Péče

Suché rty v zimě a účinné řešení, když se chcete vyhnout minerálním olejům

Zeptejte se dermatologů a ti vám do jednoho doporučí klasické tyčinky na rty s vazelínou, protože prostě fungují a riziko alergických reakcí nesou minimální. S vlnou clean beauty, kterou se rozhodla následovat spousta lidí, však nastává otázka, jak zabránit praskání suchých rtů a hojit je bez použití minerálních olejů. Hledali jsme a našli.
Foto: Jerome Tisne/Getty Images
Jak často si třídíte obsah kabelek a kapes? Přiznejte se: Kdo z vás našel balzám na rty odloňska? A věděli jste, že i tento přípravek má své datum spotřeby? Od otevření můžete většinu z nich používat 12 až 24 měsíců, tuto informaci najdete na obalu v podobě symbolu s otevřeným kelímkem a s číslem uvnitř. Právě tato číslice označuje bezpečnou dobu trvanlivosti. Ovšem stejně jako u řasenek, tak i u přípravků na rty platí ještě jedno pravidlo: Protože je aplikujeme v blízkosti sliznic, měli bychom je také v zájmu vlastního zdraví pravidelně měnit. U řasenky platí tři měsíce a dost, u balzámu na rty maximálně rok a to ještě za předpokladu, že v době jeho používání zrovna neproděláte virové nebo bakteriální onemocnění. V tom případě přípravek vyměňte okamžitě. Takže balzám z minulého roku patří na smetiště dějin a je načase poohlédnout se po novém.
Spousta značek i influencerů se brání zuby nehty minerálním olejům nebo chcete-li vazelíně s tím, že jim přijde pochybná až nebezpečná. Přitom právě tato ingredience patří mezi ty časem a spoustou výzkumů ověřených látek, které i velmi citlivá a poškozená pokožka velmi dobře snáší. Ale dobře, chápeme, že někdo dává přednost tzv. přírodnímu složení s oleji a vosky z rostlin nebo od včel, proto se zaměříme tentokrát tímto směrem.
Kde najít nejlepší balzám na rty, který nelepí, nezanechává mastný film, hojí a pečuje o křehkou pokožku rtů i ve velkých mrazech, a přitom neobsahuje minerální oleje? Trh je naštěstí dost velký pro každého. Abyste nemuseli experimentovat a zdlouhavě zkoušet, udělali jsme to v redakci za vás. 

Proč jsou rty v zimě tak suché?

Odpověď je jednoduchá. Rty na rozdíl od zbytku obličeje neobsahují mazové žlázy, které by produkovaly ochrannou lipidovou bariéru. Proto je pokožka rtů mimořádně citlivá na chlad a to je také důvod, proč má v zimě takovou tendenci se vysušovat a praskat. Nízké teploty stahují cévy, čímž se do tkáně dostane jen velmi malé množství živin i vlhkosti a mikrobiom rtů se stává mimořádně citlivým. Proto pusa potřebuje výraznou pomoc v podobě vyživující péče.

Je používání balzámu na rty návykové?

Tento mýtus byl už mnohokrát vyvrácen a odpověď zní jednoznačně ne. Snadno si zvyknete na příjemný pocit hydratovaných, vyživených a dobře opečovávaných rtů, ale nejde o závislost. 

Nejlepší balzám na rty v zimě

Pokud se chcete skutečně vyhnout vazelíně, kterou obsahuje i kultovní Aquaphor, Labello nebo klasický jelení lůj, sáhněte po variantách na bázi bambuckého másla nebo kokosového oleje s ricinovým. Pro nevegany tu je ještě výborný lanolin nebo včelí vosk. Všechny fungují prakticky stejně, záleží jen na vašich osobních preferencích a finální podobě výživy na pusu. Přinášíme vám tip na sedm takových, které můžete brát jako absolutní sázku na jistotu.