Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Péče

Jsou korejské opalovací krémy opravdu jiné než ty evropské?

Cindy Kerberová23. 5. 2024
Nejoblíbenější prostředek proti stárnutí pleti v Jižní Koreji? Lehký ochranný krém s SPF 50+ aplikovaný denně v dostatečném množství. Funguje to a vůbec se nemusíte bát mastného pocitu, ucpaných pórů a bílého povlaku na tváři. Korejská kosmetika nejvíce boduje právě v tomto důležitém kroku péče o pleť. 
Backstage přehlídky haute couture Viktor & Rolf jaro - léto 2024
Foto: Launchmetrics
Backstage přehlídky haute couture Viktor & Rolf jaro - léto 2024
Obsese mládím a udržením si mladistvého vzhledu je v Jižní Koreji opravdu realitou, jak jsem se mohla sama přesvědčit na vlastní oči při nedávné návštěvě této země. Procházkou po Soulu a samozřejmě i návštěvou četných kosmetických obchodů, řetězců i spa mi došlo, že v Evropě rozhodně vzhled neřešíme tolik jako tady. Pečlivě jsem sledovala nákupní košíky místních zákazníků, abych se seznámila s brandy, ale i produkty, o nichž jsem doposud neměla tušení.

Korejské kosmetické nákupy na vlastní kůži

Objevila jsem mj. skvělý způsob, jak ještě zvýšit hydrataci pleti speciálními tamponky, a otevřel se přede mnou zcela nový vesmír ochrany pokožky před sluncem. Tu tady, stejně jako hydrataci a čištění berou nesmírně vážně a největší prostor v prodejnách patří právě této kategorii. Před regály s UV ochranou se tvoří ty největší fronty a v hlavní prodejně Olive Young (nejznámější korejský beauty řetězec) se musíte obrnit notnou dávnou trpělivosti, než se dostanete až k samotným produktům. Důvod je jasný.
UV záření způsobuje až 80 % viditelného stárnutí, a to včetně vrásek, pigmentových skvrn a změny textury. Ničí kolagenová a elastická vlákna v kůži, která se starají o pevnost pokožky a o ostré kontury. Přitom předcházet těmto často nevratným změnám je tak jednoduché, stačí každodenní nošení SPF v dostatečném množství, ať se děje, co se děje. Korejci to pochopili dávno. I proto právě odsud pocházejí technologie, které tento druh nezbytného kosmetického přípravku výrazně odlehčily, aniž by utrpěla kvalita UV ochrany. 
UV záření způsobuje až 80 % viditelného stárnutí."
Takže na otázku, jestli jsou korejské opalovací, nebo říkejme raději ochranné krémy jiné, odpovídám ano. Jsou. Snadno mezi nimi najdete ty nejlehčí textury a hybridní produkty, které zastoupí vysoce hydratační, výživný nebo jakýkoliv jiný krém si přejete. Důraz na vysokou ochranu před UVB (spektrum ultrafialových paprsků, které mění barvu kůže a taky ji umí pěkně spálit) a UVA (ty paprsky pronikají hluboko do kůže, setkáte se s nimi každý den v roce a pronikají dokonce i skrze sklo), stejně jako intenzivní hydrataci a zklidnění citlivé pokožky (Soul se stejně jako celá východní Asie dekády potýká s enormním znečištěním vzduchu, které negativně ovlivňuje i pokožku) dal vzniknout jedinečných krémům, gelům, mlékům a jejich vzájemným kombinacím, ze kterých si rychle a snadno vybere naprosto každý. 
I proto se K-beauty stala globálním fenoménem a z Jižní Koreje 4. největší vývozce kosmetiky na světě s  obratem více než 7, 5 miliardy dolarů (ve srovnání se 4, 2 miliardami v roce 2016). Obliba korejské kosmetiky na západě neustále stoupá, což můžeme vidět i na sociálních sítích, právě tak jako obliba K-popu. A pokud má korejská hudební scéna a kosmetika něco společného, pak bezchybnou pokožku místních celebrit, u nichž jen velmi těžko určíte věk. Dokonalá pokožka samozřejmě přitahuje pozornost, kdekoliv se objeví, a vzbuzuje zvědavé otázky, jak jí docílit. 

Fenomén made in Korea

Důvodem enormní popularity celé K-beauty je fakt, že je tato beauty scéna o více než krok napřed. Ve všem. Dvojité čistění? Korea. Sheet masky? Korea. Tekuté nitě? Korea. BB krémy? Korea. Jen těžko budete hledat trendy produkty a postupy, které by nepocházely právě z této části světa. Velikost kosmetického trhu v Koreji potvrzuje i průzkum Cosmetics Observatory (CosmeticOBS), podle nějž je Jižní Korea „zemí, jejíž obyvatelé konzumují nejvíce kosmetiky na světě. Každý měsíc použijí ženy v průměru 27 produktů a muži 12." Tolik jich opravdu nepotřebujete, každá pleť v každém věku potřebuje čistit, hydratovat a chránit.

Nejlepší recept na vrásky a pigmentové skvrny? UV ochrana každý den

Právě poslední jmenovaný krok Korejci rozhodně nepodceňují. Kupují si spousty přípravků s SPF 50+ a značky se předhánějí v tom, která uvede na trh lepší, příjemnější, efektivnější. Vysoká konkurence je skvělou zprávou pro nás, zákazníky. Korejské SPF se může pyšnit ultra příjemnými texturami, s jejichž pomocí vyřešíte spoustu dalších problémů, jako je zmiňovaná hydratace nebo zklidnění citlivé pleti. Záleží na celkovém složení. Korejské SPF můžete nosit samostatně místo krému, ale stejně výborně se i vrství díky lehké textuře, která u některých přípravků připomíná víc mléčnou vodu než krém. Při pravidelném nošení rychle uvidíte výsledky, nemluvě o faktu, že SPF je tou nejlepší prevencí a investicí do budoucnosti kůže. I proto se v Koreji ve velkém inspirují západní brandy a UV ochrana, kterou v poslední době uvádí na trh, je velmi často buď přímo vyrobená v Koreji, nebo inspirovaná korejskými technologiemi.
Vítězná kombinace aktivních látek a mimořádně příjemné textury se ve velkém projevuje i na evropském trhu. Korejské krémy s UV ochranou najdete ve velkém výběru dnes prakticky všude od luxusních parfumerií po drogerie. Většina z nich je navíc cenově velmi přístupná, takže můžete dodržovat doporučené množství i s velmi napjatým rozpočtem. 

Korejské opalovací krémy pro mladistvou a rozzářenou pleť

Na následující krémy se budete každé ráno vyloženě těšit. Snadno se roztírají, nezanechávají po sobě bílý film ani nepříjemný pocit ucpané pleti. Nemusíte se bát o své póry ani o hydrataci svrchních vrstev pokožky. Všechny můžete nosit samostatně na vyčištěnou pleť, dobře se používají i na reaplikaci ochrany během slunečních dnů (každé dvě hodiny, nezapomínejte!). Můžete je používat jako podklad pod make-up, ovšem udělají i skvělý základ samy o sobě. Na vás je jen jediné: Používat je každý den. Ano, opravdu každý den.
Lehký hydratační ochranný krém Bio Watery Sun Cream SPF 50+, TOCOBO, prodává Korean Kosmetika, 430 Kč
1 / 6
Lehký hydratační ochranný krém Bio Watery Sun Cream SPF 50+, TOCOBO, prodává Korean Kosmetika, 430 Kč
Foto: Tocobo