Péče

Jak se nespálit na horách? Tyto opalovací krémy potřebujete nejen na lyže

"SOS! Co si mám zabalit za kosmetiku na hory?" napsala mi včera v půl desáté večer rozrušená kamarádka. Moje odpověď? Sunscreen, sunscreen, sunscreen! Slunce možná zapadá v půl páté, ale to ještě neznamená, že svůj oblíbený krém s ochranným faktorem schováte do hlubin kosmetické taštičky, nebo nedejbože vyhodíte. 
Jestli jsem se při spolupráci s nejlepšími dermatology světa něco naučil, tak to, že ochrana před UV zářením je celoroční závazek. Ne jednorázová záležitost. "Studie jasně ukazují, že vystavování slunci i na krátkou dobu každý den má kumulativní efekt, který časem vede ke vzniku jemných linek, pigmentových skvrn a ochabování pokožky," potvrzuje Shani Darden, kosmetička z Los Angeles. 
Foto: Imaxtree

Hra na schovávanou

Na prodloužený víkend ve spa hotelu Chedi Andermatt jsem si pro jistotu zabalil hned dva opalovací krémy - baví mě minerální Silken Pore Perfecting Sunscreen japonské značky Tatcha a nový Superscreen od Supergoop! Nehodlám sice lyžovat, ale dlouhým procházkám zasněženou krajinou a ostrému horskému vzduchu neodolám. Shani Darden upozorňuje: "UVB paprsky jsou v zimě slabší, takže se tak snadno nespálíte, ale UVA paprsky způsobující vrásky a předčasné stárnutí jsou stejně silné celoročně. V mrazivém počasí jsou možná hřejivé paprsky na kůži příjemné, ale většina lidí díky tomu na slunci tráví daleko více času a tím pádem dochází k většímu poškození buněk."

Útok ze všech stran

Ať už jste mistry ve slalomu, horských túrách nebo jenom vysedáváte v blízkém baru a popíjíte svařené víno, mějte se na pozoru. "Sníh odráží až 80 % UVA paprsků, což prakticky zdvojnásobuje vaši sluneční expozici. Mějte na paměti, že se při každém nárůstu nadmořské výšky o 300 metrů síla UV záření zvyšuje o 4 %. To je daleko víc než na prosluněné pláži," říká Darden. 
Kdybych dostal navíc hodinu slunce pokaždé, když se mě někdo v životě zeptal, jestli existuje nemastný opalovací krém, bylo by mé léto nekonečné. Boy can dream, right? 
A zde oblíbené SPF krémy redakce Vogue: