Krása

Miroslava Myšička: Co dělat proti stárnutí vlasů

Jak se na vlasech podepisuje ubíhající čas a stres? O tom, co účinně dělat proti stárnutí vlasů, jsme si povídali s Miroslavou Myšičkou, kadeřnicí, hair artistkou a ambasadorkou značky Shu Uemura Art of Hair.
Zatímco v péči o pleť se o stárnutí mluví prakticky neustále, o vlasech toho v této souvislosti ve veřejném prostoru mnoho nezaznívá. Jak souvisí stárnutí a vlasy? Dá se říct, že prvním viditelným znakem stárnutí vlasů jsou šediny či případně řídnutí vlasů. Než ale k tomuto vizuálnímu momentu dojde, předchází tomu hlavně snižování hladiny melaninu v těle a zároveň ve vlasech. Právě melanin způsobuje udržování naší přirozené barvy, jednoduše se dá říct, že čím více melaninu, tím tmavší vlasy. Je tedy nezbytně nutné se o tělo starat jak správným stravováním, tak i o vlasy a jejich pokožku vhodnou péčí.

Jak bychom se měli starat o své vlasy, aby stárly co nejpomaleji?  

Aby se stáří vlasů projevilo co nejpozději, je důležité udržovat ve vlasech vyváženou hladinu hydratace a proteinu. Japonská značka Shu Uemura je v tomto ohledu o dost napřed tím, že vyvinula ucelenou řadu Ashita Supreme. Co je jejím tajemstvím? Vlasová péče značky Shu Uemura Art of Hair byla uvedena na trh v roce 2007. Ačkoli je tedy poměrně mladá, čerpá z technologických a vědeckých poznatků od své sesterské značky, dekorativní a pečující kosmetiky Shu Uemura, která je na trhu již od roku 1960. Shu Uemura Art of Hair kombinuje nejmodernější technologie tokijských laboratoří a tradičních japonských pečujících rituálů k doručení nejlepšího výsledku jak pro vlasy, tak pokožku hlavy. Využívá jedinečných přírodních ingrediencí. U zmiňované kolekce Ashita Supreme je významnou složkou ašitaba – rostlina, kterou Japonci pěstují již více než dva tisíce let. Má velmi silné revitalizační účinky, a najdete ji dokonce i v doplňcích stravy. Přezdívá se jí „tomorrow’s leaf“ neboli rostlina zítřka. Když je její stonek poškozen, rostlina začne produkovat zlatavou mízu a do druhého dne se v daném místě objeví nový list. Nebála bych se říct, že stejnou rychlostí bude pomáhat s revitalizací i vašich vlasů.

Hraje roli i správná aplikace produktů? 

Aplikace a zároveň i množství produktu jsou velmi důležité a určitě neplatí, že více je lépe a vlasy budou díky většímu množství aplikovaného produktu „rychleji ozdravené“. Při „přeproduktování“ můžeme pokožce i vlasům spíše ublížit a extrémně je zatížit. Návrat k optimálnímu vybalancování pak může trvat i několik měsíců. Před použitím šamponu musíme vlasy řádně namočit. Šamponu většinou stačí menší množství, než si myslíme. Pokud máme pocit, že šampon málo pění, je lepší přidat do vlasů vodu než další dávku šamponu. Šampon si napěníme v dlaních a až poté aplikujeme do vlasů. Začínáme pěnit u vlasové pokožky. Před aplikací kondicionéru vlasy vymačkáme do ručníku, aby se přípravek s vodou neředil a zůstal ve své plné intenzitě. Kúru také aplikujeme na ručníkem vysušené vlasy. Zapomínat nesmíme ani na séra a oleje. Ty před aplikací dobře rozetřeme v dlaních. 
Pokud se o tělo a ducha nestaráme, začnou strádat a stárnout. Fungují jako jeden celek a jejich harmonie a výživa se jednoznačně odrážejí i na vitalitě vlasů.“

Od kdy doporučujete přejít v rámci péče o vlasy a vlasovou pokožku na produkty zaměřené na tzv. smart aging? 

Podle výzkumů začíná pomalejší obnova buněk v těle přibližně po 35. roku života. Brala bych to jako ten správný moment. Nicméně je dobré si uvědomit, že pravidelné prokrvování pokožky hlavy, správná životospráva a volba produktů jsou základ. Pokud se o tělo dobře staráme, je pravděpodobné, že se tato hranice posune. 

V tom, jak moc a jak rychle stárneme, hraje výraznou roli i stres. Platí to i u vlasů? 

Pokud se o tělo – a ducha – nestaráme, začne strádat a stárnout. Společně s ním samozřejmě i vlasy. Tělo a naše duše fungují jako jeden celek a jejich harmonie a výživa se tak jednoznačně odrážejí i na vitalitě vlasů. •
Miroslava Myšička Foto: soukromý archiv
Produkty jsou dostupné na Notino.cz a Notino.sk