Péče

Mikrodávky retinolu? Ideální cesta ke krásnější pleti

V posledních době se zdá, že v beauty světě neexistuje lepší a schopnější ingredience, než je retinol. Přitom používání této vysoce účinné látky může mít i nepříjemné vedlejší účinky. Vy se jim však můžete jednoduše vyhnout. Jak? Odpověď najdete níže.
Tento syntetický derivát vitaminu A patří mezi svaté grály v péči o pleť, a to díky své schopnosti podporovat tvorbu kolagenu a zrychlovat obměnu buněk. „Používání produktů s retinolem přináší celou řadu pleťových benefitů, jako je eliminace vrásek, zlepšení pevnosti, zjemnění textury i celkové prozáření,“ vyjmenovává pozitiva Meghan O’Brien, hlavní dermatoložka značky Kiehl’s. Zároveň však upozorňuje na fakt, se s používáním této vysoce aktivní látky pojí i proces retinizace. Co takový stav obnáší?
Foto: archiv značky
„Během retinizace dochází ke zrychlování obnovy buněk, při níž se  pleť může potýkat s nežádoucím pocitem suchosti, viditelným zarudnutím a někdy i olupováním,“ upozorňuje odbornice. Jak dlouho může takový stav trvat a jak výrazné vedlejší účinky vám retinol způsobí, je prudce individuální. Pokud vás však příroda obdařila citlivější pokožky, hrozí vyšší riziko, že přechod na retinol neproběhne úplně hladce. „Proto je nejlepší zavádět retinol do beauty rutiny postupně.“

Pravidelně v malých dávkách

Aby retinol přinášel kýžené výsledky, je nutné na něj vsázet pravidelně. A tím pádem jít naproti i zmíněným rizikům. Jak tedy ze začarovaného kruhu ven? Odpovědí můžete být mikrodávkování, metoda inspirovaná klasickou medicínou. „Chtěli jsme vyvinout retinolový produkt, který by mohl být používán denně — s minimálními vedlejšími účinky, a přitom prokazatelnými výsledky,“ uvádí Nancy Ilaya, ředitelka vědeckého vývoje značky Kiehl’s a dodává: „Proto naše nová receptura obsahuje nejen peptidy pro udržení výsledků, ale i ceramidy. Ty podporují uvolňování lipidů, čímž napomáhají budovat toleranci retinolu a zabraňují vzniku suchosti pleti. Přesná dávka pak může být účinně aplikovaná, aniž by hrozilo narušení kožní bariéry.“
Foto: archiv Kiehl's
Díky tomu, že mikrodávkování redukuje vedlejší účinky na minimum, je Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum vhodné pro všechny typy pleti včetně té citlivé. Má v sobě velmi přesnou dávku aktivní látky, dost vysoké na to, aby zaručila požadované výsledky, a zároveň dost nízkou na to, abyste už nemusela trpět. Zakomponovat ho do každodenní rutiny jde velmi snadno. Je totiž kombinovatelné se všemi dalšími séry Kiehl's.

S retinolem automaticky SPF

Ovšem i mikrodávkování má svá pravidla. Tím nejzásadnějším je UV ochrana. Jinými slovy: Bez SPF to s retinolem nejde! Bojovat proti známkám předčasného stárnutí, a přitom si pokožku nechávat bombardovat škodlivými paprsky, by prostě smysl nedávalo.
S čím retinol v rámci každodenní rutiny používat?
„Obvykle svým pacientům říkám, aby se při retinolové terapii vyhnuli jiným chemickým exfoliantům, jako jsou AHA, kyselina salicylová, případně jakýmkoliv fyzickým exfoliantům (peelingy na obličej), protože nevhodná kombinace může způsobit přílišnou citlivost nebo podráždění pokožky,“ zmiňuje doktorka Meghan O’Brien a nabízí alternativu: „Ingredience, jako je niacinamid nebo kyselina hyaluronová, jsou pro vrstvení či párování s retinolem, vhodnější. Nejsou totiž tak abrazivní jako jiné látky.“
Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum, KIEHL'S, prodává Kiehls.cz, 1890 Kč
Aplikujte ho na vyčištěnou pokožku pod oblíbený podklad. Jestli jím bude výživný, nebo hydratační krém, však volte podle aktuálních potřeb pleti. Počítejte ale s tím, že i mikrodávkování retinolu může pokožku lehce vysušit, proto na hydrataci nikdy nešetřete. Produktem s kyselinou hyaluronovou nic nezkazíte. Přes den však aplikujte širokospektrální UV ochranu, kterou nezapomínejte průběžně obnovovat. A kolik je ideální množství? O velikosti hrášku. To postačí na celý obličej i krk. Jak správně odměřit Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum? Jediným stisknutím pumpičky.
Tento článek vznikl ve spolupráci s Kiehl's.