Péče

Tipy, jak si užít sluníčko, a přitom si nepoškodit pleť

Sluneční dny jsou konečně tu! Než se na plno vystavíte paprskům na terase, u bazénu nebo cestou do práce, myslete především na svou pleť. S následujícími tipy se o její zdraví, mládí a pevnost nemusíte bát.
Foto: Samir Hussein/WireImage
Alessandra Ambrosio na galavečeru amfAR v Cannes, 25. května 2023
Bez slunce by nebyl život, dobrá nálada (ti, kdo trpí na sezonní afektivní poruchu moc dobře vědí, o čem mluvím), natož letní kolekce, ale každá mince má dvě strany: ultrafialové (UV) záření proniká hluboko do kůže a zásadním způsobem ji mění. Bohužel k horšímu. Ani krásně bronzový odstín od moře není nic jiného než poškozená pleť. Vystavování se sluníčku způsobuje takzvané fotostárnutí, které má v 80 % případů prsty v tom, že viditelně stárneme, potýkáme se se záněty a nemocemi kůže, a co víc — fotostárnutí může mít na svědomí dokonce i rakovinu. Co se proti tomu dá dělat? Pojďme se podívat na samotné sluneční paprsky.
Zajímat by vás měli dva typy UV záření: UVA a UVB. Oba druhy poškozují pleť, každý však jinak a v jiné hloubce. UVA (snadná nápověda, místo A si dejte slůvko ageing) paprsky pronikají hlouběji do vrstev kůže než paprsky UVB (místo písmenka B si dosaďte slovo burning) a intenzivně ničí funkce kůže, které jí za normálních okolností zajišťují tonus a pružnost. UVA nezastaví mraky, okno u auta, v letadle, ani v domě. Přestože paprsky UVB nejsou tak pronikavé, i tak jsou silné a přímo zodpovídají za spálení a další viditelné změny na kůži, jako je depigmentace. Oba druhy paprsků navíc mohou způsobovat rakovinu kůže.
Pleť vystavovaná UV záření je oslabená a výrazně zranitelnější.
Nezapomínejte, že pokožka vystavovaná UV záření je oslabená a výrazně zranitelnější. Jasnou prioritou by proto mělo být posilování její přirozené ochranné vrstvy (proto se vyhýbejte všemu, co tento ochranný štít narušuje). Takže žádná nadměrná exfoliace a obrušování jakéhokoliv druhu, místo toho se zaměřte na budování co nejsilnější ochrany před všudypřítomnému záření. Nic není dost brzo, ani dost pozdě začít. V každému věku se dá zvrátit budoucí poškození. 
Ať na sociálních sítí čtete cokoliv, pamatujte si jedno: důsledná ochrana před UV zářením v jakémkoliv věku či počasí má smysl. Vždycky. Zeptejte se kteréhokoliv dermatologa, a ať vám rovnou ukáže i obrázky. Rychle pochopíte, čemu všemu se nošením SPF můžete snadno (a přitom velmi efektivně) vyhnout. 
Nejlepší anti-age? SPF 30 a výš v dostatečném množství.
Kupujete si hi-tech séra, krémy plné úžasných rostlinných extraktů a jejich efekt ještě zvyšujete termální vodou nebo esencemi, ale chybí vám vysoká UV ochrana? Pak se nedivte, že takzvané anti-age krémy, mléka a masky prostě nefungují, jak slibují. Bez SPF 30 a výš v dostatečném množství zázraky nečekejte. Je to stejné, jako byste stavěli nádherný dům v bažině. Dříve, nebo později (ale spíše dříve) se zákonitě zhroutí. Podobně to platí pro pokožku. 
Foto: Gareth Cattermole/Getty Images
UV ochrana existuje v mnoha verzích, složeních, texturách i vůních. Už dávno není pravdou, že zákonitě ucpává póry, způsobuje akné, vysušuje, anebo naopak promašťuje pokožku. Jednoduše si najděte takový přípravek, který vám vyhovuje. Vyzkoušejte více možností. Kromě krémů s vysokou ochranou jsou na trhu také gely a mléka — nevzdávejte to hned u prvního, který vašemu obličeji nesedne. Vždycky můžete přípravek vymazat na tělo, anebo hřbety rukou (nebo nohou, když zrovna máte otevřené boty).
Ostatně, spousta produktů s UVA a UVB ochranou již obsahuje hydratační složky, takže bez problémů nahradí i váš stávající denní krém. 
Vždycky vedle čísla SPF, které by mělo být 30 a vyšší, si ale pohlídejte, že aplikujete dostatečné množství. Tak zní zásadní podmínka toho, aby UV ochrana fungovala, jak skutečně má.
Jenže kolik UV ochrany znamená dostatečné množství? Samozřejmě záleží na tom, jak jste velcí. U obličeje dospělého člověka se bavíme o množství o velikosti 1/4 až 1/3 čajové lžičky na obličej, uši a přední stranu krku. Ano, je to velké množství, proto si najděte produkt, který se vám bude hlavně příjemně nosit. Nikdy se nespoléhejte na SPF v make-upu nebo v pudru. Takové množství se prostě na tvář a krk nevejde. Mimochodem, pokud použijete menší množství než dostatečné, snižujete efektivitu produktu a z SPF 50 se snadno stane ochranný filtr 15 a méně. Tuto podmínku mějte vždy na paměti. 
Pobyt na sluníčku nejsou jen striktní zákazy a pravidla, nicméně ochranu své pleti nepodceňujte. Vedle správného používání UV ochrany v krémech nezapomínejte na tyto tipy:
  • Vyhledávejte stín, zejména mezi 10. a 16. hodinou.
  • Vedle používání kosmetiky s SPF se chraňte oblečením s dlouhými rukávy, klobouky s širokou krempou. Samozřejmostí jsou sluneční brýle od autorizovaných prodejců, kteří vám mohou garantovat, že brýle UV ochranu skutečně obsahují.
  • Každý kousek kůže, který nezakrýváte, pečlivě namažte produktem, ideálně s krémovou, nebo gelovou texturou, s SPF 30 a výš. Během slunečních dnů tuto ochranu každé 2 hodiny obnovujte. Pokud si kůži namočíte nebo otřete, přetřete ji ochranou hned poté.
  • Na obličej, uši a přední stranu krku potřebuje dospělý člověk 1/4 čajové lžičky UV ochrany. Na tělo pak vystačí množství odpovídající skleničce panáka.
  • UV ochranu aplikujte alespoň 15 minut předtím než vyjdete ven.
  • V létě se snažte omezit látky, které způsobují fotosenzitivu pokožky. Patří sem např. AHA kyseliny, řada léků, ale také třezalka. Pokud je omezit nemůžete, chraňte se o to pečlivě a vyhledávejte vždy stín.
  • Pamatujte, že každá změna odstínu pleti, i to krásné bronzové opálení, znamená poškození kůže. Bronzové pleti můžete přece snadno dosáhnout samoopalovacími přípravky.
  • Posilujte pokožku i zevnitř. Silný střevní mikrobiom příznivě ovlivňuje kůži, kvalitními probiotiky a prebiotiky jí tedy rozhodně pomůžete.
  • Pleť maximálně posilujte a zklidňujte, nezatěžujte ji nadměrnou exfoliací (pozor, sem patří jak mechanický, tak enzymatické peeling, ale také čištění špachtlí).