Krása

Minimalistická skincare rutina Bel Powley

Netrpělivě čekáme na druhou sérii populárního seriálu The Morning Show z produkce Apple TV+, kde září Jennifer Aniston, Reese Witherspoon a také britská herečka Bel Powley. Ta nám exkluzivně prozradila, proč miluje gua shu a z jakého důvodu si musela smazat Instagram. 
Foto: Apple TV+
Bel Powley

Kdo nejvíc formoval vaši představu o kráse?

Když jsem byla mladší, byla to asi moje matka. Je to jedna z těch báječných žen, které dokážou vytáhnout rtěnku z kabelky a nanést si ji, aniž by se podívaly do zrcátka. Vždycky jsem si myslela, že je krásná, uvnitř i navenek.

Když jste dospívala, cítila jste se krásná?

Spíš jsem si připadala trapně, protože jsem měla chlapeckou postavu, drobné končetiny a uprostřed pneumatiku. Na rozdíl od tvaru přesýpacích hodin, který byl považován za dokonalý a který měly všechny moje kamarádky. Nevěděla jsem, jak se s tím smířit a jak se podle toho oblékat.

Jak jste se s tím vyrovnala?

Experimentovala jsem s nevšedními looky. Byla jsem chvíli emo a prošla jsem si i fází padesátých let, kdy jsem nosila šaty a vlasy si natáčela do úhledných vln. Užívala jsem si, že se nesnažím vypadat jako každá druhá holka. Bavilo mě být trochu jiná. 
Foto: Getty Images
Bel Powley

Kdy jste se začala cítit skutečně dobře ve své kůži?

Teprve v posledních několika letech jsem začala být sebevědomější. A není to proto, že bych si myslela, že vypadám opravdu dobře nebo tak něco, ale spíš jsem dospěla do stavu sebepřijetí. Tohle jsem já. Tohle je tvář a tělo, které mi byly dány. Nebojuj proti tomu, jen s tím pracuj. Součástí dospělosti je naučit se přijmout sebe sama, ale také zdůraznit to, co vám bylo dáno.

Jak se změnil váš vztah k líčení, když jste získala větší sebevědomí?

Začala jsem se méně líčit. Když jsem byla mladší, kolem roku 2000, bylo mnohem víc trendy nosit hodně make-upu. S nejlepší kamarádkou jsme byly posedlé metalickými tekutými očními linkami od MAC. Teď si ale užívám svou čistou pleť. A když už se mám nalíčit, tak používám jenom korektor a trochu řasenky. Upravím si obočí a někdy si dám červenou rtěnku. Pokud se však chystám na červený koberec a mám k dispozici vizážistu, přitlačím na pilu a zkusím i něco odvážnějšího. Jako kdybych měla najednou novou identitu.

Jak se líčení promítá do vaší herecké práce?

Dokážu se díky němu vžít do nové role. Jakmile si nasadím paruku a kostým, dodá mi to úplně nové sebevědomí. Při natáčení filmu The King of Staten Island jsem musela mít umělé opálení, prodloužené nehty a obličej vykonturovaný k nepoznání. Když jsem se na něj zpětně dívala, říkala jsem si, že to vlastně vypadá docela dobře. Vzbudilo to ve mně obrovský respekt k ženám, které se takto líčí, protože je to jako umění.

Jak sociální sítě ovlivnily vaše vnímání krásy?

Ze začátku jsem měla k Instagramu špatný vztah, vlastně jsem z něj měla deprese. Ztrácela jsem na něm hromadu času. Stala se z toho posedlost. V hlavě jsem najednou měla představu, že se musím přiblížit ideálům a dělat to co ostatní. Přestala jsem se soustředit sama na sebe a svou vlastní cestu. Teď už k němu mám mnohem zdravější vztah. Vlastně si aplikaci na celý den z telefonu vymažu, večer ji zkontroluji a pak zase vymažu. Jinak bych zase spadla do začarovaného kruhu.

Posledních několik let bylo pro vás náročných, hlavně po psychické stránce. 

Pracuji na volné noze a vnímám, že je tak mé duševní zdraví ohroženo daleko víc, protože nemám pocit jistoty. Ale pomáhá mi v tom denní rutina. I když nemám přes den co dělat, stejně vstanu brzy. Když si přispím, mám výčitky a je mi smutno.

Jak vaše rutina vypadá?

Ráno si volám s mámou a pak pokračuju cvičením. Jdu si zaběhat, a to i v zimě. Je to to nejlepší, co pro své duševní zdraví člověk může udělat. Během lockdownu jsem objevila gua shu. Ráno ráda pečuji o pleť. Vyčistím si ji, nanesu dvě séra nebo hydratační krém a pak si udělám masáž, dost mě to uklidní. Snažím se jíst zdravě a vařit si čerstvá jídla. Třeba domácí těstoviny s pestem. Líbí se mi ten rituál přípravy.

Co byste poradila těm, kteří si stále k sobě nenašli cestu?

Nehleďte na vnější vlivy. Přestaňte se dívat na to, jak vypadají ostatní, a ingnorujte diktát médií. Přestaňte sledovat Instagram. Podívejte se na sebe do zrcadla a snažte se přijít na způsob, jak se přijmout. Jakmile překonáte tuto překážku, můžete si otevřít dveře k nekonečným možnostem a způsobům, jak se mít rádi.