Péče

Těhotenství a kosmetika: vše, co potřebujete vědět

Byznys s krásou může mnohdy připomínat minové pole s nekonečným množstvím produktů a těhotenství výběr ještě zkomplikuje. Ať už hledáte relaxační masáž, péči o pleť, která zklidní rozbouřené hormony, nebo si jednoduše nejste jistá, které složky jsou bezpečné, přečtěte si rady nejpovolanějších.
Během těhotenství se mnoho žen potýká s akné a nepravidelnou texturou pleti. Jak se metabolismus zrychluje a tělem kolují hormony, pleť je daleko mastnější a náchylná k nedokonalostem. „Obecně platí, že byste měla používat produkty na citlivou pleť,“ říká Harold Lancer, uznávaný dermatolog z Beverly Hills.
Zejména přípravky s aktivními látkami nechte na pozdější dobu. Podle Kate Bancroft, zakladatelky značky Face the Future, jsou dermatologové velmi opatrní, zvláště co se týče používání retinolu, i když rizika jsou relativně malá. „Vyhněte se pro jistotu vitaminu A a zvolte šetrnější alternativu. Pokud máte pochybnosti, ujistěte se u dermatologa.“
Bancroft také důrazně nedoporučuje jakékoliv kosmetické zákroky. „Soustřeďte se na to, aby pleť byla zářivá. Na výplně a invazivní procedury v těhotenství zapomeňte.“
Foto: Profimedia

Méně je více

Abyste předešla problémům s pletí, je nejlepší přejít na minimalistickou rutinu složenou z produktů s co nejmenším počtem složek. „Pokud vám to lékař schválil, můžete bez problémů používat přípravky na bázi benzoylperoxidu, kyseliny salicylové, glykolové a vitaminu C, které jsou na nedokonalosti ideální,“ vysvětluje Lancer. Co se týče koncentrace, podle dermatologů jsou bezpečné produkty obsahující méně než dvě procenta kyseliny salicylové a méně než 10 % kyseliny glykolové a vitaminu C.
Pravidelná exfoliace je pro zářivou a zdravou pleť klíčová i během těhotenství. „Zvažte koupi přípravku na bázi kyseliny azelainové, která jemně čistí póry, tlumí zarudnutí a působí protizánětlivě,“ radí Justine Kluk, dermatoložka z Harley Street v Londýně.
Při čtení složení mějte v hledáčku ftaláty (běžně je najdete v deodorantech nebo laku na vlasy), výzkumy jsou rozporuplné a je dobré se mít na pozoru. Zejména v prvním trimestru, který je pro vývoj plodu klíčový. Vyzkoušejte přírodní lak na vlasy, čistě naformulovaný deodorant a na manikúru si přineste vlastní lak na nehty bez formaldehydu a toluenu.

Esenciální olej s rozmyslem

Pokud milujete přírodní kosmetiku, můžete ji i nadále používat, ale věnujte zvláštní pozornost složení. „Vaše pleť a nos mohou být během těhotenství citlivější, takže hledejte produkty s menším množstvím aktivních látek,“ říká akupunkturistka Annee de Mamiel. Vzhledem ke stimulačním vlastnostem některých éterických olejů a neznámým vedlejším účinkům je dobré se raději vyhnout rozmarýnu, šalvěji, bergamotu, koriandru či citronu.

Minimalizujte strie

Se striemi se potýká přibližně 50 až 90 % těhotných žen. I když je nemožné jim zcela předejít (svou roli hraje genetika), můžete je minimalizovat tím, že budete udržovat pokožku těla hydratovanou a vyživenou. De Mamiel doporučuje používat oleje a hutná tělová másla.
Stravu obohaťte o potraviny bohaté na vitamin E (avokádo, ořechy, semena, rostlinné oleje) a kolagen jako například bio vývar z kostí. Odborníci také doporučují jako prevenci šetrné cvičení a speciální těhotenskou masáž, která uvolní tělo i mysl. Zkuste reflexologii, která pracuje s tlakovými body na nohách a pomáhá snižovat krevní tlak, tlumit nespavost a úzkost.

Ochrana před sluncem 

Během těhotenství je kůže citlivější a tím pádem náchylnější ke vzniku hyperpigmentace, takže omezte pobyt na slunci zejména během prvního trimestru. Noste velký klobouk a používejte opalovací krémy s minerálními filtry na bázi oxidu zinečnatého a oxidu titaničitého. Ty se totiž na rozdíl od těch chemických nevstřebávají do pokožky.