Beauty talk

Beauty talk s Honorine Blanc a Annick Menardo

Ne jednu, ale hned dvě nejtalentovanější parfumérky současnosti si vybral Raf Simons, aby vytvořily první dámskou vůni Calvin Klein pod jeho vedením. Proč patří k nejlepším „nosům“ na světě a jaké je to pracovat v páru? To vše se dozvíte v exkluzivním beauty talk s Honorine Blanc a Annick Menardo. Pouze ve Vogue.

První voňavá vzpomínka

Honorine: Máma si nechávala lahvičku Shalimar od Guerlain ve své ložnici tak, abych na ní nedosáhla. Kdykoliv jsem ale měla příležitost, brala jsem ji do ruky, voněla k ní, pozorovala jsem barvu a nechávala se unést do jiného světa. Dodnes mi Shalimar evokuje vzpomínky na dětství a mojí mámu. 
Annick: Já jsem sice vyrůstala na jihu Francie, ale mojí první vzpomínka se váže k místnímu ševci. Jeho obchod voněl kůží a horkým lepidlem. To mě navždy poznamenalo. Myslím si, že právě tato vůně mě přivedla k práci parfumérky.

Můj první parfém

Honorine: První vůní byla Chanel No. 19.
Annick: Moje L’Air du Temps od Niny Ricci.

Moje začátky

Honorine: Z rodného Bejrútu jsem odešla studovat do Paříže, kde jsem se poprvé setkala s parfumářstvím. Když mi Sophia Grojsman, moje největší učitelka (autorka mj. Calvin Klein Eternity, Estée Lauder Beautiful, Lancome Trésor a YSL Paris), vzala pod svá ochranná křídla a odvezla  do New Yorku, už nikdy jsem svět vůní neopustila. V roce 2013 jsem získala titul Master Perfumer, což mi umožnilo pracovat na těch nejlákavějších projektech.
Annick: Pocházím z Cannes, které sousedí s Grasse. Zájem o květiny a parfémy jsem tak přirozeně zdědila. Nejsem moc vizuální člověk, musím věci slyšet, ochutnat a cítit. Hodně mě lákala umělecká stránka této práce, kombinace prostředí a koníčků určila můj směr. Kdybych se nestala parfumérkou, chtěla bych být baletkou.
Foto: koláž Alexander Bel

Práce ve dvou

Honorine: Je to o sdílení nápadů, dáváte i berete. Komunikace je důležitá, zejména u takového projektu jako Calvin Klein Women. Jeho hlavní myšlenkou je hledání vlastní identity a sebedůvěry, inspirace druhými ženami. To nás vedlo ke hře s kontrasty. Je to naše druhá spolupráce pro značku Calvin Klein. Nová éra, ve které nás Raf Simons podporoval v tom, abychom porušovaly pravidla a naslouchaly vlastní intuici. Opravdu oceňuji to, jak Annick respektuje strukturu vůně a věří v nedokonalost i estetiku.
Annick: Vytváření vůní je samotářská práce. Když ale s někým spolupracujete, je to jiné. Sdílíte své vize. Na Honorine si cením to, že na věci dívá z jiného úhlu. Během práce na to myslím. Její vize mne obohacují.

Calvin Klein Women

Honorine: Chtěly jsme Rafovi dát parfém skutečně moderní ženy. Vytvořit vůni, která bude mít texturu i napětí, a která bude vyjadřovat nový druh ženskosti a volnosti. Zkombinovaly jsme ingredience plné energie a intenzivního světla jako je eukalyptus nebo okvětní plátky pomerančovníku. V základu je aljašský cedr, díky němuž vůně opravdu dlouho vydrží. Nezapadá do žádné klasické kategorie. Nedodržuje žádná pravidla, vytváří si vlastní. Sama při své práci na pravidla nevěřím, nechávám se unášet vlastní fantazií. Tato vůně má povzbudit mladé ženy a dát jim možnost chovat se svobodně, bez zábran a zákazů.
Annick: Chtěly jsme, aby se ženy s Calvin Klein Women cítily maximálně svobodné. Aby si samy určovaly, kým chtějí být. 
Flakon vůně Calvin Klein Women vytvořila Suzanne Dalton ve spolupráci s fotografkou Anne Collier.

Poselství budoucím generacím

Honorine: Ženám, které se touží stát parfumérkami, bych poradila, aby následovaly svůj instinkt, byly vytrvalé a nenechaly se odradit od toho, čemu věří. Také je ale důležité vědět, že jedině tvrdá práce nás dovede k nejlepším výsledkům. 
Annick: A že nic není nemožné.