Péče

Moc stresu škodí pleti. Co všechno s tím můžete dělat?

Stresové hormony jsou přirozenou reakcí těla, které evolučně reaguje stylem „utíkej, nebo bojuj“. Dlouhodobý, chronický stres však tělo o energii okrádá a negativně ovlivňuje vzhled a kondici kůže. Jak poznáte vystresovanou pokožku a co pro její pohodlí a zdraví můžete udělat v rámci své každodenní rutiny, poradí odborníci.
Foto: John Phillips/Getty Images
Ať se zeptáte dermatologa, kosmetičky, make-up artisty, nebo skintelektuálů na sociálních sítích, všichni do jednoho vám potvrdí, že nejčastějším problémem, se kterým se v poslední době setkávají nejvíce, je vysušená pokožka. Nepříjemně pnoucí, v krajním případě olupující se, ale také viditelně zarudlá, s pupínky, mdlá, více se mastící, a přitom pocitově suchá kůže. Proč právě teď, v takové míře? Co se to děje?
Nejistá budoucnost, válka v Evropě, terorismus, finanční stres, problematické vztahy, úzkosti, panické ataky... To všechno souvisí s dlouhodobým stresem a jeho nežádoucím vlivem na lidský organismus, který rozhodně nekončí jen v hlavě nebo u žaludečních vředů, ale také se výrazně podepisuje na pokožce. Necítit se ve vlastní kůži už dávno není pouhé pořekadlo, ale velmi častá realita našich dní. Dlouhotrvající stres ničí všechno, co mu stojí v cestě, reakce na něj jsou bouřlivější a bouřlivější, následky stále viditelnější. „Stres ovlivňuje pleť mnohem více, než bychom si chtěli připustit,“ potvrzuje doktorka Natalia Derkach. „Ve stresu se všechny systémy našeho těla přepnou do režimu ‚bojuj, nebo uteč‘. Nervový systém uvolňuje do krevního oběhu stresové hormony, jako je adrenalin nebo kortizol, a mobilizuje tělesné zdroje. V důsledku toho se průtok krve soustředí na životně důležité orgány, zatímco přívod krve do kůže se zpomaluje. To je důvod, proč mnoho lidí ve stresu bledne. V této situaci se kůži nedostává dostatek živin, antioxidantů a kyslíku.“  
Co z toho vyplývá pro vás a vaši beauty rutinu? Při dlouhodobém stresu se v první řadě zaměřte na snížení zánětu v těle, obnovení kožní bariéry a na to, jak dostat pod kontrolu tvorbu kožního mazu, kterou na plné obrátky spouští právě stresové hormony. Všechno ale souvisí vším, a tak se nedivte, že když budete řešit pouze jeden díl skládačky, ostatní nebude pasovat a nikdy se nedočkáte kýženého výsledku. Stejně jako ve fyzickém a psychickém stresu se logicky snažíte najít klid i rovnováhu a děláte všechno proto, abyste se nepříjemných myšlenek a zatuhlých svalů zbavili, stejný postup byste měli uplatňovat také u své kůže.
Emocionální stres vede k návalům horka, potažmo k zarudnutí pleti. „Self-care a investování času a energie do péče o pleť může být pozitivní dopad na snižování hladiny stresu,“ tvrdí londýnská dermatoložka Anjali Mahto, který dodává: „Pro spoustu lidí může stres vést k problémům s pokožkou, takže každá metoda, jež proti stresu bojuje, může být pozitivním aspektem pro kůži.“
Jak se zbavit dlouhodobého stresu, není otázkou jednoho odpoledne, ani „kouzelného“ prášku, ale pravidelné a trpělivé a správně poskládané péče. V takovém stavu nemá cenu rychle implementovat do ranní a noční rutiny hromady vysoce koncentrovaných produktů, zkoušet něco nového bezhlavě každý den (ani týden, ani měsíc, myslete na to, že efekt většiny produktů se projeví v řádu týdnů i několika měsíců, a navíc pokožka zase tolik změn nemá ráda), ale držet se nejzákladnějších kroků, které se vyplatí striktně dodržovat. Každá pleť v každém stavu a v každém ročním období potřebuje čistit, hydratovat, posilovat ochrannou kožní bariéru — a samozřejmě — chránit přes UV zářením. Během stresové situace se jen jednotlivé kroky pozmění tak, že zakomponujete klíčové látky, o kterých si teď povíme podrobněji.

Čištění vystresované pleti

I pokožka ve stresu, stejně jako nervy, potřebují především zklidňovat, a to platí už prvního kroku rutiny — čistění. „Naše voda je poměrně tvrdá, což mění přirozené pH (kyselost) na povrchu pokožky. Proto pro vyrovnání jejího účinku čistěte svoji pleť přípravky s mírně kyselým pH: od 4 do 7; značky obvykle uvádějí pH v doprovodných letácích. Pokud je pH vyšší, výrobek je zásaditý, což pleť stahuje a vysušuje,“ vysvětluje Natalia Derkach, která vedle lékařské praxe vede značku Instytutum. „Dávejte přednost hydrofilním olejům, ty důkladně čistí, nestahují,  vyživují a neporušují její ochrannou bariéru. Díky kyselině hyaluronové a olejům obsaženým v přípravku pokožku hydratují. Vyhněte se všemu, o čem máte pocit, že se vám po tom obličej zmenšil o jednu velikosti, nebo co po sobě zanechává mastný film. Vyhněte se všemu, co vás dráždí, exfoliačním AHA kyselinám, jemnost je klíčový prvek. A pokud to jen trochu jde, dávejte přednost mléčným, krémovým a olejovým produktům.

Posílení kožní bariéry

Kožní mikrobiom tvoří klíčovou součást pokožky a každé jeho vychýlení značí problém. V tomto směru svěřte svoji pleť do péče probiotik a prebiotik, ale u nich to nekončí. „Péče by tedy měla zahrnovat také složky pro intenzivní hydrataci a obnovu ochranné bariéry,“ upozorňuje doktorka Derkach. „S tímto úkolem si dokonale poradí krém na bázi ceramidů rostlinného původu. Ceramidy obnovují pokožku, zabraňují podráždění a transepidermální ztrátě vlhkosti a udržují ji v pokožce. V ideálním případě by měly být doplněny adaptogeny- rostlinnými výtažky, které pomáhají pokožce lépe se přizpůsobit změnám teplot, větru, zároveň snižují únavu a toxické účinky stresu. Adaptogeny mají silný antioxidační účinek a pomáhají obnovit ochrannou bariéru pokožky.“ Takovou péči najdete ve formě séra, krémů i masek. U velmi citlivé pleti platí, že čím méně produktů, tím lépe.

Antioxidanty proti stresu

Po prvotním zklidnění můžete začít uvažovat o rozšíření každodenní péče směrem k prevenci a zabránění dalších škod, které vnější i vnitřní stresové faktory na pleti zanechávají. V tento moment přichází ke slovu antioxidanty, zejména pak vitamin C a niacinamid. Stresové hormony adrenalin a kortizol také zpomalují přirozenou syntézu kolagenu, v důsledku čehož pleť ztrácí tonus a vrásky jsou viditelnější. Proto po prodělání obrovského stresu viditelně zestárnete. 
„Stres, zejména dlouhodobý, může vést k vráskám v obličeji, zarudnutí, zánětům, suchosti a mdlé barvě pleti. Abyste tomu všemu předešli, je třeba v období stresu přidávat produkty s antioxidanty, peptidy a niacinamidem,“ radí doktorka Derkach. „Z antioxidantů doporučuji věnovat pozornost vitaminům C a E — účinně bojují proti oxidačnímu stresu, mají protizánětlivé, regenerační a ochranné vlastnosti a také účinně rozjasňují pleť a zlepšují její tón. Niacinamid se přirozeně vytváří v těle, s věkem se jeho syntéza ale zpomaluje. Dobře působí na suchou i mastnou pleť a je nekomedogenní. Skvěle navíc bojuje proti nadměrné tvorbě kožního mazu, stimuluje tvorbu kolagenu, zlepšuje obranyschopnost pleti a redukuje jemné linky a vrásky. Snižuje také transepidermální ztrátu vlhkosti, zklidňuje a zabraňuje zánětům.“  Vitamin C nejlépe do rutiny zařadíte ve formě kvalitního séra.