Péče

Suché kartáčování těla provádím každý den. Zde jsou všechny jeho výhody

TikTok objevil prastarou metodu, jak se definitivně zbavit odumřelých kožních buněk, zašedlého vzhledu, rozproudit krev a zasršet energií. Během několika minut. Co si o suchém kartáčování myslí beauty editorka Vogue? 
Foto: Lisa Maree Williams/Getty Images
Backstage přehlídky Bondi Born
Celebrity, jako je Gwyneth Paltrow nebo Tracee Ellis Ross, si výhody suchého kartáčování nemohou vynachválit. A do stáje stejně nadšených lidí se řadí i odborníci na výživu či lékaři. Ze všech stran slyším, že má kartáčování nesčetné výhody pro zdraví a pokožku, ale nikdy jsem se tím do hloubky nezabývala. Ovšem vzhledem k tomu, že „suché kartáčování“ je na TikToku momentálně víc než v kurzu (se 130,5 miliony zhlédnutí), rozhodla jsem se mu konečně přijít na kloub.

Co je suché kartáčování?

„Jedná se o účinnou ájurvédskou praktiku, která jednak peelinguje pokožku, jednak otevírá detoxikační cesty, a tím pádem podporuje lymfatickou drenáž a posiluje imunitu,“ říká Lauren Berlingeri, spoluzakladatelka HigherDose.
Co je ale důležité říct, jde o masírování štětinami kartáče po suché pokožce těla, nikoliv obličeje. Jednoduchý rituál, který funguje nejlépe před sprchováním, se používá nejen v ájurvédské medicíně ke stimulaci pokožky a lymfatického systému těla, ale uplatnění nachází také v tradiční čínské medicíně. Je to zkrátka praktika, která obstála ve zkoušce času, což je vždy dobré znamení, když uvažujete, zda „trend“ ze světa wellness opravdu stojí za to, nebo ne.
A pojí se s ní i další plusy: kromě stimulace lymfy, která pomáhá odvádět toxiny z těla, pomáhá suché kartáčování odstraňovat odumřelé kožní buňky, zlepšit krevní oběh, snížit otoky i zadržování vody v těle. Navíc se jedná o výborný způsob, jak povzbudit tělo i mysl, zejména na začátku dne. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že suché kartáčování funguje i za účelem redukce celulitidy, ale z mého osobního výzkumu se to zdá poněkud nepodložené.

Jak správně používat suchý kartáč?

V posledních třiceti dnech je to nejvyhledávanější výraz v Google Trends, ale jaký je vlastně správný způsob, jak  kartáčovat tělo nasucho? Mě učili, že se to má dělat takto: zlehka přejíždějte kartáčem směrem nahoru — k srdci. Začínám tedy vždy u nohou, postupuju nahoru, přecházím k rukám a kartáčuju směrem dovnitř — k hrudníku.
Existují ale i další způsoby, jak to dělat: „Vždy doporučujeme začít u rukou nebo nohou a postupovat jemnými krouživými pohyby, směrem nahoru k lymfatickým uzlinám,“ vysvětluje Lauren Berlingeri. „V případě břicha kartáčujte směrem dolů k tříslům.“ Abyste dosáhli maximálních výsledků, provádějte masáž před cvičením nebo návštěvou sauny. A věnujte mu alespoň tři až pět minut, třikrát týdně.

Moje zkušenosti se suchým kartáčováním těla

Dříve jsem používala suchý kartáč na tělo ve chvílích občasných záchvatů péče o své zdraví, ale jen zřídkakdy dlouhodobě. Avšak od té doby, co kartáčování provádím pravidelně — (nejméně) čtyřikrát týdně, vypadá moje kůže lépe, není tak mdlá jako dřív. Jde o vynikající způsob, jak rychle odstranit odumřelé kožní buňky, které tvoří šedivý povlak nad tím, co bylo dříve hezké letní opálení. Navíc je to určitě dobrý způsob, jak se ráno nastartovat.
Zároveň jsem zjistila, že kombinace s „kontrastní“ sprchou — tj. střídání teplé, pak studené, opět teplé a nakonec studené vody — mě, hlavně po náročném tréninku, úžasně nabíjí. 
Nemusíte tomu věnovat více než pět minut, stačí tři, a budete se cítit fantasticky hned na začátku dne. Co ale ještě stojí za zmínku — suché kartáčování — ať jsem si to přála sebevíc, nestimuluje lymfatický systém natolik, aby zvládlo vyléčit kocovinu. Bohužel. To jen tak na okraj.
Nováčci v suchém kartáčování by však měli vědět, že po masáži pravděpodobně pocítíte svědění, mravenčení... možná zaznamenáte na kůži zarudnutí, které se ale brzy zklidní. Časem stoprocentně. Svědění je jen známka toho, že se váš krevní oběh rozproudil.

Finální verdikt

Suché kartáčování těla je snadný a cenově dostupný rituál, a proto dávám palec nahoru. Výhody, které nabízí, nemusíte okamžitě vidět, ale zachytíte je spíše pocitově. U mě jde třeba o pocit rovnoměrnějšího tónu pleti, o něco lehčích nohou (bohužel zatím ne tak zářivých, jako má Gwyneth) a větší vitality po ránu. 
Když si uvědomíte, jak málo času tato procedura zabere, je ve výsledku k nezaplacení. Další krok? Pořádná vrstva hydratačního krému...

Nejlepší tělové kartáče

Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.