Péče

Vichy SkinConsult AI: Jak probíhá virtuální konzultace s robotem

Přesná analýza pleti během několika sekund se díky umělé inteligenci stává skutečností.
Nikoho už asi nepřekvapí, že značky neustále hledají způsoby, jak s pomocí vědy vylepšit své produkty o trendy ingredience, vytvořit inovativní textury a doposud nevídané formulace. Jestli se však v roce 2020 něco změnilo, tak je to hlavně touha značek najít nové možnosti, jak co nejlépe zlepšit zákaznický servis a poskytnout nezapomenutelný zážitek z nákupu. Sází přitom na umělou inteligenci, která bude hrát v budoucím fungování kosmetického průmyslu zásadní roli. 

Technologie ve službách krásnější pleti

Zajít si za dermatologem bývá finančně nákladné a časově dost náročné. Při řešení problémů s pletí se však profesionální konzultaci nic nevyrovná. Když jsem poprvé zjistil, že laboratoře Vichy po patnácti letech výzkumu přicházejí s beauty-tech inovací pro analýzu stárnutí pleti, nedalo mi to a otestoval jsem ji na vlastní kůži. Rad není nikdy dost a personalizované informace od expertů vygenerované v řádu několika sekund zní lákavě. Nemám co ztratit, pomyslel jsem si. 
Co přesně SkinConsult AI odlišuje od dalších konkurenčních technologií? Funguje na základě srovnávacího algoritmu, který porovnává rysy obličeje s databankou 10 000 hodnocených fotek. Pomocí jedné selfie si na základě sedmi znaků změříte stárnutí vaší pleti a na závěr obdržíte plán na personalizovanou skincare rutinu. Lehčí už to být nemůže.
Foto: Josef Šlaich

Udělejte si selfie, vaše konzultace právě začíná

Výzkumný tým využil nejmodernějšího 3D skenování obličeje a na komplexní expertízu umělou inteligenci firmy Modiface, která v této oblastí patří ke světové špičce. Na obličeji se analyzuje sedm znaků souvisejících se stárnutím pleti, jako je pevnost, vrásky pod očima, tmavé skvrny, hluboké vrásky, póry, jas a jemné linky. Po analýze obdržíte výsledky zobrazené na personalizované matici. Algoritmus nejdříve informuje o silné stránce vaší pleti a poté identifikuje dvě priority, které jsou pro vás nejdůležitější v boji proti stárnutí. 
Pravdou je, že jsem byl před použitím trochu nervózní. Mým hlavním problémem jsou spíš pupínky a rozšířené póry. Navzdory tomu, že jsem minulý měsíc oslavil 27 narozeniny, stárnutí pleti příliš neřeším a rozhodně momentálně není mou hlavní prioritou. Vzhledem k povaze mé práce vím, co s čím správně kombinovat, a skincare rutinu mám sestavenou s ohledem na aktuální stav pleti. Zajímalo mě ale, nakolik se budou výsledky vygenerované algoritmem lišit od těch, které opravdu řeším v reálném životě.
Foto: Josef Šlaich

Vogue verdikt

Nemusíte si stahovat žádnou aplikaci, takže pokud už máte ve svém iPhonu plné úložiště, můžete být v klidu. Na SkinConsult AI se dostanete přímo z webové stránky. Klepnete na tlačítko Start a můžete buď vyfotit selfie, nebo nahrát obrázek ze své fotogalerie. 
Aby systém mohl opravdu dobře analyzovat stav pleti, je třeba sundat brýle (pokud je nosíte) a mít vyčištěnou a odlíčenou pleť. Dívejte se rovně, mějte neutrální výraz, jako kdyby vás fotili na občanku a co je opravdu zásadní, selfie pořiďte na přirozeném denním světle. Jedině tak zajistíte, že budou výsledky co nejpřesnější. 
Jakmile jsem nahrál selfie, začala detailní analýza každé oblasti tváře. Mezitím jsem vyplnil svůj věk, abych mohl později porovnat své výsledky s ostatními ve své věkové skupině a určil svůj typ pleti (mastná). Dobrou zprávou je, že má pleť je pevnější, než pleť 25 % mých vrstevníků. Super, to beru. S vráskami kolem očí to taky není špatné a o pigmentových skvrnách ani nevím. Každý den se před sluncem chráním SPF 50. 
Foto: Josef Šlaich
Slabé stránky? Nedostatek jasu. Má pravdu robot. Kvůli alergii toho teď moc nenaspím, takže se není čemu divit. Mám prý také viditelnější póry, což souhlasí, protože léto ve městě jim prostě nepřidá. Hned si začínám plánovat dovolenou na místě, kde je nejčistší vzduch. Pórům to jistě udělá dobře. 
Pod grafem s výsledky jsem si podrobněji přečetl o slabých stránkách a ihned kliknul na svůj program péče o pleť. Nebudu lhát, nastalo příjemné překvapení. 
Vichy SkinConcult AI vybral mé oblíbené produkty, které doporučuji všem, co mají stejný typ pleti jako já a nechtějí, případně nemůžou utratit za péči tisíce. Zastávám názor, že se dobrá skincare rutina dá sestavit i z cenově dostupných produktů. Dražší v tomto případě nutně nemusí znamenat lepší. Produkty vždy vybírejte s ohledem na aktuální stav své pleti. 
Počáteční nejistotu vystřídalo nadšení. Přijde mi skvělé, že se člověk dozví, ve kterých oblastech boduje a kde je naopak třeba zpozornět. SkinConsult AI je dobrým výchozím bodem pro ty, kteří chtějí základní rady v boji proti předčasnému stárnutí a program péče sestavený na míru. Všem ostatním, které trápí zásadnější problémy s pletí, doporučuji návštěvu u dermatologa.

Moje doporučená skincare rutina: