Make-up

Efekt černých rtů

Mohli byste si ji spojovat jen s Halloweenem, ale černé rtěnka je mnohem víc než party make-up. Jde o symbolický i strategický prvek.
Foto: SAVIKO/Gamma-Rapho via Getty Images
Vittoria Ceretti
Na začátek se trochu namočíme do historie, abyste pochopili, kde se bere posedlost černými rty, které se v posledních letech neustále vrací do centra dění ve chvíli, kdy se s temnou rtěnkou objeví na veřejnosti nějaká celebrita nebo ji do limitované kolekce zařadí některá z globálních značek. Černé rty nejsou žádnou novinkou, vyskytují se už sto let. Klíčovou zásluhu na tom má jistý Maksymillan Factorowicz, polský rodák, který se staral o vizáž Jean Harlow, Clary Bow, Lucille Ball nebo Joan Crawford. Hollywoodské hvězdy z éry černobílých filmů se díky němu proslavily nezapomenutelným vzhledem, který dodnes inspiruje. Pan Factorowicz je ten pán, který založil v roce 1909 značku Max Factor, a byl to právě on, kdo měl lví podíl na používání černé barvy na rtech. Důvodem bylo tehdejší filmové svícení, které vyžadovalo zcela jiný přístup k líčení i samotným barvám. Factor překresloval kontury rtů právě černou barvou, aby maximálně vynikl kontrast mezi červenou a černou. 
Od roku 2019, kdy se černé rty objevily na přehlídkách Chanel, Marni a Yohji Yamamoto, se tento styl líčení neustále vrací v mnoha podobách a odstínech. Stejně jako u červené, i u černé platí, že není černá jako černá. Sehnat ji můžete s chladnými modrými podtóny, stejně tak sem patří ikonický odstín rouge noir, tedy černo-červený. Nosí se na červený koberec i jako součást denního make-upu, v němž může vypadat velmi elegantně. Zářijový a říjnový street style je toho jasným důkazem.

Jak si nalíčit rty černou rtěnkou

Stejně jako jakýkoliv výrazný a polarizující prvek, i ultra temné rty vyžadují přípravu. Černá rtěnka je totiž skutečně neúprosná. Pamatujte, že čím tmavší rtěnka, tím více vyniknou i sebemenší nedokonalosti. Rozpraskané, suché a olupující se rty nemají šanci, proto se naučte pravidelně používat výživné balzámy, ale i speciální masky na rty dřív, než sáhnete po líčidlech.
Na hladké, dobře hydratované a vyživené rty použijte nejdřív primer, aby výrazná barva zůstala na svém místě a nemigrovala do míst, kde nemá co dělat. Make-up artista Vincent Ford radí aplikovat tekutý korektor kolem linie rtů. Lehce je přepudrujte transparentním pudrem. „Tím dosáhnete výrazné linie rtů a zabráníte pohybu barvy." Temnou barvu aplikujte ve vrstvách štětečkem a dejte si načas. Před nanesením další vrstvy obtiskněte rty do hladkého papírového kapesníčku a lehce přepudrujte. Tímto způsobem barvu skutečně zafixujete a docílíte její maximální výdrže. 

Jak si vybrat správný odstín černé rtěnky

Vycházejte z odstínu a podtónu své pleti. Tmavě fialový podtón dobře splývá s přirozeným odstínem rtů a nepůsobí tak ostře jako čistá černá. Nejtemnější vínová, švestkově fialová a intenzivní třešňová jsou skvělou alternativou k červeným rtěnkám. Zbytek tváře ponechejte v neutrálních odstínech, ať rty pořádně vyniknou a neperou se o pozornost s očním okolím nebo s obočím.