Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Péče

Jak strava ovlivňuje šedivění vlasů a která jídla mohou pomoci předcházet šedinám

Audrey Noble17. 10. 2025
Na šedivění má vliv spousta faktorů. Jeden se ale často přehlíží, a tím je strava. Odborníci vysvětlují, jak mohou určité potraviny pomoci oddálit předčasné šediny a jak je zařadit do jídelníčku.
Autor: Polina Mordvinova & Vladimir Mordvinov pro Vogue CS
Foto: Polina Mordvinova & Vladimir Mordvinov pro Vogue CS
Nečekané šediny dovedou překvapit. Jsou sice přirozenou součástí stárnutí (a když je necháte narůst, existuje spousta chic způsobů, jak je nosit), ale pokud máte pocit, že na takovou proměnu ještě „nenastal váš čas“, můžou vás zaskočit. Co za předčasným výskytem šedivých vlasů vězí?
„Na předčasném šedivění se podílí hned několik faktorů. Rodinná anamnéza, volné radikály a oxidační stres patří k těm nejběžnějším," říká dermatoložka Morgan Rabach z kliniky LM Medical NYC. „Opomíjeným aspektem je ale i fakt, jaké potraviny jíme nebo nejíme a jak absence určitých živin ovlivňuje, kdy se ve vlasech objeví první stříbrné pramínky."
„Nedostatky ve výživě mohou přispívat k předčasným šedinám tím, že narušují tvorbu melaninu a zvyšují oxidační stres ve vlasových folikulech,“ dodává Samantha Dieras, ředitelka ambulantní nutriční péče v Mount Sinai Hospital. „Melanocyty, tedy buňky produkující pigment, se při nedostatku těchto látek mohou poškodit nebo přestat správně fungovat, a barva tak mizí.“
Když chybí některé látky v těle, špatně se pak tvoří pigment."
Důležité upozornění: samotné vynechání či zařazení konkrétních potravin není všespásné. Dieras dodává, že ačkoli studie naznačují, že některým lidem mohou vybrané potraviny pomoci s repigmentací šedivějících vlasů, jde jen o dílek větší skládačky. S tím na paměti vybíráme pět typů potravin, které se vyplatí do jídelníčku přidat alespoň jako podporu.

Potraviny bohaté na měď

Tipy, co jíst: játra, ústřice, brambory, houby
„Měď je klíčová pro syntézu melaninu," uvádí doktorka Rabach, „a nízké hladiny tohoto prvku mohou snižovat tvorbu pigmentu ve vlasech." Na doplnění mědi se hodí například brambory, přičemž jedna středně velká brambora obsahuje přibližně 675 mikrogramů mědi. Nebo houby, ty mají asi 650 mcg mědi na půl hrnku tepelně upravených plodnic. Milovníci mořských plodů ocení ústřice, protože 85 g vařených ústřic obsahuje zhruba 4 850 mcg mědi. A pokud jíte vnitřnosti, tak vězte, že 85 g vařených hovězích jater obsahuje přibližně 12 400 mcg tohoto prvku.

Potraviny bohaté na železo

Tipy, co jíst: červené maso, drůbež, luštěniny, špenát
„Železo je potřebné pro tvorbu melaninu, takže jeho deficit může vést k úbytku pigmentu ve vlasech," vysvětluje doktorka Rabach. Mezi nejbohatší zdroje železa patří červené maso; podle amerických výživových doporučení (USDA a americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb) obsahuje 85 g vařeného hovězího masa zhruba 2,5 mg železa, zatímco 85 g vařeného kuřecího asi 1 mg. Z rostlinných možností sáhněte po luštěninách a špenátu. Půl hrnku cizrny má v sobě přibližně 2,4 mg železa a půl hrnku čočky asi 3,3 mg.

Potraviny bohaté na vitamin D

Tipy, co jíst a pít: losos, sardinky, mléko, pomerančový džus
Vitamin D je pro zdraví vlasů mimořádně důležitý. Studie ukazují, že jeho nedostatek může vést k vypadávání vlasů a k předčasnému šedivění. „Nízké hladiny vitaminu D mohou způsobit dysfunkci melanocytů, což narušuje tvorbu pigmentu a oslabuje vlasové vlákno," říká doktorka Rabach. Abyste se nedostatku vyhnuli, zařaďte tučné ryby, zejména lososa a sardinky. Losos obsahuje přibližně 383 až 570 mezinárodních jednotek (IU) vitaminu D na porci; jedna konzerva sardinek mívá kolem 164 IU. Pomohou i nápoje obohacené vitaminem D: jeden hrnek mléka nabízí asi 115 IU a jeden hrnek pomerančového džusu zhruba 100 IU.

Potraviny bohaté na vitamin B12

Tipy, co jíst: škeble, kuřecí játra, sardinky
„Vitamin B12 patří mezi látky, které vlasy pro tvorbu melaninu potřebují. Při jeho nedostatku se snižuje přísun kyslíku k vlasovým folikulům a tvorba barvy se brzdí," vysvětluje doktorka Rabach. Na doplnění B12 jsou ideální mořské plody a vnitřnosti. Jedna konzerva sardinek obsahuje přibližně 8,22 mcg B12, porce škeblí kolem 17 mcg. Nejvyšší hodnoty vitaminu B12 dosahují kuřecí játra – jedna porce mívá zhruba 70,7 mcg.

Potraviny bohaté na folát (vitamin B9)

Tipy, co jíst: hovězí játra, špenát, černooké fazole
Folát neboli vitamin B9 je zásadní pro správnou funkci metabolismu i DNA. Při jeho nedostatku se může měnit kvalita vlasů i pigmentace. Do jídelníčku snadno přidáte špenát, který po tepelné úpravě obsahuje asi 131 mcg v půl hrnku, nebo černooké fazole, které ve vařené podobě obsahují přibližně 105 mcg na půl hrnku. Nejvíc vitaminu B9 poskytují hovězí játra; 85 g hovězích jater obsahuje přibližně 215 mcg folátu.
Ještě jednou připomínka: jídlo je jen část celého příběhu. Ačkoli může hrát důležitou roli, nemělo by být jediným nástrojem, na který se při řešení předčasných šedin spoléháte. Nejlepší rada doktorky Rabach, jak předejít šedivění dřív, než byste čekali, je stejná jako pro celkové zdraví: optimalizujte výživu, snižujte stres, jak jen to jde, a snažte se dostatečně spát.
Článek vyšel v originále na vogue.com.