Péče

Mastná pleť v létě? Pro tyto SPF produkty žádný problém

Velmi lehké, nemastné, hydratační, matující a mimořádně příjemné stejně jako účinné. Tyto produkty s vysokým SPF ocení mastná pleť i pokožka se sklonem k akné. Efektivně se chránit před spálením i stárnutím může být příjemné a snadné zároveň. Beauty editorka Vogue CS vás provede nejlepšími krémy, gely, gel-krémy a mléky s UV ochranou, která vás konečně začne bavit.
Foto: Jonathan Storey/Getty Images
Majitelé mastné pokožky moc dobře vědí, jak náročné může být najít správný produkt s vysokou UV ochranou. Takový, který velmi dobře chrání před slunečním zářením a díky pravidelnému používání zabrání i předčasnému stárnutí (ať si myslíte, co chcete, každodenní UV ochrana v dostatečném množství je opravdu tím nejlepším způsobem, jak předcházet vráskám, pigmentovým skvrnám a povoleným konturám), a přitom se pohodlně nosí a nezpůsobuje pupínky a obličej po něm nevypadá jako čerstvě vyleštěné zrcadlo. Hlavně v létě, kdy jakýkoliv krém na tváři těžkne, lepí se a mastí. Ale nemusí. Nejnovější generace ochranných, nebo chcete-li opalovacích přípravků na obličej přináší efektivní řešení pro všechny typy a stavy pleti, včetně té lesknoucí se sklonem k ucpávání pórů.
Technologie používané v nejnovějších produktech s SPF 30 a výš (jiné nemá tolik cenu používat, pokud to s ochranou pokožky myslíte vážně) nemají s těmi předchozími prakticky nic společného. Filtry se již obejdou bez množství olejů a mastných ingrediencí, které finální produkt a jeho texturu ve výsledku extrémně zatěžovaly. V posledních letech jsme svědky fantastického posunu — na trhu objevíme gely a gel-krémy bez olejů, lehoučká mléka s hydratačními složkami, fluidy chránící před vznikem hyperpigmentace, a zároveň řešící tu stávající. Laťka se vyšvihla na takovou úroveň, že neexistuje nikdo, kdo by si v současnosti nemohl vybrat.
UV ochrana je ten nejlepší způsob, jak předcházet vráskám, pigmentaci, ale i rozšířeným pórům.
Vybrat si sluneční ochranu pro mastnou či aknózní pleť znamená v první řadě číst informace na obalech. Ne, nikdo po vás nechce, abyste se stali chemiky, co rozumí každé ingredienci a jejím kombinacím. On vám seznam složení bez dalších souvislostí stejně nic moc neřekne a jejich laickým „překladem“ se říší spousta nesmyslů a fake news o kosmetice. Nicméně číst byste měli. Hledejte slova jako oil-free, sans-gras, matte, mattifying, anti-imperfections, for acne-prone skin, ale také slova pro popis textury typu gel, gel-cream, water cream, fluid, water fluid, light fluid, ultra light fluid, lotion, airy plus jejich vzájemné kombinace. 

Jaká UV ochrana je pro mastnou pleť nejlepší?

Hydratační, anebo matující? Skvělá otázka, na kterou vám odpoví jenom vaše pleť a její aktuální stav. I mastná pleť bývá dehydrovaná (zejména v horkém letním počasí jí přirozeně může chybět voda), a tak se ještě víc mastí. Proto si rozhodně hlídejte hydrataci celého těla (a tím pádem i kůže). Ne, káva ani Aperol se do pitného režimu  nezapočítávají. Hodně pro svou pleť uděláte již jen tím, že si vyberete dobře čistící, ale nevysušující cleanser. Hydrataci mastné pleti dodávejte s pomocí velmi lehkých až vodních textur. Přitom si vybírejte vysoce hydratační esence či velmi lehká, nemastná hydratační séra, s kterými vytvoříte ideální podklad pro sluneční ochranu. Pakliže cítíte, že nemusíte — vynechejte krém a rovnou na čistou pokožku aplikujte dostatečné množství UV ochrany. 

Minerální, nebo chemické filtry?

Pro mastnou pokožku, která ale netrpí na nedostatek vody, se hodí minerální filtry v lehkých emulzích. Právě tyto filtry mají tendenci pokožku vysušovat, což ovšem můžete využít ve vlastní prospěch. Pokud se však navzdory lehoučké textury více mastíte, přejděte na chemické (organické) filtry, doplněné o hydratační látky. Oba typy filtrů fungují více méně stejně, a není pravda, že by minerální byly „čistší“ nebo ekologičtější. Tyto látky ve skutečnosti musejí procházet velkým čištěním, aby se dostaly na kvalitu vhodnou pro kosmetiku, tudíž s udržitelností a šetrností vůči životnímu prostředí mají pramálo společného. Nemluvě o tom, že spousta minerálních filtrů bývá synteticky vyrobená v laboratořích. Takže otázku, které z nich jsou lepší, řešte jen dle toho, který typ ochrany více sedí vaší pleti.

Kolik SPF musím použít, aby ho nebylo ani málo, ale ani moc?

U UV ochrany platí nejen to, jak vysoké má SPF (které se vztahují k UVB paprskům zodpovědných za zbarvení a spálení kůže), ale taky to, jaké množství aplikujete. Na celý obličej, uši a krk jde o množství 1/3 čajové lžičky, nebo délka dvou (klidně i tří) prstů. Prostě netroškařte a pořádně se namazejte. Čím víc, tím líp. Cílem je totiž vytvořit na povrchu pleti souvislý, ochranný film. Takže pokud si myslíte, že nejlepší UV ochrana je taková, co se vsákne do pokožky, pak o ní přemýšlíte špatně. Aby totiž fungovala, musí působit jako štít. 

Kde koupím nejlepší SPF pro mastnou a aknózní pleť?

Současný trh nabízí tolik produktů, že si vybere úplně každý. V první řadě tu jsou velmi lehké (a mega příjemné) textury od korejských a japonských značek, které jsou o dost kroků napřed. Tamní posedlost nechybnou pokožkou se plně odráží i ve výběru SPF. Určitě doporučujeme podívat se také na australské značky jako například Ultra Violette. Kvůli vysokému výskytu rakoviny kůže bere Austrálie UV ochranu smrtelně vážně, proto i v tomto sektoru najdete spoustu skvělých produktů. 
V lékárně se zase zaměřte na fluidy od Vichy — letošní novinka Capital Soleil UV-Clear cílí přímo na mastnou a problematickou pokožku — stejně jako produkty se zeleným proužkem od La Roche Posay. Pozadu ale nezůstávají ani massmarketové značky, které se vyjímají na pultech drogerií. Značky Garnier a Nivea letos rozšířily svá portfolia o velmi lehké produkty, které ocení právě majitelé mastné pleti. 
V galerii jsou produkty, mezi nimiž na svého favorita jistě narazíte. Možná ne hned napoprvé, ale lásku svého života taky nikdy nevyberete napoprvé (i když jsou i tací mezi námi). Zkoušejte, testujte různé textury i produkty... Protože pro každého existuje to nejlepší řešení pod sluncem.