Péče

Vogue beauty school: Nejlepší oleje na vlasy pro lesk, růst, sílu a ochranu

Nejen pleť, ale také vlasy a vlasová pokožka potřebují důkladnou péči, výživu a ochranu. A právě proto tu jsou vlasové oleje, které si poradí s konečky, nedostatkem lesku, vysušenými a elektrizujícími vlasy, o těch krepatých ani nemluvě. 
Foto: Getty Images
Oleje na vlasy doprovázejí civilizace prakticky od začátku. Zmínky o nich najdeme ve starověkém Egyptě, Řecku, Persii i Indii. A když si do Googlu zadáte téma vlasových olejů, dostanete miliony odkazů. Nemusíte ale trávit hodiny hledáním tipů a pročítání recenzí, jaký je ten nejlepší. Odpovědi na otázky a tipy na ty nejlepší oleje pro krásně lesklé, dlouhé a zdravé vlasy objevíte právě tady a teď, na jednom místě.
Na začátku si ujasněme, jaká je role oleje na vlasy, abyste pochopili vše ostatní včetně správného výběru. Vlasový olej, stejně jako ten na pleť, uzamyká vlhkost. Jinými slovy — nedopustí, aby se voda (hydratace), z vlasů dostala předčasně pryč. Ačkoli se tak rády tváří, oleje nejsou zázračným produktem, který vyřeší všechno. A je jedno, jestli jde o olivový, ricinový, kokosový, arganový, jojobový, moringa, marula, z kamélie, růže, nebo z jakékoliv jiné rostliny. Každý má trochu jiné vlastnosti a hodí se pro jiný vlas nebo pokožku. Dají se použít jako intenzivní péče před šamponem, coby finální krok po mytí, ale třeba i jako styling na uhlazení a dokonalý lesk.
Foto: Rosdiana Ciaravolo/WireImage
Modelka v zákulisí přehlídky Trussardi
Potažením vlasů správným olejem by mělo být jako vklouznutí do šatů z hedvábného saténu. Přináší okamžitou úlevu suchým, ale i sluncem, slanou mořskou vodou, vodou z bazénu plné chlóru, větrem i zimou vysušených vlasů. Pro ty, koho trápí krepaté, elektrizující či kudrnaté vlasy, olej představuje skvělé řešení, jak je zkrotit. „Podle mého názoru se investice do kvalitního oleje určitě vyplatí. Stačí si uvědomit, jak velkou službu nám udělá i jen pár kapek,“ říká kadeřnice Markéta Machová z pražského salonu Franck Provost.
Než však zařadíte olej na vlasy do své rutiny, je nutné najít ten správný. Jedině tak totiž dosáhnete požadovaných výsledků. Musíte přitom zvážit strukturu svých vlasů, stav pokožky hlavy, ale také podnebí, v jakém se pohybujete, a samozřejmě efekt, kterého chcete dosáhnout. Produkt otestujte nejdříve na ruce — ať víte, jak rychle se vstřebává a jaké množství vaše vlasy snesou. 

Jaký je nejlepší olej na vlasy?

Záleží na typu a stavu vašich vlasů. Na trhu se vyjímá obrovské množství jednodruhových i komplexních olejových směsí pro všechny myslitelné účely. Ty druhé jsou mnohem sofistikovanější a účinnější. A také nemusejí nutně zatížit vlasy tak, jako když si do nich vetřete výhradně olivový, nebo kokosový olej (byť by šlo o extra panenské a v té nejvyšší možné bio kvalitě). Podívejte se na ikonický Elixir Ultime L'Huile od Kérastase, Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil, nebo Huile Prodigieuse od Nuxe. Každý z nich obsahuje více druhů olejů a dalších přidaných ingrediencí. Díky tomu vlasy získají maximální výživu, aniž by připomínaly spaghetti aglio olio peperoncino. Stejně tak Essence Absolue značky Shu Uemura není jen olej z kamélií — v jeho složení najdete více látek. Proto fungují tak výborně, mnohem lépe, než když si zamastíte vlasy prvním olejem, který vám v kuchyni padne pod ruku.

Jak olej na vlasy správně používat?

Vždy raději vrstvěte, než aplikujte rovnou ve větším množství. „Olej dávkujeme podle délky a hustoty vlasů. Můžeme jej použít jak do mokrých, tak do suchých vlasů. Anebo jako zábal před mytím, kdy aplikujeme o trochu větší množství, než jsme zvyklí. Obecně platí, že u olejů je lepší méně než více — lépe je začít s menším množstvím a postupně přidávat.“
Kadeřnice zmiňuje ještě dvě klíčová pravidla, jak a kam nanášet vlasový olej. „Olej neaplikujeme přímo na vlasy, nejprve jej rozetřeme v dlaních (tím olej zahřejeme). Teprve postupně vmasírujeme do délek až ke konečkům vlasům. Nikdy neaplikujeme přímo ke kořínkům,“ upozorňuje Markéta Machová.

Kdy aplikovat olej na vlasy?

„Oleje používáme pro obnovení a přirozenou sílu vlasového vlákna. Vyživují do hloubky, zacelují roztřepené konečky a uhlazují vlasové vlákno. Některé dokáží chránit vlas před krepatěním a poskytují tepelnou ochranu až do 230 stupňů,“ vysvětluje kadeřnice a dodává: „Olej si můžeme do vlasů, podle potřeby, přidat i během dne. Je to podobné jako s krémy na ruce — někdo si krémuje ruce i několikrát za den. Totéž platí i pro vlasy, některé snesou aplikaci vícekrát denně.“

Jaký olej se nejlépe hodí na vlnité a kudrnaté vlasy?

„U kudrnatých vlasů záleží na aktuální potřebě a suchosti vlasů. Kudrnaté vlasy jsou obecně sušší než rovné, ale i tak olej nanášíme postupně, s rozvahou. Obecně platí, že Středoevropané potřebují menší množství oleje, protože mají jemnější vlasy nežli příslušníci jižanských národů. Speciálně pro kudrnaté vlasy mám dobrou zkušenost s Kérastase Curl Manifesto, které je na ně přímo určené.“

Jaký olej je ideální na mastné vlasy?

Velmi sporná otázka, protože stejně jako u péče o pleť, i vlasová pokožka a vlasy se sklonem k maštění mají úplně  jiné nároky než ty suché, které z olejů benefitují. „U vlasové pokožky, která má sklon k maštění, bych raději použila do délek vlasů lehké fluid nebo krém než olej,“ říká kadeřnice a doplňuje: „V případě mastné pokožky bych však aplikaci produktů bezoplachové péče doporučovala až po umytí, do vlhkých vlasů před foukáním.“ 

Jak umýt olej z vlasů?

Držte se zlatého pravidla dvojitéto čištění vlasů. „Ať už na vlasech máte aplikovaný olej, nebo ne, vlasovou pokožku a vlasy vždy umýváme dvakrát. To je základní pravidlo péče o vlasy,“ zdůrazňuje kadeřnice.
Od novinek po kultovní bestsellery. Zde jsou ty nejlepší oleje pro všechny typy, jaké můžete svým vlasům dopřát.