Péče

Nejlepší samoopalovací produkty pro dokonale rozzářený vzhled

Zima a dlouhodobý stres vytáhly z pleti veškerou energii a jas, stačí ale pár kapek se samoopalovacím efektem a hned můžete zazářit. Nebojte se, Vogue průvodce nejlepšími produkty pro zdravé opálení napraví reputaci celé kategorii beauty produktů. Dokonale přirozený sun-kissed efekt zaručen. 
Foto: Francois Durand/Getty Images
Giambattista Valli jaro - léto 2022
Jsem bledule, cíleně se vyhýbám sluníčku (s výjimkou ranní pětiminutovky, pokud se zrovna poštěstí), většinu svého života nosím každý den SPF 30 nebo 50 bez ohledu na počasí, sezonu a co zrovna dělám. Když mám pocit, že moje velmi skvělá pleť působí už moc jako čerstvý tvaroh z farmářského trhu, nezbývá mi nic jiného, než sáhnout po samoopalovacím produktu. Solárium by podle mě mělo být dávno zakázáno, vystavit se na sluníčko mi přijde stejně nesmyslné jako nosit kabelku Hourglass od Balenciagy zabalenou v látkovém pytlíku. 
Řešení? Samoopalovací přípravky. Jenže pokud jste na tom jako já, tedy ne úplně šikovní při jejich nanášení a vlastně ani profesionální nástřik není úplně to, co hledáte, okruh možností se ještě zužuje. Dodat jen lehký, stoprocentně přirozený glow a nebát se, že se vám na obličeji nebo kdekoliv na těle vytvoří viditelné mapy, naštěstí dokážou samoopalovací kapky nové generace.
Jejich použití nemůže být jednodušší. Podle toho, jak výrazného efektu chcete docílit, tolik kapek smícháte s hydratačním krémem. Většina značek doporučuje jednu až osm kapek na tvář, krk a dekolt. Efekt samozřejmě můžete postupně ladit, dokud nedosáhnete ideálního odstínu. Výhoda? Nemusíte moc přemýšlet nad aplikací, barva perfektně splývá s pletí. Pár pravidel však i samoopalovací kapky mají. 
Na tvář vždycky používejte produkty určené přímo na ni, ne na tělo. Kůže na obličeji má trochu jiné pH a tak se „opaluje“ rychleji a intenzivněji. Tyto kapky proto bývají jemnější a světlejší než na tělo. Samoopalovací kapky vmíchané do krému nanášejte na čistou, pečlivě odlíčenou pleť. Ideálně večer. Nic dalšího si na pokožku nedávejte.
Pokud jste v minulosti neměli ty nejlepší zkušenosti se samoopalovacími krémy, spreji a mléky, kapek se nebojte. Ty v následujícím výběru obsahují méně DHA (dihydroxyacetonu, aktivní složky při samoopalování), zato více hydratačních ingrediencí. Mrkvový odstín s nimi opravdu patří minulosti. Bledá pleť díky nim získá zlatavý nádech, tmavší pokožku zase oživí přirozeným „sun-kissed“ efektem.