Péče

5 způsobů, jak vylepšit zimní kosmetickou rutinu

S klesajícími teplotami nestačí jen přidat více hydratačního krému. Naše tipy na vylepšení zimní rutiny zajistí, že bude vaše pleť chráněná až do léta. Od nového cleanseru po nejnovější trend v exfoliantech.
Foto: Getty Images
Stejně jako s přicházejícími mrazy sázíte na vrstvení oblečení, byste měli podobného principu využít také při péči o pleť. Chladnější teploty pro pokožku znamenají vysokou zátěž. Suchý vzduch, přetopené místnosti a silný vítr s ní dokážou pořádně zatočit. Od dehydratace až po ucpané póry kvůli nedostatečné exfoliaci. 

Nový cleanser

Nikoho nepřekvapí, že s příchodem teplot pod bodem mrazu přichází čas na změnu cleanseru. Kvůli ústřednímu topení vaši pleť od dehydratace dělí jen málo, takže se vyhněte pěnivým produktům s obsahem sulfátů, které by mohly narušit její přirozenou ochrannou bariéru. Newyorská dermatoložka Cynthia Rivas radí vynechat intenzivní čištění v ranních hodinách, obličej byste podle ní měli opláchnout jen vodou a větší očistu si nechat na večer. 
Pochopitelně záleží na typu pleti, ale pokud cítíte, že je vaše kůže extrémně citlivá, vysušená a zarudlá, vyzkoušejte krémový cleanser, případně čisticí mléko. Nejlepší je odličovací olej, protože se při kontaktu s vodou rozpustí na jemné mléko, odstraní všechen make-up i nečistoty bez dalšího zbytečného vysušování. „Kožní maz zkrátka nejlépe odstraníte olejem,“ potvrzuje Rivas.
Foto: Archiv značky
Krémový odličovací balzám, Eve Lom, prodává Sephora, 1890 Kč

Nenechte kůži zlenivět

Většina lidí používá peeling hlavně v létě. Je vedro, více se potíme a pokožka má tendenci se ucpávat. V zimě je však pravidelné odstraňování odumřelých kožních buněk stejně nutné. Nesnažte se proto tento krok vynechat.
„Neměli byste peeling používat každý den, obzvlášť v zimě, kdy je pokožka náchylnější a citlivější, takže postačí, když po něm sáhnete jednou nebo dvakrát týdně. Díky tomu následující péče snáze pronikne do pleti.“
Vyzkoušet můžete například rýžový pudr, je velice jemný, zanechává pokožku sametově hebkou a nikdy ne podrážděnou. 
Exfoliační prášek Daily Microfoliant, DERMALOGICA, prodává Dermalogica, 1790 Kč

Stop UVB záření a hyperpigmentaci

Ano, UVB paprsky jsou silnější během letních měsíců, to však neznamená, že v zimě neexistují. I nadále proto každý den používejte krém s ochranným faktorem SPF 30, protože UVB záření stále proniká do pleti a může způsobit její poškození. 
Zimní měsíce jsou ideální dobou na dermatologický zákrok, obzvlášť pokud řešíte pigmentové skvrny. Konečně je tak ten správný čas na laser a chemický peeling u dermatologa.
Anthelios Ultra Cream SPF 30, La Roche-Posay, 495 Kč

Maskujte neustále

Protože vlhkost vzduchu rapidně klesá, voda se z pleti rychleji odpařuje. Kvůli tomu je napnutá, loupe se a působí mdle. A to nikdo z nás nechce.
„Po peelingu si udělejte masku. Aktivní látky z ní lépe proniknou do pleti. Sáhněte po těch s antioxidanty a kyselinou hyaluronovou.“
Sheet maska Soothing Hydra Solution, Dr Jart+, prodává Sephora, 170 Kč

Hydratace na míru 

V tomto případě víc něž kdy jindy platí, že byste měli naslouchat potřebám své pleti. Někomu v zimě nestačí ani hutné krémy, pro jiné jsou zase příliš těžké a ucpávají jim póry.
Zkuste tak do běžné rutiny přidat hydratační séra. Nejlépe s kyselinou hyaluronovou. Skvěle na sebe dokáže navázat vodu a má velmi lehkou texturu.
The Cream, Augustinus Bader, prodává Ingredients, od 2000 Kč