivějších hvězd letošního roku. Osmanthus, nebo-li vonokvětka, se vám dostanete pod kůži natolik, že po přečtení tohoto článku zjistíte, že bez něj nemůžete být. 
Foto: Lorenzo Palizzolo/Getty Images
Sasha Luss v zákulisí přehlídky Giambattista Valli
Sedím v redakci, a přestože by podle kalendáře mělo být jaro v plném proudu, za vysokými okny to spíše vypadá na podzim. To, že je květen, napovídá jen složení nových produktů na stole, opalovací krémy, hydratační krémy s označením light, hromádka bronzerů nejrůznějších odstínů. Když mi kamarádka posílá fotky ze svého letního bytu u pláže, chci se nechat teleportovat. 
Kdybych zavřela oči a zapnula topení, byla bych tam. Na slunné pláži sousedící se zahradou, odkud vlahý větřík přináší nádhernou, svěží vůni květin a jiskřivých citrusů. Proč? Protože ji cítím kolem sebe. První věc, kterou po příchodu do práce v poslední době dělám, je, že vydezinfikuji stůl, udělám si kávu a hlavně kolem nastříkám pořádné množství toaletní vody Osmanthus od L'Occitane. Zamilovala jsem se. Nečekaně a bezhlavě. 
Foto: Getty Images
Rozkvetlá vonokvětka (Osmanthus)
Ne že bych nikdy předtím neměla parfém s vonokvětkou, zářivá kvítka se používají několik desetiletí, ovšem ještě nikdy nebyla tak vidět jako právě letos. Jako hlavní hvězdu si ji vybral nejen L'Occitane, ale i francouzská niche značka Maison Crivelli a také Louis Vuitton, Molinard nebo Bulgari. Proč právě teď? To pochopíte během několika vteřin. Její aroma v sobě snoubí lehkost, čistotu, má svěží ovocné akordy, příjemnou sladkost. Jedním slovem radost. Čirá, čistá, zářivá. Vůně slunného, teplého dne u vody. 
„Osmanthus je jednou z nejpřekvapivějších parfémových ingrediencí s ohledem na své různé aspekty. Je to parfémová složka, která v Evropě není příliš známá, ale v Asii je vonokvětka známější a je považována za jednu z nejcennějších a nejoblíbenějších květin,“ říká Thibauld Crivelli, jehož značka letos představila parfém Osmanthe Kōdoshān. Ovocně-dřevitá vůně vychází z jeho vlastních vzpomínek na pobyt v Asii a objevíte tak překvapivou tvář asijského pokladu. Vonokvětka navzdory svému jménu nevoní květinově, v její ryzí podobě můžete cítit meruňky i kůži. „Její vůně je bohatá, hřejivá, temná, téměř jako likér,“ doplňuje Crivelli. „Některé značky zmiňují osmanthus, ale místo toho používají syntetickou podobu a přidávají komerčnější meruňkovou fazetu (většinou s květinovými nótami). Výsledkem je, že naše kreace je originálnější a odvážnější.“
Problémem vonokvětky je jeden, není tolik známá.
Foto: Getty Images
Vonokvětka (Osmanthus)
Stejně jako třeba jasmín nebo tuberóza se osmanthus sklízí zásadně na podzim, kdy už moc rostlin nerozkvétá. Navíc ho nenajdete všude po světě. „Protože roste pouze v Asii, není tak běžný a známý,“ říká parfémářka Marypierre Julien, spoluautorka zmiňované novinky značky L'Occitane. „Je součástí jejich kultury. Najdete ho v jídle, čaji, dezertech. Během Měsíčního festivalu představuje štěstí.“ Pro tvůrce parfémů je velkou výzvou. „Není těžké objevit ten správný osmanthus, ale je výzva zdůraznit jeho eleganci a sofistikovanost, protože primárně jde o ovocnou vůni. Díky jemným nuancím zelených, sametových, svěžích tónů to lze.“ Potvrzuji. Její parfém je přesně takový.
Stříkám si ho do vlasů a pak si k nim voním na uklidnění. Jakmile se vracím z veřejných prostor, potřebuji vrátit pocit čistoty. Chybí mi zrovna inspirace? Pomůže mi zase vonokvětka, která mě okamžitě transportuje na dovolenou. Zhluboka se nadechnu a hned se mozek nastartuje. 
Když myslím na osmanthus a všechny vůně, které ho obsahují, myslím na pocit po ranní sprše, jak se procházím bosa zahradou s výhledem na azurové moře. Na voňavé mýdlo, jeho sametovou pěnu a příval příjemně chladné vody. A ovocný čaj s kostkami ledu.
Parfémářka společnosti Givaudan Marypierre Julien, známá zálibou v kytkách a bylinkách, lituje jen toho, že nemá šanci tak často na vonokvětku narazit. „Miluji období, kdy rozkvétá a vzduch je zcela prosycen její vůní. Ty její sametové, až semišové fasety přecházející téměř do šťavnatých meruněk,“ popisuje Julien, jejíž práci můžete znát mj. díky Ocean di Gioa od Armaniho, pánskému Reveal od Calvin Klein a Rose Peonia pro Lancôme. 

Vonokvětka nad zlato

Kromě toho, že kvete jen jednou v roce a pouze v malé části Asie, dělá osmanthus vzácným to, že ho málokdo zná a poptávka tudíž není tak vysoká. „Mnoho značek se zaměřuje na nejznámější ingredience (vanilka, růže, santalové dřevo, cedr…), protože to jsou také ingredience, které lidé milují a žádají. Pokud jde o nás, vždy se snažíme navrhnout originalitu, ať děláme cokoli. Originální přísady jsou tedy zahrnuty také v našem směřování,“ vysvětluje Thibauld Crivelli.
Osmanthus se v parfémech začal objevovat v 70. letech. První vytvořil roku 1972 Jean Kerleo, in-house parfémář módního domu Patou. „První zmínku o použití Osmanthus absolute zveřejnila společnost Robertet z Grasse. Nešlo o olej, protože vonokvětka vám nedá vůni během destilace jako třeba růže nebo pomerančový květ. Potřebujete rozpouštědlo,“ vysvětluje parfémář Rodrigo Flores-Roux, který s touto vzácnou a velmi drahou ingrediencí často pracuje. Kerleo pro Patou smíchal vonokvětku mj. s pačulí, santalovým dřevem, kosatcem, vetiverem, koriandrem, májovou a bulharskou růží a jasmínem. „1000 měla být mladší sestrou Joy, nejluxusnějšího parfému, jaký kdy ve Francii vznikl,“ dodává Flores-Roux. 
Osmanthus má velmi unikátní vůni, kterou jinde v přírodě nenajdete.
Foto: Getty Images
Vonokvětka (Osmanthus)
Vonokvětka je hodně zajímavá z mnoha pohledů, není divu, že parfémáře tolik fascinuje. Čím víc se o tomto intenzivně aromatickém keři dozvídám, tím víc otázek mě napadá. Nemluvě o spotřebě parfému. Botanicky je vonokvětka příbuzná s jasmínem, šeříkem a olivovníkem. Původně se jí také říkalo voňavá oliva. Existuje téměř třicet druhů, potkat se s ní můžete i v Česku, parfém si z ní ale neuděláte. K tomu potřebujete vonokvětku libovonnou (Osmanthus fragrans) z Asie. „Není to nejhezčí rostlina, ale její vůně je extrémně silná a úžasná,“ zdůrazňuje Rodrigo Flores-Roux, zatímco popíjí ranní kávu ve svém newyorském bytě. Poprvé jsme se potkali právě v New Yorku před čtyřmi lety, jeho vyprávění o květinách a jejich vůních bych vydržela poslouchat celé dny. Díky němu jsem přišla na kouzlo jasmínu, který jsem do té doby nikterak nevyhledávala. 
Svými až encyklopedickými znalostmi a vášní pro řemeslo vás dokáže přesvědčit, že i vůně, kterým se celý život podvědomě vyhýbáte, mohou být překrásné. V případě vonokvětky se mu povedlo to, co předtím s jasmínem. Nejsem fanouškem ovocných a květinových parfémů, ale od našeho setkání přes Zoom jsem touto ingrediencí tak trochu posedlá. Tedy spíš zamilovaná až po uši. 
„Velmi dobře si pamatuji na jeho kožené nóty, když jsem osmanthus poprvé ucítil. Kromě jasmínových akordů, tónů fialek a broskví voní opravdu jako kůže, někdy až jako střívko z klobásy,“ směje se Rodrigo. „Velmi avantgardní šéfkuchaři ho používají při vaření.“ Osmanthus si našel cestu do Francie v sedmdesátých letech, v Číně se sklidil, naložil do slaného nálevu a takto putoval do Evropy. Cestou jeho květy díky času a soli získaly až animální vůni.
Je to fantasticky zábavná ingredience.
V 80. letech společnosti vyvinuly technologii head-space, která zanalyzuje vzduch, kolem čeho si řeknete. Původně ji používali v pivovarech, parfémáři si ji ovšem přivlastnili a rozšířili díky ní možnosti své práce. „Můžete díky ní analyzovat vzduch kolem ovocných stromů nebo květin. Mám takto prostudovanou vůni kolem jasmínu, růží, ale třeba i tabákového pole,“ vysvětluje Rodrigo. „Díky výzkumu mého indického kolegy můžeme vytvořit vůni vonokvětky, aniž bychom samotné květy použili. Osmanthus se díky technologii head-space stal velmi populární. Osmanthus Absolute je velmi, velmi drahý. Ano, používám ho, ale více kvůli jeho koženým tónům. Pokud chcete zdůraznit ovocné akordy, je head-space ideální cestou.“
Foto: Tang Guangdong / Barcroft Media via Getty Image
Rozkvetlé stromy vonokvětky v čínském Guilinu
Teprve nedávno si zpracování vonokvětky prošlo inovací. „K získání absolute z vonokvětky už není potřeba slaného nálevu. Díky tomu máme Osmanthus Flower Absolute, který zachycuje svěží květinovou vůni bez kožených tónů. Tradiční i tato nová podoba vonokvětky se dají používat různými způsoby, nebo smíchat, spolu jsou nádherné,“ říká Rodrigo. Jeho pohled na Osmanthus najdete mj. v portfoliu španělské niche značky Santi Burgas, v černém flakonu s nápisem Palindrome III. se ukrývá ambro-květinová óda se vzácnou vonokvětkou v hlavní roli.
Parfémáři se jednoznačně shodují na tom, že je vonokvětka skvělá ingredience, která jim dává spoustu možností. „Je fantasticky zábavná,“ říká s úsměvem Rodrigo Flores-Roux, „můžeme ji využívat podle potřeby, překračovat jednotlivé hranice. Funguje velmi dobře s kůží i dřevem. Výsledek nemusí být nutně květinový, ale i dřevitý, nebo ovocný. Vonokvětka má spoustu faset, což v našem oboru milujeme.“
Automaticky sahám po toaletní vodě, zhluboka se nadechuji a naprosto chápu, proč se nad vůní stálezeleného keře s drobnými kvítky tvůrci tak rozplývají. Je to láska. Možná jen letní, ale to vůbec nevadí. Kdo ví. Třeba tahle milostná aféra skončí s příchodem podzimu, nebo také vydrží a bude se dát rozvíjet. Má dost podob na to, aby nezačala nudit.