Trendy

Přemýšlíte o krátkých vlasech? Tyto sestřihy ovládnou rok 2024

Ultra krátké, k uším, na ramena, s ofinou i bez. I když nás asi nikdy nepřestanou fascinovat dlouhé vlasy, krátké sestřihy mají velkou ambici ovládnout nový rok. Pojďme se podívat na trendy účesy, o které se budete chtít podělit se svým kadeřníkem.
Foto: Getty Images
Zendaya v šatech Valentino
„Žena, která si ostříhá vlasy, je připravená změnit celý svět.“ Coco Chanel o síle krátkých vlasů věděla své. Když si ty své ostříhala, nastoupila na cestu stát se jednou z nejvlivnějších osobností 20. století. Promluvila do šatníku žen po celém světě, na jejích vizích postavily ty své celé generace designérů a stejnou měrou přispěla také k rozvoji péče o pleť a líčení. Vedle sukní radikálně zkrátila právě i vlasy a nastolila trend, který přetrvává dodnes. A dodnes také platí její slavný výrok. Pokud chcete zakusit ten pocit, že se zbavíte dlouhých vlasů a tím i nemalé zátěže, teď nastává ideální doba, kdy se do radiální proměny pustit. Uleví se vám, doslova se odstřihnete od své minulosti a získáte novou energii pro nové začátky. 
Jaké účesy budou v trendu pro rok 2024? Tady máte kompletní seznam pro všechny textury i tipy vlasů a tvarů obličeje. 

Kulatý bob

Mikádo, které se stalo hlavním trendem roku 2023, se objeví i v roce 2024, ovšem v lehce rozmělněné variantě. Ostré hrany se obrousí a celý účes se zakulacuje. U zaobleného mikáda je středem pozornosti přirozená textura, proto na něj rovnou zapomeňte, máte-li velmi jemné rovné vlasy. U dobrého střihu je následná péče a styling velmi jednoduchá záležitost, víc než rychlé vysušení fénem účes nebude potřebovat, protože vychází z přirozeného pohybu a objemu. 

Francouzské mikádo

Kratší a variabilnější verze odkazuje na slavné Pařížanky a jejich krátké vlasy. Francouzský bob je o něco kratší než klasický, čímž zvýrazňuje lícní kosti, a ve většině případů ho doprovází ofina. Jeho délka se pohybuje mezi čelistí a ušním lalůčkem. I tento vám vytvoří jedině kadeřník, který dobře sestříhá jednotlivé prameny a přizpůsobí tvar textuře vašich vlasů a obličeji.

Pixie, rixie a bixie

Střih pixie bude dlouho platit za radikální, nebojácný, průlomový. Prostě ideální na začátek roku, když opravdu chcete začít od nuly a nechat za sebou staré já, staré návyky, zlozvyky a nefunkční vztahy. Pixie se podle kadeřníků hodí pro každého, kdo ho umí vynést. Kadeřník by měl každopádně pracovat s přirozenou texturou vašich vlasů, nemá cenu ji v tomto případě ignorovat, protože střih s ní musí pracovat, nikoliv jít proti. Připravte se rovnou na to, že se s kadeřníkem budete muset vídat alespoň jednou za šest týdnů, ovšem na samotnou každodenní úpravu doma se tento sestřih řadí mezi ty méně náročné, u někoho zcela nenáročné. Z úvodního sestřihu vychází další dvě varianty. 
Rixie odkazuje na zaoblené hrany. Vzpomeňte si na Miu Farrow v 60. letech, to je ta nejlepší inspirace. Jde o jemnější, řekněme roztomilejší účes kopírující křivky hlavy. Bixie balancuje mezi pixie a bobem. Může evokovat mullet, ovšem jde o mnohem elegantnější účes, kdy kratší vlasy rámují obličej a vzadu na krku se lehce prodlužují.  Ideální pro ty, kterým je blízký punk a 90's zároveň.

Devadesátkový lob

Nejdelší z krátkých – klasické dlouhé mikádo, které v 90. letech proslavila zejména Jennifer Aniston v seriálu Přátelé neopouští scénu ani v trendech pro rok 2024. Jde o ideální kompromis mezi krátkými a dlouhým vlasy, který zároveň nabízí obrovské množství možností, jak jej upravovat. Vlasy si můžete vyfoukat z obličeje, uhladit s pěšinkou uprostřed, natočit na volné vlny, konce podtočit. Kadeřníkovi si řekněte o tupý, vrstvený střih těsně nad ramena. Vedle velmi variabilního tvaru má ještě jedná zásadní výhodu. Nezáleží na tom, jestli máte obličej kulatý, hranatý, protáhlý, do srdíčka, nebo diamantu. Lob sluší všem.