Trendy

Trendy barvy vlasů pro blondýny, brunety i rusovlásky, které vládnou nové sezoně

Návrat k přírodě s pomocí hřejivých odstínů mědi, medu a černých diamantů, odvážné vyjádření svobodomyslnosti, nebo se toužíte odlišit díky skořicovým, čokoládovým či mléčným tónům? Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, všechny patří mezi hlavní trendy na vlasy pro sezonu podzim–zima 2023/2024. Objevte vzrušující melíry, balayage i zcela nové způsoby barvení a zdůraznění přirozeného odstínu.
Foto: Hanna Lassen/Getty Images for Tiffany & Co.

Scandinavian hairline

I mezi barvy na vlasy se dostal TikTok a jeho rychlé a nutno podotknout i masivní trendy; ukázkovým příkladem je tzv. scandinavian hairline. Jde o způsob barvení vlasů, kdy odbarvovač jde prakticky přímo na pokožku hlavy podél obličeje. Cílem je dosáhnout vzhledu severské mytologické bohyně a její zářivé, neviditelné svatozáře. Jde o skvělou optickou iluzi, které můžete docílit bez toho, aniž byste hodiny a hodiny trávili u kadeřníka. Tento delikátní styl se vytváří velmi rychle, protože se odbarvují ty nejjemnější vlásky.
Výsledek vypadá bezesporu úžasně, ale stejně jako u spousty jiných beauty trendů, ani tento není bezproblémový a zvedá obočí nejednoho kadeřníka. Vlasová linie je velmi jemná, nemluvě o pokožce a její reakci na kysličník. Proto se vyhněte domácím pokusům, svěřte se do rukou zkušeného koloristy, a pokud vám řekne, že to není nic pro vaše vlasy, poslechněte. 

Pumpkin spice

Na nehty chai latté, na vlasy pumpkin spice. Starbucks opravdu výrazně promlouvá do současných beauty trendů. Výhodou této barvy je fakt, že si ji můžete osvojit, ať máte vlasy světlé, nebo tmavé. Teplý, velmi příjemný odstín je esencí podzimu, kombinuje v sobě sytě měděnou, hnědou a oranžovou připomínající přírodu po létě. Vibrující odlesky vypadají stejně dobře po celé hlavě i jako strategicky umístěný melír. Záleží na výchozí barvě vlasů a efektu, jakého chcete docílit. Důležité je perfektní spojení všech vlasů tak, aby účes opravdu zazářil v celé své kráse.

Ledová čokoláda

Od teplých odlesků s těm studeným. Odstíny ledové mléčné čokolády představují skvělý způsob, jak pozvednout hnědé vlasy z šedi všedních dnů. Tento styl se hodí pro ty, kterým na sluníčku výrazně světlají vlasy, a zároveň si chtějí uchovat hnědou barvu. Světle hnědý melír v tmavším základu vypadá božsky. Samozřejmě za předpokladu, že kadeřník ví, co dělá, a vy se následně o barvu svých vlasů systematicky staráte tak, aby se neměnila jako zářijové počasí. 

Skořicové podtóny

Stačí se podívat na srpnovou barvu vlasů Hailey Bieber (mimochodem, všimli jste, jak moc právě ona promlouvá do všech současných beauty trendů od glazzed donut nehtů přes glazzed donut skin po #iamcoldmakeup a strawberry girl make-up?), kterou její kolorista Matt Rez popsal na Instagramu jako cinnamon cookie butter hair, tedy jako máslové sušenky se skořicovým nádechem. Zdůrazňuje také, že cílem nebylo nutně obarvit vlasy na červeno – což je také velmi trendy, ale vytvořit něco jemnějšího: „Hailey miluje přirozenost a já miluji přirozené vlasy,“ říká Rez. Tento trend se týká tzv. středních barev vlasů, které nejsou ani skvělé, ale ani tmavé. Přesně balancují na hraně a v závislosti na světle se mění od karamelové přes máslovou až po skořicově měděnou, ale bez výsledné klasicky zrzavé. 

Medová balayage

U trendů, které odkazují na pochoutky, zůstáváme i nadále, tentokrát se podíváme na elegantní medové melíry u světle až středně hnědých vlasů. Od letních nude blond melírů se barevná paleta posouvá k teplým podtónům, které dodávají vlasům efekt zesvětlení od sluníčka, ovšem v mnohem větší míře. Představte si silné pruhy slunečních paprsků během podzimního dne, které vytvářejí na vlasech efektní světelné divadlo. Tento styl funguje jak po celých délkách vlasů, tak v kombinaci s falešnými odrosty.

Cowgirl copper

Zatímco spousta barev a odstínů nedovoluje velkou variabilitu, tento trend žádné meze neklade. Odvážné měděné vlasy s perfektně vyladěnými podtóny se snadno kombinují s libovolným odstínem pleti. Pod tímto trendem se skrývá mnoho nejrůznějších variant zrzavé, od sotva viditelných, velmi jemných melírů přes hřejivou hnědou s měděnými pruhy po zrzavé zesvětlení brunetek a měděnou s jemně hnědými akcenty. Vedle šikovného kadeřníka rozhodně budete potřebovat výbornou domácí péči, respektive celý program, jak si udržet vlasy správně hydratované, a tím i barvu co nejdéle. Nezapomínejte, že se jakékoliv červené tóny velmi rychle vymývají a mění svou barvu. 

Milky bar blonde

Ano, všichni milujeme čokoládově hnědou, která je i pro kadeřníky velkou výzvou, ač se to na první pohled nemusí zdát, ale tuto sezonu přichází čokoláda zcela jiná – vlasy podle slavné tyčinky s mléčnou náplní. V praxi to neznamená nic jiného než další název pro platinovou blond, ale pojďme hrát hru na sezonní trendy, takže tuto klasiku berte jako novinku. Superblond můžete vidět na každém kroku, na každé přehlídce, každé obálce Vogue. Spoustu z toho má na svědomí slavná koloristka Tracey Cunningham, která takto odbarvila Khloé Kardashian, Julii Garner, Emmu Stone a své ultra blond vlasy jí svěřila i Anya Taylor-Joy. Na otázku, komu tento vzhled sluší, kadeřnice odpovídá: „Každému, kdo se umí správně nalíčit.“ Platinová blond totiž může rychle „smýt“ obličej a způsobit, že pleť bude vypadat unaveně. „Proti tomu se dá bojovat rtěnkou a tvářenkou,“ říká Cunningham.

Černočerná

Ať už jste o velmi tmavých vlasech slyšeli cokoliv, včetně toho, že od jistého věku nikomu nelichotí, zapomeňte na to. Podívejte se na Cher nebo Kris Jenner, havraní vlasy nosí několik dekád. Pokud jste někdy měli pocit, že tmavé vlasy zdůrazňují vrásky a berou obličeji světlo, pak jste se dívali na špatně odbarvené vlasy a hlavně na špatně ostříhaný účes. Právě ten je v případě černých vlasů zcela klíčový, každičká chybička na něm vynikne. A myslete na to, že stejně jako u blond existuje i černá v nesčetných variantách. Stačí ji vyladit s odstínem a podtónem pleti.