Péče

Jak připravit pleť na zimu

Čím se čistit, mazat a chránit, když jsou teploty jak na houpačce?
"Klientky na podzim nejčatěji řeší nejednotný tón pleti a pigmentové skvrny," říká MUDr. Kateřina Adamcová z kliniky Artmedica. Na vině je podle ní blednoucí opálení a nedostatečná exfoliace. "Peeling je klíčový. Ať už doma na bázi ovocných kyselin, nebo v ordinaci u dermatologa v podobě frakčního laseru, který vyrovná pigmentace a zredukuje vrásky." Někteří pacienti přicházejí po dlouhých letních měsících do ordinace se zanesenými póry v důsledku neustálého mazání opalovacími krémy. Expertka v tomto případě  doporučuje laser Ematrix. "Účinně ale neinvazivně zregeneruje pokožku. Je ideální na korekci jizev po akné, zvětšených pórů a povadlé pleti."
Nová sezona vyžaduje nejen změnu šatníku, ale také update kosmetické poličky. "Vsaďte na krémový čistič, který příliš nepění a nezbaví ji přirozeného ochranného filmu," radí Kateřina Adamcová. Doporučuje také vynechat toner a nahradit ho jemnou mlhou, popřípadě rovnou sérem na bázi kyseliny hyaluronové. Zdůrazňuje, že právě teď je také vhodný čas zařadit do péče tolik oblíbený retinol.
Foto: Imaxtree
Co je možná nejdůležitější? Pořádná dávka hydratace. "Jakmile se začně ochlazovat, je třeba přejít na hutnější krémy, " vysvětluje Adamcová. Nezapomínejte přitom ani na oči. Jílové masky používejte sporadicky a nahraďte je sheet maskou bohatou na ceramidy a kyselinu hyaluronovou. Ochranu proti agresivním slunečním paprskům a znečištěnému ovzduší považujte za absolutní nutnost. Bohatě postačí jedna aplikace krému s SPF 30 v rámci ranní péče.