Krása

Oleje plus mastná pleť rovná se? Skvalan

U zdánlivě neřešitelné rovnice nacházíme kýžený výsledek. A ve vaší pleťové rutině to nemusí znamenat ani krok navíc. Jen to chce zamyslet se nad složením své stávající péče...
Na trhu najdete mnoho produktů, které hýří zbytečnými ingrediencemi. Do sortimentu drtivé většiny značek se před pět lety dostal i nespočet olejů. Ty ale v některých případech — z důvodu kombinování hned několika extraktů — pokožku neúměrně mastí, případně dráždí. Ideální ingredience? Skvalan. Dodává pleti lehkost a nezatěžuje ji, protože z ní přímo pochází.
Foto: Archiv značky
Foto: Archiv značky
Foto: Archiv značky

Skvalan je lipid, tuk, který se nachází v pokožce a vylučuje mazovými žlázami. Jde tedy o přírodní látku, která je běžně součástí našeho kožního mazu. Ovlivňuje vláčnost a pružnost pokožky a vytváří bariéru, která pokožku chrání před působením bakterií a dalších vnějších faktorů. Jenže když se množství látky snižuje, kůže začíná ztrácet na elasticitě. Řešení samozřejmě je, ovšem má jeden háček: tento lipid sám o sobě není pro použití v kosmetických produktech příliš stabilní, a proto se laboratorně upravuje. A to, čemu říkáme skvalan, je právě tato odborně upravená verze.

Díky tomu, že je skvalan pokožce vlastní, vstřebává se lépe, aniž by zacpával póry. Navíc při dlouhodobém užívání může ovlivňovat hebkost pokožky a pomáhát dotvořit její přirozenou ochrannou bariéru. Bohužel spolehlivých produktů, které ho obsahují, je pomálu. 
Na lehkých pleťových směsích (v kterých skvalan najdete) si ovšem zakládá slovenská značka Noili. Konkrétně řada Rich Beauty Oil, která má protizánětlivé složení. Určitě stojí za to ji vyzkoušet.
Foto: Archiv značky
Značka Noili se řídí heslem: Méně je více. Nepřehání to s množstvím ingrediencí v olejích a anti-aging sérech, a to je pro pleť skvělé. Složení produktů je navíc naformulováno tak, aby odpovídalo přirozenému složení kožního mazu. Značka se také nedávno spojila se svou dlouholetou fanynkou Danielou Peštovou, aby při té příležitosti představila novinky plus výběr Danieliných oblíbených produktů včetně víceúčelového balzámu pro čištění pleti Let’s Get Naked. Ten odstraňuje make-up, SPF i nečistoty z celého dne. Zároveň je nabitý účinnými ingrediencemi, které blahodárně zlepšují kvalitu pleti.