Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Skočte si rychle pro švihadlo, protože vaše tělo ho bude milovat!

Soňa Hrabec Kotulková7. 6. 2024
Vraťte se s námi do dětství a začněte pravidelně skákat. Protože tohle je přesně ta intenzivní záchrana, kterou teď vaše tělo potřebuje. Zábavná, účinná a ještě rychlá!  
Autor: H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images
Foto: H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images
Skákání přes švihadlo začíná být čím dál větším hitem. Jde totiž o komplexní trénink, který působí na celkovou kondici a na zdraví. „Hodně lidí si myslí, že se při skákání pracují jen svaly spodní poloviny těla, avšak veškerou rychlost skákání ovlivňujete až ze 70 % rukama, čímž zapojujete celé tělo, což má vliv na pálení většího množství kalorií. Proto se tu jedná o efektivní trénink, jak se rychle dostat se do formy, zformovat postavu a zhubnout,“ uvádí do problematiky Marek Vaněček, jeden ze zakladatelů projektu Švihej. V závislosti na intenzitě přitom můžete už za deset minut intenzivního skákání spálit velké množství kalorií, takže budete mít o kardio trénink postaráno, zejména pokud bojujete s nedostatkem času. A když navíc budete skákat pravidelně, zlepšíte si nejenom rovnováhu a koordinaci, zapojíte do hry hned několik svalů naráz, ale uděláte dobře také svému kardiovaskulárnímu systému, psychice (ano, i skákání uvolňuje endorfiny). A co víc, můžete ho zvolit i jako šikovný doplňkový sport k jiným aktivitám. 

Z dětství do dospělosti

Skákání přes švihadlo je vhodné skoro pro všechny kromě lidí se zdravotními problémy a těhotných žen. Že na skákání není nic složitého a že stačí jen točit rukama a dobře nadskakovat? Na první pohled se to tak může zdát. Jenže nesprávným stylem, přehnanou intenzitou, nesprávným nastavením švihadla nebo nevhodným podkladem si můžete pořádně ublížit. Prostě poslouchejte své tělo a začněte pomalu... Mimochodem, je vědecky dokázáno, že švihání, jakožto nárazové cvičení významně posiluje hustotu kostí!

Jde se na to 

Základem tréninku je samozřejmě kvalitní švihadlo, u něhož hlavní roli hraje nastavení délky na míru, proto rozhodně mějte svoje vlastní a od nikoho si pomůcku nepůjčujte. Marek ze Švihej doporučuje korálkové švihadlo,  ideální volbu pro začátečníky. Základem ale je naučit se správné technice: neskákat vysoko nad zemí, ale jen do výšky asi dvou centimetrů a tlumit dopad přes špičky. „Snažte se být také narovnaní a dívejte se před sebe, nikoliv na zem. Skákejte ve sportovních botách, na rovném podkladu. Vhodné jsou například odpružené parkety, tartan nebo podložka. Může to být úplně obyčejná na cvičení, ale existují i speciální (určené na skákání přes švihadlo), na kterých vám to půjde ještě lépe a jistě to ocení také vaši sousedé,“ radí odborník. Tráva, i ta nízko posečená, se může zdát jako další skvělý skákací podklad, ale opak je pravdou, protože do jejích nerovností vždy zapadnete a budete si zbytečně odebírat energii, o nebezpečí zranění nemluvě.

Vyhněte se začátečnickým chybám

Rozhodli jste se, že teď budete skákat pravidelně? Tak si od počátku hlídejte intenzitu a nenastavujte příliš velké cíle. Vaše tělo si na nový pohyb musí postupně navyknout. Pokud své nasazení hned přeženete,  bude vás akorát všechno bolet a hrozí, že švihadlo brzy odložíte. „Začátečníkům doporučuji skákat maximálně deset minut čistého času denně. První by na řadu měla přijít rozcvička (například s výpony a dalšími cviky, kdy se zahřeje celé tělo a zaktivují se všechny svaly), teprve pak by měl následovat samotný skákací trénink. Takto to dělejte třikrát týdně a potom si s každým tréninkem můžete časy o trošku navyšovat (je dost možné, že se dostanete i ke stovkám přeskoků). Poslouchejte ale svoje tělo, to vždy dává jasné signály. Někomu bude progres trvat déle, někomu kratší dobu. Cílem rozhodně není zničit se za každou cenu,“ nabádá trenér. 

Hlavně aby vás to bavilo

Avšak abyste u švihadla vydrželi dlouhodoběji, vytvořili si s ním pravidelný návyk a stalo se vaším pravidelným společníkem, tak hlavní je, aby vás tato aktivita bavila a byla to zábava. Nejen že nabízí spousty variant a kombinací, ale k mání je i velké množství tréninků, které můžete hledat ve videích nebo na speciálně zaměřených serverech, kde od odborníků můžete pochytit nejrůznější triky, ale i překonávat sami sebe. A nemusíte ani nikam chodit, k tréninku potřebujete jen vhodné místo, čas a švihadlo nebo se přihlásit třeba do online skákacího kurzu nebo se připojit k nějaké zajímavé skákací challenge. Nevím jak vy, ale já si běžím pro švihadlo!