Nehty

Udělejte si na zimu dostatečnou zásobu oleje na nehty, budete ho potřebovat

Na oblast kolem nehtů bohužel většinou nemyslíme tolik, kolik by si zasloužila. Napravte to dříve, než bude pozdě. Právě nyní totiž samotné krémy na ruce na křehkou nehtovou kůžičku nestačí.
Foto: Kseniya Ovchinnikova/Getty Images
Jakmile se venku ochladí, máme tendenci měnit pleťový krém za hutnější, sprej na plážové vlny nahradí krém proti elektrizujícím vlasům, ale na ruce, respektive na nehtové kůžičky, se často zapomíná. Přitom rozhodují o tom, jaké nehty vám narostou, jak budou dlouhé (jestli vůbec) a silné. Recept naštěstí zní jednoduše: kapka oleje. Pokud chcete zdravé a krásné nehty, olej na nehtovou kůžičku je stejně zásadní jako výživný balzám na rty. 
Hydrataci a výživu můžete nehtům dodávat několika způsoby. Na trhu najdete například speciální podkladové laky s kokosovým nebo jojobovým olejem. „Nejlépe ale na nehty působí výživa, kterou aplikujeme na kutikuly (nehtová kůžička obepínající nehet),“ vysvětluje nehtová specialistka Tamara Rotterová. „Tato výživa je v různých sérech, nebo přímo v Cuticle Nail Oil od Alessandro.“ Olejíčky na nehtovou kůžičku při pravidelném používání chrání kutikulu a samotné nehty i v té nejnáročnější sezoně. Vyhnete se třepení a zbytečnému vysušení, které při střídání teplot a používání desinfekce na ruce zákonitě přichází. Přitom stačí kapka denně, abyste udrželi kůžičku pružnou, vyživenou a zabránili olupování nehtového lůžka. 
Foto: archiv Hermès
Oleje na nehty jsou tak zásadní produkty, že je najdete nejen u profesionálních značek, ale i v kolekci na ruce Hermès a Dior. Na výběr máte i z mnoha aplikátorů. Nejpraktičtější je tzv. olejové pero (zejména na stole v kanceláři), ale skvěle slouží i olejíček ve štětečkem nebo pipetkou. Samotná aplikace pak zabere maximálně pár vteřin. „Olej aplikujete tak, že jej vmasírujete krouživými pohyby do kutikuly,“ doporučuje Tamara. V rámci manikúry jej nanášejte až na závěr. 
Ačkoliv se olej na nehty může tvářit jako ta nejjednodušší věc pod sluncem, i s ním se dají udělat chyby, jak upozorňuje nehtová specialistka. Jednak není úplně tou správnou volbou u tenkých nehtů. Naopak u tvrdých byste jen neměli vynechávat. A pak pozor na běžné laky. „Vždycky počkejte, dokud barva zcela nezaschne,“ radí Tamara Rotterová.