Péče

Vlasy v karanténě. Co s odrosty a ofinou, abyste neudělali víc škody

Zažíváme situaci, kterou už v polovině března 2020 předpověděla Tracey Cunningham na svém Instagramu. Pár týdnů v karanténě a už víme, jakou má kdo pravou barvu vlasů. Než ale poběžíte do nejbližší drogerie a začnete na své hlavě „čarovat“, nechte si poradit od těch nejlepších kadeřníků, co dělat a čemu se rozhodně vyvarovat. 
Foto: John Downing/Getty Images
Jerry Hall

Dejte si pauzu

Sam McKnight, hairstylista, který kdysi ostříhal princeznu Dianu a mnoho let má na starost vlasy na všech přehlídkách Chanel a Dries Van Noten, ve Skype rozhovoru pro Vogue radí jedno: „Dejte si pauzu od společenského tlaku, všichni jsme na stejné lodi.“ Vlasy jsou podle něj tím posledním, co bychom měli v těchto týdnech řešit. Berte to tak, že jste jim dali prázdniny. Ať si spolu s vlasovou pokožkou odpočinou, zklidní a naberou novou sílu. 

Nedívejte se na tutoriály

Můžete experimentovat se stylingem, ale jakmile se někde objeví nůžky, rychle pryč. Nezapomeňte, že se kadeřníci učí několik let, než umí opravdu dobře stříhat. Myslet si, že to zvládnete za pět minut a navíc s běžnými nůžkami, je stejný nesmysl jako se po ušití domácí roušky považovat za Galliana. „I malé zastřižení ofiny může dopadnout hodně špatně,“ říká McKnight. „Mám přátele, kteří se sami stříhají, ale dělají to už léta (někteří dokonce od puberty) a nevadí jim, že se něco občas trochu pokazí. Ale většina lidí to tak nemá, a proto chodí na střih ke kadeřníkům.“ To samé platí podle Sama i v případě dětských vlasů. V žádném případě je nezkracujte kuchyňskými nůžkami, nebo dokonce těmi na nehty. Nechcete jim přeci způsobit celoživotní trauma. 

Ofina podle BB

Foto: Bettmann/Getty Images
Brigitte Bardot
Foto: Profimedia.cz
Brigitte Bardot
Foto: Loomis Dean/The LIFE Picture Collection via Getty Images
Brigitte Bardot
Místo nůžek si projděte sbírku čelenek a šátků a s přerostlou ofinou to udělejte jako Brigitte Bardot, když měla účes. Potřebovala si nechat vlasy narůst, a tak v mezifázi nosila ofinu staženou z čela. Na jemné vlásky vezměte trochu stylingového gelu nebo krému.

Roztřepené konečky

S těmi si poradíte snadněji než s ofinou a celkovým oživením střihu, ale i tady platí všeho s mírou. Nemáte-li opravdu dobře nabroušené kadeřnické nůžky a cvik, nepouštějte se do jejich zkracování. Místo toho se zaměřte na dostatek vnější i vnitřní hydratace, vyvážený jídelníček a pečujte o konečky bezoplachovou péčí. Leave-in kondicionér zahladí konce vlasů a zminimalizuje poškození. Nemáte-li jemné vlasy, přidejte také speciální vlasové oleje. „Pravidelná hloubková hydratace s pomocí masek je další způsob, jak spravit poškozené vlasy,“ vysvětluje kadeřnice Mischa G. Maska se kromě konečků postará také o lesk a silnější strukturu. V rámci podpory lokálního trhu hledejte mezi tuzemskými značkami. Saloos nabízí mj. bio konopný olej na vlasové zábaly, Osté má ve svém portfoliu skvělou kokosovou masku na vlasy

Co s tmavými odrosty

Ani kvůli nim se nemusíte stresovat, máme je všichni. Udělejte to jako Dua Lipa ve svém nejnovějším klipu Break My Heart a z tmavých odrostů můžete mít novou image. Když přidáte ještě sponky po stranách, dostanete perfektní 90s styl. Navíc nezapomeňte, že vás nikdo stejně nevidí. „Pokud máte v plánu video konferenci, vlasy si stáhněte. Prostě se nestresujte,“ radí Sam McKnight. „Užijte si tuto dobu, kdy na vás nikdo a nic netlačí jako obvykle.“ 

Lepší barva po jednom mytí

Pokud to přeci jen nevydržíte a pozorujete, jak vám barva mizí před očima, sáhněte po tónované péči. To znamená opravdu žádná permanentní barva v krabičce. Tracey Cunningham na svém Instagramu zveřejnila fotky, že to ani v případě hodně tmavých vlasů není dobrý nápad. Na příkladu své kamarádky Maureen ukazuje proč. „Na fotce to nevypadá tak špatně, ale ve skutečnosti byly kořínky o půl tónu tmavší,“ vysvětluje. Po skončení karantény obě čeká dost práce domácí barvení napravit. A to jde jen o konečky.  
Blondýnky potřebují vyřešit žluté odlesky, které ať už přirozené, nebo zesvětlené vlasy postihují. Místo odbarvování se zaměřte na mytí. Dominika Reslerová má jednoduchý trik, začněte používat speciální produkty pro blond barvu a nechte je působit déle než obvykle. „Šampon naneste dvakrát a nechte několik minut. Opláchněte, vlasy opatrně vysušte ručníkem, poté naneste kondicionér, pročešte, aby se produkt dostal do celé délky vlasů, a nechte působit. Čím déle, tím více potlačíte nežádoucí teplé odlesky,“ radí Dominika. Doporučuje šampon a kondicionér z řady Platinum Blonde od Paul Mitchell při každém mytí.
Pro brunetky vyvinula značka Oolaboo veganskou řadu Blushy Truffle Pure Chocolate s čistými hnědými pigmenty. Oživíte barvu, ať už patří mezi světlejší, nebo tmavou hnědou, navrátíte lesk a zlatavé odlesky. Šampon nechte působit jednu až tři minuty, kondicionér můžete i mnohem déle. Záleží na tom, jak intenzivní barvu chcete. Jelikož neobsahuje henu, ale velice jemné pigmenty, následující návštěva u kadeřníka bude jen čistá radost a proběhne rychle a bez výčitek.
Šampon Platinum Blonde pro blond, šedé a bílé vlasy, PAUL MITCHELL, prodává PaulMitchell.cz, od 343 Kč
Šampon Pure Chocolate s čistými pigmenty pro hnědé vlasy, OOLABOO, prodává oolaboo.cz, 1160 Kč
Barevný gel na vlasy, BUMBLE AND BUMBLE, prodává Sephora.cz, od 399 Kč