Krása

Jak ochránit pleť během silvestrovských oslav

Dehydratace, zarudnutí, jemné linky, akné, kruhy pod očima. To je jen malý výčet negativních dopadů alkoholu na pokožku. Co s tím? Oslovili jsme několik odborníků a zeptali se, jak zvládnout příchod nového roku a zároveň ochránit pleť. 
Foto: Trunk Archive

Vyhněte se koktejlům 

Sladké alkoholické nápoje jsou pro pleť jednoznačně nejhorší. Cukr totiž okamžitě vstupuje do krve a způsobuje překyselení organismu. Tělo pak na obranu produkuje enzymy, které štěpí kolagen a elastin, což oslabuje pleť a ve výsledku způsobuje vrásky. Tento proces se odborně nazývá glykace a čím častěji se s ní tělo musí vypořádávat, tím více pleť ochabuje. 

Vsaďte na retinol

Alkohol výrazně snižuje množstvím vitaminu A, což je mocný antioxidant, který hraje důležitou roli v produkci kolagenu. S přibývajícím věkem jeho množství v těle klesá, takže je dobré do své rutiny zařadit potraviny bohaté na vitamin A a také aplikovat retinol. 

Nikdy se nezapomeňte odlíčit

Odličovací ubrousky přenechte někomu, komu je budoucnost pleti ukradená. Proveďte svou klasickou skincare rutinu, ať už půjdete do postele v jakoukoliv hodinu. Důkladné odlíčení je základ. Ztracenou hydrataci dodejte pokožce pomocí séra a krému s kyselinou hyaluronovou. V případě extrémně suché pleti přidejte pár kapek oleje.

Detox

Pijte alespoň dva litry vody denně. Přidejte do ní citron. A nečekejte zázraky na počkání, pleť se přirozeně obnovuje každých 28 dnů, takže abyste opravdu viděli zlepšení, musíte omezit alkohol na stejně dlouhou dobu. 

Který drink si vybrat?

Jak už jsme zmínili, koktejly a nápoje s vysokým obsahem cukru urychlují proces stárnutí a způsobují otoky. Mezi ně však patří také červené víno a pivo. Nejlepší by bylo vyhnout se alkoholu úplně, ale pokud to není možné, sáhněte po čirých destilátech, jako je vodka, gin nebo tequila. 
Foto: Chris Ralston

Před spaním si udělejte čaj

Nejlépe bylinkový. Skvělá je máta, kterou můžete doplnit zázvorem, citronem nebo kurkumou. Tyto ingredience pomohou tělu lépe vyloučit zbytkový alkohol a toxiny. 

Pijte s mírou

Za nás rozhodně nejlepší pravidlo ze všech.