Péče

Správná péče o pleť, když jedete na lyže

Když jste na horách, nemusíte měnit hned celou beauty rutinu, ale pár malých změn vaší pleti rozhodně prospěje. Velké rozdíly teplot, vítr a sluneční paprsky na vrcholcích hor jí dají pořádně zabrat.
Foto: Ewan McLauda/Getty Images
Lyžování je extrémní sport, přinejmenším pro pleť. Ve vysokých nadmořských výškách je silnější UV záření a také se musíte potýkat s velmi výraznými výkyvy teplot. To může vést k narušení ochranné bariéry, ztrátě hydratace, suché a citlivé pleti, přestože jí ve městě jinak netrpíte. Všem těmto problémům se dá naštěstí snadno vyhnout — s pomocí správně zvolené kosmetiky. Podle dermatologů se vyplatí zaostřit pozornost na zdvojnásobení hydratace a navýšení obsahu antioxidantů a lipidů. 
A pak tu je UV ochrana. Bez té představuje lyžování stejný nesmysl, jako se snažit sjet kopec na běžkách, a ještě u toho mít nazuté tenisky. Nedivte se, že vás pleť pálí, štípe a zarudnutí neustupuje ani večer, když sedíte na baru (na alkohol to nesvádějte, ten hraje v tomto případě jen malou roli). Vítr v tandemu s intenzivním slunečním zářením se na vaší pleti dokážou negativně podepsat, a to hodně rychle a často i nevratně. Proto si sbalte nejen Moon Boots, kombinézu v odstínu Very Peri, ale hlavně tu správnou kosmetiku.

Na sjezdovku

UV ochrana je na sjezdovku must-have. Potřebujete minimálně SPF 30, raději ale rovnou sáhněte po nejvyšší ochraně 50+ a zkontrolujte si, že produkt obsahuje také UVA ochranu — ať máte jistotu, že se chráníte nejen před spálením, ale i předčasným stárnutím. Nezapomínejte, že UV záření nabývá s nadmořskou výškou na intenzitě, proto automaticky zvyšte svůj tradiční ochranný faktor a ochranný film častěji obnovujte (v ideálním případě alespoň každé dvě hodiny). Na touch-up oceníte nejvíce sprej, anebo ještě lépe — tyčinku, která vklouzne i do té nejmenší kapsičky a jejíž použití je maximálně rychlé, čisté a efektivní. Nezapomínejte přetřít také uši a chránit si rty. 
Pro maximálně efektivní péči použijte pod krém antioxidační sérum. Antioxidanty jako vitamin C, E, extrakty ze zeleného čaje a další látky šikovně odrážejí volné radikály, v kombinaci s UV ochranou navíc zaručí menší poškození DNA. Výsledky výzkumu University of Texas Health Science Center mluví jasně: Po tříměsíčním používáním antioxidantů a UV ochrany měli pacienti méně poškozenou DNA než ti, co aplikovali pouze UV krém. 

Après-ski

Je normální, že se pokožka olupuje, to je přirozená součást její obnovy. Jenže všeho moc škodí. Topení na nejvyšší stupeň, venku mráz a vítr narušuje ochrannou bariéru pleti, která se samozřejmě brání: Začne pálit, zarudne, štípe, šupinatí. Péči ovšem vrstvěte, je to efektivnější než se spoléhat na jediný produkt. A pamatujte, že: Séra proniknou do větší hloubky, zatímco krémy uzamknou hydrataci, aby se zase rychle odpařila. 
Na horách (i ve městě v zimě) se obloukem vyhněte gelovým texturám, potřebujete totiž zvýšit poměr lipidů. Chce to tedy více olejů, vosků, másel. Tuky fungují jako přirozený ochranný štít proti chladu a vysušení. Nemáte-li ultra mastnou pleť, rovnou následující krémy používejte v rámci ranní rutiny. Posílením kožní bariéry se vyhnete všem nepříjemnostem, které s jejím narušením souvisí, a ještě budete mít po lyžování hezčí a na dotek příjemnější pleť.