Péče

Bakuchiol: ingredience, o které musíte vědět 

Přírodní alternativa klasického retinolu se všemi benefity, ale bez podráždění pleti. Co si o bakuchiolu myslí experti?
Možná jste o něm ještě neslyšeli, nebo si nejste jistí, jak ho správně vyslovovat, ale bakuchiol je v současnosti jednou z nejvíce propíraných ingrediencí. V podstatě je to přírodní alternativa retinolu bez vedlejších účinků, jako je pálení, loupání a zarudnutí pleti. „Dlouhou dobu se využíval v tradiční čínské medicíně a ajurvédě,“ říká kosmetička Dija Ayodele z Londýna. Nyní získává popularitu i u západních značek.
Foto: Getty Images

Co je bakuchiol a jak funguje

„Bakuchiol je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v semenech a listech rostliny psoralea corylifolia. Stimuluje tvorbu kolagenu, čímž zachovává pevnost a hutnost pleti, redukuje jemné linky a vrásky. Bylo také prokázáno, že významně snižuje poškození kůže způsobené UV zářením,“ dodává Ayodele. 
„Pro své antioxidační a protizánětlivé účinky se často používá v bylinných mastích. Napodobuje účinek retinolu tím, že odstraňuje odumřelé kožní buňky, urychluje tvorbu nových, redukuje tmavé skvrny a posiluje pleť,“ dodává David Delport, ambasador značky Ren Clean Skincare.
„Složením se retinolu nepodobá, ale také stimuluje retinoidní receptory zodpovědné za syntézu kolagenu v první vrstvě dermis. Taktéž stimuluje obnovu buněk na povrchu, což vede k vyhlazení.“

Bakuchiol vs. retinol

Přestože má odlišnou chemickou strukturu, vypadá to, že působí podobně jako retinol. Studie z roku 2018 publikovaná v časopise British Journal of Dermatology ukazuje, že bakuchiol je srovnatelný s retinolem ve schopnosti zmírnit příznaky stárnutí pleti a je lépe snášen. Během 12 týdnů bylo 44 pacientů požádáno, aby aplikovali buď 0,5% bakuchiolový krém dvakrát denně, nebo 0,5% retinolový krém každou noc. Vědci zjistili, že retinol a bakuchiol redukují obdobně vrásky a pigmentaci, ale bakuchiol nemá vedlejší účinky.
„Bakuchiol je stále relativně novou ingrediencí a bude ještě třeba podrobit ho rozsáhlejšímu výzkumu,“ říká Ayodele.

Pro koho je bakuchiol vhodný

„Jeho kouzlo spočívá v tom, že je vhodný pro všechny typy pleti od suché, citlivé po mastnou a smíšenou. Můžete ho používat v kombinaci s vitaminem C a kyselinami. Navíc nezpůsobuje fotosenzitivitu pleti, takže jej klidně můžete aplikovat i ráno. Vždy však pokračujte se SPF faktorem,“ říká Delport. Vhodný je i pro těhotné a kojící ženy.