Péče

Ne, opravdu nepotřebujete sedm tonerů

Hladká jako zrcadlo, lesklá stejně tak. Svět má o ideální pleti jasnou představu a nabízí spoustu možností, jak jí dosáhnout. Na jednu z velmi populárních cest, tzv. 7 skin metod, jsme se zeptali vyhlášené kosmetičky. Ona i její kolegyně mají jasno. Proč se na vrstvení přípravků na pleti netváří zrovna nadšeně?
Foto: Kristy Sparow/Getty Images
Maggie Maurer v zákulisí přehlídky Gaurav Gupta Haute Couture podzim - zima 2023/2024
Ležím v horizontální poloze se zavřenýma očima u kosmetičky Georgie Louise v Upper East Side Skin Atelier, když mi začne téměř agresivně poklepávat na obličej. V polovině poklepávání (nanáší na obličej ikonický Pitera Facial Treatment Clear Lotion od SK-II) se konečně odhodlám položit jí otázku týkající se trendu, který jsem zaznamenala na TikToku: „Měla bych si na obličej nanášet sedm tonik?"
„Panebože," řekne, aniž by se zastavila v nanášení přípravku. Ani nemusím otevřít víčka a je mi jasné, že koulí očima. „Vážně bych ráda viděla vědecké studie, které tenhle trend potvrzují."
Tento kosmetický postup, známý jako „metoda sedmi pletí – seven skin method", pochází z K-beauty, v níž se na obličej po vyčištění pleti nanáší buď sedm různých tonik, nebo se postupně navrství sedm různých přípravků. Jde o nejnovější způsob, jak získat hladší a hydratovanější glass skin.
Pro ty, kteří potřebují mít zcela jasno: Tonikum je lehká tekutina, kterou nanesete na právě vyčištěnou pleť, abyste po mytí vyrovnali její pH. Na trhu existují různé podkategorie přípravku. Exfoliační verze, jako je P50 od Biologique Recherche, odstraní zbytky nečistot z celého dne a zároveň se postará o zmírnění hyperpigmentace a vyhlazení jemných vrásek. Existují také hydratační tonika (zpět k SK-II Pitera Facial Treatment Clear Lotion a Treatment Lotion od La Mer), která k rozzáření přistupují jemněji.
Proč tedy sedm? No, ve skutečnosti se má aplikovat až sedmkrát – měli byste vycítit, jak moc ho vaše pleť potřebuje. Louise ale ujišťuje, že jedno použití jakéhokoli tonika, které si vyberete, je to správné množství. „Přemýšlejte o péči o pleť jako o medicíně, protože tak je i formulována. Je dávkována tak, aby šlo o správné množství přípravku a o správné množství účinných látek – na jedno nanesení."
V případě přípravků, jako je exfoliační tonikum, může být několikanásobné nanášení pro vaši pleť skutečně škodlivé. Louise však dodává, že ani u více hydratujících verzí to není tak úplně dobrý nápad. „Přehnanou hydratací pleti přílišným množstvím tonika jen vytváříte blok pro správnou funkci ostatních přípravků, jako jsou například séra. Vaše denní rutina by měla zahrnovat především séra, protože právě v nich se nacházejí účinné látky. Neutrácejte čas a peníze za sedm vrstev tonika."
Po svém plamenném projevu přešla Louise k dalšímu kroku ošetření obličeje... ke kostkám ledu. Osobně mám jasno, žádných sedm vrstev jakéhokoliv produktu se v mojí koupelně konat nebude. Stačí jedna tenká.
Článek vyšel v originále na vogue.com.