Make-up

Nejhejtovanější beauty účet na Instagramu. Co říká o našem vnímaní krásy?

O boji proti stereotypům a nové kreativní vlně si se zakladatelkou profilu @makeupbrutalism povídal Junior Beauty Editor Josef Šlaich.
Cesta k úspěchu většiny populárních make-up artistů z Instagramu vypadá následovně. Nejdříve si založí účet, nasdílí své fotky, které tu ta tam proloží tutorialem. Když se zadaří, po čase získají slušný počet followers, spoustu srdíček a k tomu je začnou oslovovat velké značky kvůli potenciální spolupráci. 
Určitě byste u všech podobných účtů našli návod na perfektní linky, smoky eyes a konturování obličeje. Vše je zalité sluncem a bez jakýchkoliv nedokonalostí. 
A právě odklon od tradičních beauty norem je pro Eszter Magyar hnacím motorem při vytváření jedinečného líčení. Ve světě až příliš posedlém perfekcionismem na účtech @makeupbrutalism a @uglymakeuprevolution pravidelně publikuje fotky, nad kterými mnohým zůstává rozum stát, a jak už to tak na internetu bývá, v diskuzích není nouze o názory „odborníků“. 
Pokud se chcete dozvědět, jak perfektně orámovat rty konturkou, nebo se zdokonalit v malování kočičích linek, máte prostě smůlu. Místo toho tato původem maďarská make-up artistka, která v současnosti žije v Berlíně, plní feed pro mnohé až bizarními fotkami vlastních looků. Na nich můžete vidět rozmazanou řasenku, rohovku zalitou zlatým pigmentem, nakrájené ředkvičky použité místo očních stínů a křivé zuby zabalené v alobalu. Na jedné fotce má dokonce oční linkou napsáno: I hope you go blind, což je odkaz na jeden z prvních komentářů od internetového trolla.

V centru pozornosti

Svůj profil popisuje jako „nejnenáviděnější beauty účet na Instagramu již od roku 2008“. Eszter mu dala příznačný název Make-up brutalism. Inspirovala se brutalistickou architekturou a estetikou. 
Ne vždycky však byla taková. „Vyrůstala jsem jako typická malá holčička, co miluje balet, hraje si s poníky a panenkami Barbie. Pak ale přišla puberta a něco se ve mně zlomilo. Stala se ze mě rebelka a od té doby nemůžu přestat,“ říká během našeho hovoru přes Zoom. 
Trendy v líčení podle ní až příliš standardizují a monopolizují pohled na krásu jako takovou. „Snažím se proti tomu bojovat. Společnost je posedlá kultem mládí a dokonalostí.“ Sama byla v dětství šikanovaná kvůli mezeře mezi zuby. Svěřuje se mi, že když žila v Budapešti, chtěla utéct, protože každý, kdo se tam jen trochu odlišuje, se většinou stává terčem posměšků. 
Prostřednictvím své tvorby chce lidem ukázat, že je úplně normální vypadat jinak a být sám sebou. V souladu s tím vnímá svůj obličej jako 3D plátno. Ráda používá nejrůznější objekty jako malé figurky, písmenkové těstoviny a prosciutto, pomocí kterých vytváří imaginární mikro světy bez předsudků.

Proti proudu

Snažím se pochopit její kreativní proces. „Nedá se popsat. Je to jako když zasedneš a píšeš. Prostě to přijde samo. Můj mozek neustále pracuje. Pořád nad vším přemýšlím, takže není těžké přijít s něčím novým. Má tvorba je pro většinu lidí příliš kontroverzní a neuchopitelná. Lidé mi neustále píšou, že jsem odporná a že mám na své okolí špatný vliv.“ Mimo jiné mi sděluje, že kdyby nebyla vizážistka, vrhla by se na kariéru spisovatelky. 
Se vzrůstajícím tlakem společnosti po větší diverzitě úměrně stoupá snaha make-up artistů na Instagramu odklonit se od zažitých stereotypů, satiricky reagují na masově uznávané trendy i současné politické dění. „Přesto lidé brutalismus považují za ošklivý, ale je to jenom proto, že ho nechápou nebo nerozumí konceptu. Nepovažuji se za umělkyni, ale od začátku jsem věděla, že nechci založit další účet plný dokonalých tutorialů.“ 
Co tedy přesně dělá její účet výjimečným a jak platformu využívá k osvětě? Hlavním cílem je inspirovat ostatní k tomu, aby si pokládali otázky a formovali svůj názor. „Přijde mi, že většina lidí si za svými názory ani nestojí, protože jednoduše nejsou jejich. Líčení může být kontroverzní, nedokonalé, kreativní, jakékoliv chcete.“
Jako správná aktivistka se rozpovídala i o své matce. „Nikdy jsem ji neviděla, když se líčila, ale vždy jsem ji měla za silnou, krásnou a chytrou osobnost. Na to, aby byl člověk krásný, nepotřebuje vrstvy make-upu. Vzpomínám si, že jsem její oblíbenou červenou paletku očních stínů měla místo nábytku v domečku pro panenky.“ 
Když už jsme u těch produktů... „Mám citlivou pleť, takže mi příliš věcí nevyhovuje. V arzenálu mám buď Eight Hour Cream od Elizabeth Arden, nebo Sensai Absolute Silk Fluid.“ 
Když zrovna nevytváří kontroverzní obsah na sociální sítě, živí se jako full time MUA. „Sama se příliš nelíčím. Maximálně sáhnu po zabarvených balzámech Dr. PawPaw, Strobe Creamu značky MAC a nějaké řasence, kterou najdu kolem.“ Nejlevnější věcí v jejím profesionálním kitu jsou laky na nehty. Nebojí se naopak investovat do štětců. „Jakmile se mi líbí, nezajímá mě, kolik stojí.“ 
Nakonec mi to nedá a zajímám se, jaký trik má v rukávu, aby make-up v létě vydržel co nejdéle. Odpověď nepřekvapí. „Ochranný krém s vysokým SPF a sebevědomí jsou tím nejlepším letním lookem.“