Vůně

Nejromantičtější parfémy podzimu s neexistujícími vůněmi

Kolik znáte vůní inspirovaných starověkem? A kolik takových, jejichž základní ingredience vlastně ani neexistují? Nechejte se unést fantazií mistrů parfémářů a vstupte do zahrady, která možná ani nikdy nebyla, ale jejíž příběh dokáže okouzlit i v dnešní době, kdy velká romantická gesta a okázalé projevy lásky nepatří už ani na stránky hollywoodských scénářů. V hlavní roli Maggie Mauer coby babylonská královna Amytis a bájné Visuté zahrady. Pojďte, projdeme se. 
Foto: archiv Jo Malone London
Parfémáře inspiruje ledacos, od jednotlivých ingrediencí po promyšlené příběhy marketingových týmů. Jednou se nám snaží vnuknout myšlenku nezávislosti a absolutní svobody, jindy si miliony lidí po světě vezmou za své, že štěstí a radost mohou být permanentní pocit, stejně jako zamilovanost nebo představa vlastní výjimečnosti. Do historie se vrací málokdo, přitom právě tady se dá najít klíč i vytvoření něčeho, co tu ještě nebylo. Skvělým případem je dvojice novinek od Jo Malone London. Duo uváděné pod společným názvem Lost in Wonder zosobňuje cestu do bájných babylonských zahrad, o jejichž existenci se vedou spory, ale jsou natolik fascinující, že na faktech zase tolik nezáleží.
Říká se, že Visuté zahrady babylonské, nebo také Semiramidiny, vybudoval král Nebukadnesar II. pro svou manželku Amytis. Řecký historik Diodóros Sicilský tvrdil, že je král vystavěl kvůli perské kurtizáně. Jak skutečně vypadaly a proč vůbec vznikly, můžeme jen fantazírovat. Druhý div starověkého světa byl podle pramenů monumentální a svou krásou i důmyslným řešením předčil majestátní babylonské hradby. Díky parfémářům Sophii Labbe, Alexisovi Dadierovi a kreativní ředitelce britské značky Celine Roux se do nich můžete vydat díky dvěma na sebe navazujícím parfémům. Jen jeden by na dokonalou iluzi bájného místa nestačil. 
Foto: archiv Jo Malone London
„Příběh zahrady je natolik obsáhlý, že jsme museli vytvořit vůně dvě,“ vysvětluje Celine. „Zjistili jsme, že král rád chodil do zahrad, aby si na snídani vybral zralé fíky, a že lotosové květy byly často používány během královských recepcí v zahradách. Réva připomíná víno podávané na těchto oslavách mezi sošnými stromy, jako je cypřiš.“ Tyto ingrediencemi se následně staly hlavními pilíři dvou vůní.
Foto: archiv Jo Malone London

Šťavnaté fíky na leknínovém podnose

Zkombinovat dvě nezaměnitelné ingredience tak, aby nesoupeřily vzájemně o dominantní postavení, ale vytvořily spolu harmonický celek, je pořádná výzva. Alexis Dadier se ve své první vůní pro Jo Malone London s tímto úkolem vypořádal na výbornou. Na kůži se rozvíjejí stejně, jako kdybyste se procházeli zahradou. 
„Nejdřív cítíte svěžest ovoce, pak trochu zelených listů, otočíte se a cítíte teplo slunečních paprsků. A vítr s sebou přináší smyslnou vůni leknínů plovoucí po vodní hladině,“ popisuje francouzský parfémář. „Je jemná a temperamentní zároveň. Obě hlavní složky jsou svůdné, zralé a zaoblené, proto spolu tak dobře souzní. Dát oběma hlavní roli bylo pro mě velmi důležité.“ Fig & Lotus Flower je květinovo-ovocná vůně, příjemně nasládlá se svěžími zelenými podtóny, která harmonicky navazuje na intenzivní kolínskou od Sophie Labbe.

Ve stínu zelených stromů

Foto: archiv Jo Malone London
Na Sophi, která se proslavila spoluprací se značkami Salvatore Ferragamo, Bulgari, Givenchy, Lanvin a Blumarine, čekal velmi specifický úkol, zachytit část babylonských zahrad, jejichž vůně v parfémářství neexistuje. Majestátní cypřiš zkombinovala s vinnou révou. „Musela jsem vytvořit vonný akord, který se přirozeně nevyskytuje. To byla velká výzva,“ říká autorka Cypress & Grapevine Cologne Intense
„Celine jasně chtěla, aby šlo o smyslný akord, proto jsem použila hodně ambry, která dala vůni hřejivost. To pomohlo vytvořit zajímavý kontrast mezi oběma hlavními složkami.“
Obě novinky se dají nosit samostatně, nebo vzájemně vrstvit podle momentální nálady. Pokud by vám došla fantazie, parfémáři radí jednu, druhou nebo obě oživit bestsellerem britské značky Wood Sage & Sea Salt, která dá příběhu babylonských zahrad jiskru a zajímavý slaný akord. 
Jak poznáte dobrou vůni? Nemusíte ji cítit na každém kroku, ani se z ní rozkašlat cestou výtahem, dokáže, stejně jako obraz nebo hudba, odvyprávět příběh takovým způsobem, že vám bude připadat nový i dobře známý zároveň. Vtáhne vás do děje, nechá vás být součástí, rozvíří fantazii, stane se vaší součástí a vy zase její, aniž byste nutně museli znát každý detail a technické podrobnosti. Někdy je prostě dobré nepátrat a nechat se jen unést.