Péče

Cheat sheet: Vše, co jste chtěli vědět o retinolu a báli jste se zeptat

Kosmetický marketing je tvrdý sport. Každou chvíli slycháme o další super vzdácné ingredienci, výtažcích z rostlin, které rostou na druhém konci světa, průlomové technologii slibující pleť lepší, než si vůbec dokážeme v těch nejdivočejších snech představit. Když však přijde řada na to, co funguje rychle a spolehlivě, většina dermatologů cituje jediné - retinol!
Poradí si s urputným akné, pigmentovými skvrnami, vráskami, zvětšenými póry, ochabujícími konturami,... and the list goes on! Všichni hledají elixír mládí, ale přitom je tu celou dobu. Jen se ho většina z nás bojí používat a raději věří všem mýtům, které ho provázejí.
Co je vlastně retinol?
Retinol nebo-li vitamín A je důležitý antioxidant pro aktivaci přirozených regeneračních schopností buněk. Když dermatologové hovoří o retinolu, myslí tím většinou vitamín A na předpis. Všechny formy retinolu jsou však stejně účinné. Klasický retinol najdete v běžně prodávaných kosmetických přípravích (například ve formě retinyl palmitate). Krémy na předpis obsahují retinoidy, které tvoří skupinu příbuznou vitamínu A. Jsou silnější a vhodné pro léčbu akné a ošetření zralé pleti.
Proč a jak často bychom ho měli používat?
Zvyšuje přirozenou tvorbu kolagenu, redukuje jemné linky a vrásky, pomáhá odbourat pigmentace, odstraňuje odumřelé kožní buňky a uvolňuje ucpané póry. Původně byl určen k léčbě akné, ale po čase dermatologové zjistili, že má i pozitivní vedlejší účinky. Kůže pacientů téměř nestárla a zázrak na všechno tak byl na světě. Vždy se doporučovalo začít jakmile sfouknete na dortu 30 svíček, ale preventivní přístup k stárnutí dosáhnul až tak daleko, že ho většina dermatologů doporučuje používat přibližně od 20 let. 
Jak ho zařadit do své kosmetické rutiny?
Začněte s dávkou jednou týdně. Kůže si postupně vybuduje toleranci a můžete začít přidávat. Vždy však respektujte aktuální stav vaší pleti. Dnes už jsou k dostání nejrůznější gely, séra, krémy a dokonce i tonery s rozdílným podílem retinolu. Každá pleť reaguje na retinol různě. Některým lidem způsobí přechodné zarudnutí, šupinatění, olupování a zcitlivění, protože jejich pleť postrádá dostatek „receptorů retinoidu“. Pleť je naštěstí při kontrolovaném použití schopná receptory retinoidu vyprodukovat. Důležité je být při jeho používání konzistentní, začít s menšími dávkami a vyhýbat se slunci.
Kdy je nejlepší ho aplikovat? 
Výrobce obvykle doporučuje dobu aplikace. Vzhledem k tomu, že přípravky s vitamínem A způsobují fotosenzibilitu, doporučuje se ve většině přípradů aplikace jen večer a to přímo na kůži pod krém. Díky pokrokovým technologiím se však můžete setkat také se zapouzdřenou formou retinolu, která se uvolňuje postupně v průběhu celého dne/noci. Vždy platí, že během dne rozhodně musíte používat krém s vysokým ochranným faktorem SPF 30 až 50.